fbpx
4.7 C
Cluj-Napoca
AcasăINTERVIUAdrian Toth, asistent al Guvernatorului Rotary District 2241 România și Republica Moldova:...

Adrian Toth, asistent al Guvernatorului Rotary District 2241 România și Republica Moldova: “Deși s-a născut la sat, veșnicia riscă să moară tot acolo” 

Publicat în

spot_img
spot_img

Potrivit articolului 35 (Protecția Sănătății) a Cartei Agenției Uniunii Europene Pentru Drepturi Fundamentale: “orice persoană are dreptul de acces la asistența medicală preventivă și de a beneficia de îngrijiri medicale”, dar oare, in România, se respectă această prevedere? A devenit oare, în țara noastră, accesul la servicii de sănătate direct dependent de statutul social?

Sunt întrebări importante la care a avut amabilitatea să răspundă, pentru cititorii Știrilor Transilvaniei, domnul Adrian Toth, Asistent al Guvernatorului Rotary District 2241 România și Republica Moldova și fost președinte al Clubului Rotary Câmpia Turzii, club ce a inițiat de curând un proiect salutar, intitulat: “Sănătate pentru toți”. 

Domnul Adrian Toth este absolvent al Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, Domeniul Economie și Afaceri Internaționale, specializare Afaceri Internaționale, promoția 2008. A lucrat timp de peste 23 de ani în cadrul unor companii multinaționale având funcții în ”middle” și top management, a colaborat și colaborează cu diferite organizații și asociații non guvernamentale a căror activitate a fost și este axată preponderent pe implementarea proiectelor dedicate educației de bază și alfabetizării, prevenției bolilor și sănătății, dezvoltării economice a comunităților, protecției mediului, managementului resurselor de apă etc.   

Din anul 2016 s-a alăturat Clubului Rotary Câmpia Turzii, pe care l-a condus cu succes în perioada 2019 – 2020, imprimându-i un parcurs de acțiune direct marcat de sloganul rotarian deja devenit celebru: “A servi mai presus de sine” (Service above self) iar din 2022 îndeplinește funcția de Asistent al Guvernatorului Rotary District 2241 România și Republica Moldova, reprezentant al Guvernatorului în teritoriu, asigurând interfața între 6 cluburi Rotary arondate și Comitetul Districtului Rotary.

Redacția: Ați ales, împreună cu prietenii din clubul dumneavoastră, un domeniu de acțiune (sănătatea populației) extrem de mediatizat în ultimii ani. Toată lumea vorbește, încă de la tragedia “Colectiv” încoace despre: limitele sistemului de sănătate din România; erorile medicale grave care se fac; mita ce părea, la un moment dat, generalizata în sistemul de sănătate; dotările improprii din spitale, pe fondul fondurilor prea puține; insuficiența medicamentelor, a medicilor si a spitalelor si … cate si mai cate. De ce ați făcut asta?

Adrian Toth: – Pentru că am realizat faptul că în majoritatea dezbaterilor privitoare la sistemul de sănătate concentrarea celor chemați să îndrepte lucrurile într-o direcție bună era asupra problemelor sistemice si nicidecum asupra omului. Ei bine, în viziunea / în credința noastră, omul trebuie să fie cel in jurul căruia orice sistem de sănătate trebuie să graviteze, căci sistemul trebuie să fie creat pentru a servi pacientul si nu invers.

Incapacitatea celor ce dețin frâiele țării noastre de a eficientiza sistemul de sănătate a fost demonstrată (de la Revoluție încoace) în multe ocazii ce au presupus … din nefericire … pierderea multor vieți omenești, așadar noi credem că societatea civilă nu mai poate sta cu mâinile în sân și … deși dispune de capacități limitate … ea trebuie să acționeze, prin proiecte mai mari sau mai mici, înspre îndreptarea situației. Așa cum spuneam, concentrarea trebuie sa fie pe cei mai mult afectați de aceste neîmpliniri si / sau ezitări sistemice, si anume: oamenii proveniți din anumite categorii sociale vulnerabile.

