fbpx
2.7 C
Cluj-Napoca
AcasăTransilvaniaBéla Kató, episcopul Eparhiei Reformate de Ardeal, decorat de președinta Ungariei

Béla Kató, episcopul Eparhiei Reformate de Ardeal, decorat de președinta Ungariei

Publicat în

spot_img
spot_img

Preşedintele Ungariei, Katalin Novák, l-a decorat, vineri, cu Marea Cruce a Ordinului de Merit al Ungariei, din secţiunea civilă, pe Béla Kató, episcopul Eparhiei Reformate de Ardeal şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Fundaţiei Sapientia, la Palatul „Sándor” din Budapesta, sediul Administraţiei Prezidenţiale din Ungaria.

Béla Kató este liderul spiritului al poporului transilvănean care, indiferent de apartenenţa confesională, este un Marton Áron al secolului al XXI-lea – a afirmat în laudatio Zoltán Balog, episcop al Eparhiei Reformate „Dunamellék”, preşedintele pastoral al Sinodului Bisericii Reformate din Ungaria.

Acesta a adăugat că Béla Kató arată calea de urmat pentru catolici, reformaţi, unitarieni, evanghelici şi pentru toate comunităţile care îl urmează pe Hristos, dacă vor să rămână maghiari.

Într-o postare pe Facebook, preşedintele Ungariei l-a descris pe cel distins cu următoarele cuvinte: „Măreţie în minoritate”. „Béla Kató – măreţie în minoritate. Astăzi i-am acordat episcopului Eparhiei Reformate de Ardeal Marea Cruce a Ordinului de Merit al Ungariei. Felicitări şi vă mulţumesc pentru serviciul dumneavoastră”, a scris Katalin Novák.

La ceremonie au participat premierul Viktor Orbán, László Kövér, preşedintele Parlamentului ungar, şi Gergely Gulyás, şeful Cancelariei Prim-ministrului Ungariei.

In laudatio, Zoltán Balog l-a elogiat pe Béla Kató pentru faptul că reuşeşte să găsească o voce comună cu reprezentanţii comunităţii româneşti, cu cei care sunt capabili să se ridice deasupra succeselor mărunte şi cotidiene şi observă interesele comune ale Europei de Est. De asemenea, el este un partener pentru acei protestanţi din Europa de Vest care nu au pierdut încă complet înţelegerea surorilor şi a fraţilor lor creştini care s-au eliberat de dictatură.

Acesta a mai subliniat că un lider al unui popor, dacă este pastor şi episcop, priveşte mai întâi în sus, căutând voia lui Dumnezeu. Apoi se uită la cei care i-au fost încredinţaţi în grija sa. Liderul poporului, dacă este pastor, se uită la fiecare oaie rătăcită, vede în acelaşi timp interesul comunităţii şi durerea omului singuratic, consolează, încurajează, construieşte, protejează şi, dacă este necesar, cere socoteală.

Béla Kató este un om admirabil, un slujitor al lui Dumnezeu, pentru binele nostru – a subliniat Zoltán Balog, care a mai adăugat că, în ultimii 10 ani, de numele lui se leagă renovarea a aproximativ 500 de biserici maghiare din Transilvania, 10 biserici au fost nou construite, 27 de grădiniţe şi campusuri universitare maghiare au renăscut.

Episcopul Eparhiei Reformate „Dunamellék” a atras atenţia asupra faptului că nu este suficient să clădeşti ziduri, ci trebuie construite cetăţi, comunităţi şi suflete.

În cadrul ceremoniei, Béla Kató a afirmat că starea actuală a Transilvaniei se datorează şi celor care s-au angajat să facă totul pentru comunitate, pentru cealaltă persoană. Aceasta este responsabilitatea intelectualilor, a explicat, şi a mai adăugat că, dacă nu avem acest har în noi, nu putem merge înainte.

Béla Kató a primit distincţia în semn de recunoaştere a serviciului pastoral dedicat şi a conducerii bisericeşti în vederea clădirii comunităţii, pentru activitatea sa de conservare a patrimoniului spiritual şi a culturii maghiare din Transilvania, mai ales pentru activităţile sale valoroase în domeniul educaţiei în limba maternă maghiară, şi în semn de recunoaştere a vieţii sale exemplare de coeziune naţională prin puterea credinţei creştine.

Adrian Meitner

Articole recente

Federația Coaliția pentru Educație: Rezultatele slabe ale simulării Evaluării Naționale, cât și în testările PISA, reflectă nevoia imperativă de a revizui și îmbunătăți procesul...

În urma analizei rezultatelor simulării Evaluării Naționale și a feedback-ului din comunitatea educațională, Federația Coaliția pentru Educație subliniază urgența reformei sistemului de evaluare din România.

Antal Árpád: Ţinutul Secuiesc a avut şi va avea autonomie

Antal Árpád consideră că premierul Marcel Ciolacu a comis "o greşeală" declarând, cu prilejul vizitei făcute la finele săptămânii trecute în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, că "Ţinutul Secuiesc nu există" şi că "nu va avea niciodată autonomie".

Râul Crasna, poluat cu dejecţii de la o fermă de bovine

Angajaţii de la Sistemele de Gospodărire a Apelor Sălaj şi Satu Mare au început verificări după ce s-a sesizat că, în zona localităţii Giorocuţa, apa râului Crasna prezenta modificări vizuale şi olfactive

Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme

Inspectorii antifraudă se confruntă cu situaţii în care cei care deţin ilegal mărfuri nu reacţionează calm în momentul în care sunt anunţaţi că unele mărfuri vor fi ridicate, iar înarmarea inspectorilor este pentru siguranţa activităţii pe care o desfăşoară.

Mai multe articole de același fel

Antal Árpád: Ţinutul Secuiesc a avut şi va avea autonomie

Antal Árpád consideră că premierul Marcel Ciolacu a comis "o greşeală" declarând, cu prilejul vizitei făcute la finele săptămânii trecute în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, că "Ţinutul Secuiesc nu există" şi că "nu va avea niciodată autonomie".

Parlamentul României va găzdui o expoziţie cu fotografii din Ţinutul Secuiesc şi regiunea în care trăiesc ceangăii

Expoziţia intitulată "Paradisul evitat", cu imagini din Ţinutul Secuiesc şi regiunea în care trăiesc ceangăi, a artistului fotograf Gyula Ádám, originar din Miercurea Ciuc, urmează să fie vernisată, în data de 5 martie, la Bucureşti, în Parlamentul României.