fbpx
-1.3 C
Cluj-Napoca
AcasăSTIRI EXTERNEViktor Orbán: Ungaria susţine aderarea Republicii Moldova la UE

Viktor Orbán: Ungaria susţine aderarea Republicii Moldova la UE

Publicat în

spot_img
spot_img

Ungaria susţine necondiţionat aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, a declarat, joi, la Budapesta, premierul ungar Viktor Orbán, după întrevederea avută cu prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, conform MTI.

Şeful executivului de la Budapesta a subliniat că cele două ţări nu au probleme nerezolvate, că se privesc reciproc în mod pozitiv şi caută să coopereze, dar totuşi, dintr-un anumit motiv, densitatea şi forţa relaţiilor diplomatice nu sunt aşa cum ar trebui să fie.

Acesta a adăugat că, prin urmare, scopul actualei întâlniri este de a stabili o cooperare mai strânsă, întrucât există toate premisele ca cele două ţări să colaboreze mult mai bine decât au făcut-o până acum.

Ungaria a sprijinit şi până acuma aderarea Republicii Moldova la UE şi vom continua să facem acest lucru şi de acum încolo şi nu există niciun compromis sau dezbatere în această privinţă, a declarat premierul ungar.

Potrivit politicianului de la Budapesta, Moldova se află pe un drum constant spre aderarea la UE, iar Ungaria înţelege contextul geopolitic care face ca aderarea să fie o necesitate cât mai curând posibilă.

Acesta a mai adăugat că nu este vorba doar de faptul că aderarea la UE este bună pentru Moldova, dar şi Uniunea Europeană are nevoie de energie nouă, are nevoie de ţări care sunt cunoscute ca fiind echilibrate, stabile şi unde trăiesc oameni care vor să muncească.

Republica Moldova are o reputaţie bună în Europa datorită muncitorilor care lucrează în UE, a afirmat Viktor Orbán, şi a subliniat că „şi noi considerăm că sunt oameni care vor să muncească, care pot munci şi cărora le place să muncească, iar acesta este exact genul de oameni de care ducem astăzi lipsă în Uniunea Europeană”.

La conferinţa de presă comună susţinută împreună cu prim-ministrul Republicii Moldova, premierul ungar a declarat că cei opt ani sunt „o perioadă insultător de lungă”, după ce Moldova a semnat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Acesta şi-a exprimat speranţa că viteza negocierilor de aderare va permite recuperarea unei părţi din timpul pierdut.

Ungaria a finalizat deja procesul de aderare la UE, aşa că ştie că aceasta este o sarcină foarte dificilă, a afirmat Viktor Orbán. Acesta a oferit ca Ungaria şi Academia sa diplomatică să primească un număr mare de studenţi din Republica Moldova.

Cele două ţări au relaţii diplomatice de 32 de ani şi au semnat un acord de parteneriat strategic în urmă cu patru ani, iar astăzi, schimbul de mărfuri dintre Ungaria şi Republica Moldova a atins un nivel record de 200 de milioane de dolari, a explicat şeful executivului de la Budapesta, şi a mai adăugat că ar dori ca această valoare să crească în mod continuu.

Premierul a mai afirmat că pentru Ungaria ar fi avantajos dacă între Moldova şi Uniunea Europeană ar fi o relaţie fără taxe vamale. „Exporturile noastre de produse farmaceutice cresc constant, chiar rapid, suntem puternici şi în exportul de produse alimentare, suntem prezenţi în sectorul bancar şi, de asemenea, suntem prezenţi şi în sectorul aviatic”, a precizat Viktor Orbán.

Acesta a mai precizat că Ungaria intenţionează să lucreze pentru reluarea zborurilor directe între cele două ţări, posibil chiar de la sfârşitul lunii martie.

Întrucât ambele ţări importă energia necesară pentru funcţionarea economiilor lor, este în interesul atât al Ungariei, cât şi al Republicii Moldova să aibă, în regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est, reţele energetice cât mai performant posibile, ceea ce înseamnă, de asemenea, securitate economică şi militară, a explicat şeful executivului de la Budapesta.

Există o suprapunere între cele două guverne în toate chestiunile strategice, a conchis Viktor Orbán, şi a adăugat că, joi, discuţiile vor continua în cadrul unui dejun de lucru.

Ioana Pop

Articole recente

Memoria profesorului Barbu Ştefănescu, onorată la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea

Volumul omagial "Studia Interdisciplinaria - In Memoriam Magistri Barbu Ştefănescu" a fost dedicat amintirii celui care a fost directorul Muzeului Ţării Crişurilor, decan al Facultăţii de Istorie - Geografie, prorector şi director al Centrului de Studii Doctorale al Universităţii din Oradea.

Expoziţia „Samurai. Legendele Japoniei”, vernisată miercuri, în premieră naţională, la Muzeul Naţional Brukenthal

Cu prilejul vernisajului a fost lansat primul catalog despre samurai, la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.

Scandalul de la PSD Dumbrăvița continuă | Organizația de partid ar susține candidatul PNL la primărie, în detrimentul omului impus de Alfred Simonis

Conducătorii demiși ai filialei PSD Dumbrăvița, fostul primar Victor Malac și consilierul local Daniel Cioncă, spun că lista celor care nu o vor pe Alina Sperlea - impusă de Alfred Simonis candidat la alegerile locale din acest an - e mult mai mare. În sprijinul lor, cei doi transmit public și o listă a celor care nu susțin această candidatură.

Mai multe articole de același fel

Miting de amploare la Budapesta împotriva lui Viktor Orbán

Zeci de mii de oameni au protestat vineri la Budapesta, la cel mai mare miting împotriva lui Viktor Orbán de ani de zile, după ce o grațiere într-un caz de abuz sexual de către fostul președinte Katalin Novák a stârnit agitație și a dus la demisia acesteia.  

Preşedinta Ungariei, Katalin Novák, a demisionat

Și fostul ministru ungar al justiţiei, Judit Varga, se retrage din viaţa publică, și renunţă la mandatul său din Parlamentul Ungariei şi la poziţia sa de cap de listă pentru alegerile pentru Parlamentul European.

Amenda usturătoare primită de un șofer român în Ungaria

Şoferul şi proprietarul unei furgonete înmatriculate în România care a circulat pe autostrada M5 din Ungaria cu o suprasarcină care a depăşit două tone au primit o amendă foarte mare