Alt factor determinant pentru lansarea acestui proiect a fost și este experiența clubului nostru și a altor cluburi Rotary din zonă și din țară, experiență acumulată în cadrul proiectului ”Sănătate prin prietenie”, un proiect inițiat de Rotary Club ”Floare de Colț” Abrud – Câmpeni, care a beneficiat de un cabinet medical mobil donat de un mare lanț farmaceutic din țară și cu ajutorul căruia, alături de cadre medicale voluntare au fost efectuate deplasări în zone rurale și zone montane greu accesibile unde au fost oferite consultații medicale gratuite locuitorilor care au dorit să se prezinte. Aceste acțiuni se derulează și în prezent, proiectul a fost preluat de multe alte cluburi Rotary din România. Este un fapt îmbucurător și motivant, un proiect inițiat în inima Munților Apuseni a ajuns să dea rezultate și la Dunăre.

În același timp, clubul Rotary din care fac parte, pe parcursul a 4 ani a inițiat și alocat resursele necesare derulării proiectului ”Rotary prețuiește femeia”. Sub această deviză, managerul medical al actualului proiect, dr. Mahmoud Alajmi, alături de cadre medicale voluntare, au derulat o amplă acțiune de depistare a cancerului de col uterin. Beneficiarele acestor ample acțiuni de screening gratuit au fost sute de femei din municipiul Câmpia Turzii și zone limitrofe.

Redacția: – Considerați că, în România, accesul la servicii de sănătate a devenit direct dependent de statutul social?

Adrian Toth: În bună măsură da, și nu spunem numai noi asta. Exista studii sociologice ample făcute în această direcție, care arată că o serie de categorii sociale sunt vulnerabile pe fondul insuficienței serviciilor de sănătate subvenționate de către stat și a creșterii fără precedent a costurilor serviciilor de sănătate din mediul privat. Un tablou relevant îl constituie datele INS. În 2022 numărul cadrelor medico – sanitare raportate la număr de locuitori era: 1 medic la 267 locuitori, 1 asistent medical cu studii superioare la 1007 locuitori,1 personal sanitar mediu la 122 locuitori. Un exemplu concludent îl reprezintă populațiile din mediul rural de care pare că nu se mai îngrijește nimeni. Dacă nu se îngrijește nimeni de sănătatea părinților și bunicilor noștri, vom ajunge în curând să putem spune, cu regret, parafrazându-l oarecum pe marele Lucian Blaga că: “deși s-a născut la sat, veșnicia riscă să moară tot acolo”.

Redacția: Ce ne puteți spune despre modul concret în care se va desfășura proiectul “Sănătate pentru toți”?

Adrian Toth: Scopul proiectului este asigurarea accesului populației din zone izolate la servicii de asistență medicală mediată cu ajutorul medicilor și / sau asitenți medicali voluntari identificați de către Cluburi Rotary dornice sa sprijine acest demers si desfășurate (de la distanță) prin intermediul unei solutii de Telmedicină. Alături de noi, ca inițiatori ai proiectului, avem organizatiile: Smart Health Cluster și HyperMedia, iar ca parteneri cluburile Rotary din Abrud – Câmpeni, Turda, Aiud, Gherla, Dej, cărora mai mult ca sigur că se vor alătura și alte cluburi Rotary din diferite zone ale țării. Avem deja demarate discuții cu reprezentanți ai unor Primării și Parohii din zone montane (și nu numai), cu diverse persoane juridice și fizice care pot avea un aport la susținerea implementării și derulării proiectului pe termen mediu și lung. Doresc să subliniez, acest proiect este dedicat persoanelor provenite din categorii sociale vulnerabile, ca atare serviciile oferite, consultațiile asigurate vor fi gratuite. În acest sens. toți oamenii de bine care doresc să susțină proiectul sunt bine veniți alături de noi și prin punerea în mișcare a unui complex angrenaj social să aducem mai mult bine și lumină în viețile celor mai puțin favorizați de soartă. Știm că ”binele se face în tăcere” dar mai știm că binele se face dezinteresat și cu titlu gratuit!

Redacția: Câte cadre medicale ați reușit să convingeți să vi se alăture în proiect, până la acest moment?

Adrian Toth: Până la acest moment sunt 7 cadre medicale (medicină generală și de specialitate), dar proiectul se află abia la început de drum. Profităm de ocazie ca sa transmitem publicului larg și pe aceasta cale, a platformei dumneavoastră de presă, o invitație către toți medicii / medicii rezidenți, care vor să facă un mare bine semenilor lor, să ni se alăture, alocând din timpul lor doar câteva ore pe săptămână, ore care vor putea îmbunătăți sau salva vieți.

Redacția:Cum primesc autoritățile locale vestea legată de inițiativa clubului dumneavoastră? Sunt primăriile gata sa va ofere sprijin? 

Adrian Toth: Din experiența proiectelor anterioare, da, există receptivitate, există deschidere, există dorință de colaborare. Să nu uităm că și primarii sau alți funcționari publici sunt și ei oameni, au suflet, cunosc cel mai bine calitatea vieții comunităților din care și ei fac parte dar în același timp cunosc la fel de bine limitările cauzate de sistem, implicit problemele generate de acestea în societate. În general îmbrățișează ideile / proiectele care pot să aducă un plus valoare calității vieții comunităților pe care le coordonează, chiar dacă aceste proiecte vin din partea ONG-urilor și nu a autorităților statului român. Ne bucurăm dacă și primarii sau reprezentanții serviciilor de asistență socială fac un pas înainte din proprie inițiativă și vin în întâmpinarea acestui proiect. Ba chiar facem un apel public către primari ai localităților rurale din județele CJ, AB, BN, SB, MS și nu numai, să adopte o atitudine pro activă și cei interesați să intre în proiect să ne contacteze.

Redacția: Cum pot persoanele interesate sa beneficieze de consultații medicale gratuite, prin intermediul programului dumneavoastră, să vă contacteze?

Adrian Toth: Persoanele interesate, atât în potențiala calitate de beneficiari ai serviciilor oferite prin proiect cât și potențiali noi parteneri, pot să acceseze website-ul nostru: https://rotarycampiaturzii.ro/ . În plus, noi vom iniția campanii largi de informare în județele CJ, AB, BN, MS și nu numai, prin apel la liderii cei mai importanți ai comunităților rurale: primari, preoți, profesori, medici din dispensarele sătești etc.

Redacția: Vă mulțumim mult pentru amabilitatea de a răspunde întrebărilor noastre și vă rugăm să ne țineți la curent cu evoluțiile privitoare la remarcabila dumneavoastră inițiativă.

Redactia

Articole recente

Federația Coaliția pentru Educație: Rezultatele slabe ale simulării Evaluării Naționale, cât și în testările PISA, reflectă nevoia imperativă de a revizui și îmbunătăți procesul...

În urma analizei rezultatelor simulării Evaluării Naționale și a feedback-ului din comunitatea educațională, Federația Coaliția pentru Educație subliniază urgența reformei sistemului de evaluare din România.

Antal Árpád: Ţinutul Secuiesc a avut şi va avea autonomie

Antal Árpád consideră că premierul Marcel Ciolacu a comis "o greşeală" declarând, cu prilejul vizitei făcute la finele săptămânii trecute în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, că "Ţinutul Secuiesc nu există" şi că "nu va avea niciodată autonomie".

Râul Crasna, poluat cu dejecţii de la o fermă de bovine

Angajaţii de la Sistemele de Gospodărire a Apelor Sălaj şi Satu Mare au început verificări după ce s-a sesizat că, în zona localităţii Giorocuţa, apa râului Crasna prezenta modificări vizuale şi olfactive

Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme

Inspectorii antifraudă se confruntă cu situaţii în care cei care deţin ilegal mărfuri nu reacţionează calm în momentul în care sunt anunţaţi că unele mărfuri vor fi ridicate, iar înarmarea inspectorilor este pentru siguranţa activităţii pe care o desfăşoară.

Mai multe articole de același fel