fbpx
-1.3 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂGrupul NOIMA expune în Mexic, la Museo Internacional del Barroco

Grupul NOIMA expune în Mexic, la Museo Internacional del Barroco

Publicat în

spot_img
spot_img

Cu sprijinul Institutului Cultural Român, al Ambasadei României în Mexic, al Consulatul Onorific al Statelor Unite Mexicane la Cluj-Napoca, al Guvernului statului Puebla, al rețelei muzeale „Museos Puebla”, grupul NOIMA va fi prezent cu o nouă expoziție în Mexic, la Museo Internacional del Barroco din orașul Puebla, important centru cultural, academic și economic mexican.

Evenimentul va debuta prin vernisajul din data de 2 februarie 2024, la Museo Internacional del Barroco din Puebla, instituție cu o reputație de talie globală, prin evenimentele organizate și prin clădirea care le găzduiește, operă a binecunoscutului arhitect, laureat al Premiului Pritzker, Toyo Ito. Muzeul din Puebla organizează expoziții dedicate unor prestigioase nume ale artei lumii. Goya, Frida Kahlo, Diego Rivera și David Alfaro Siqueiros, iată doar câteva din numele căror instituția le-a dedicat recentproiecte curatoriale. De asemenea muzeul propune regulat și expoziții de artă contemporană.

Evenimentul NOIMA Señales de Vida al grupului NOIMA cuprinde de această dată cu precădere lucrări de pictură. Accentul cade pe bilanțul primei întâlniri a pictorilor din NOIMA cu natura și cultura Mexicului. Sunt expuse însă și secvențe ale unor preocupări de atelier, eșantioane din proiectele personale ale expozanților, unele inspirate tot de experiența mexicană din 2023. Vor fi prezenți la deschidere Andrei Rosetti și Dan Gherman, doi dintre membrii fondatori ai grupării. În expoziție va fi proiectat și documentarul „NOIMA-Work in progress”, care dezvăluie grupul într-o descriere amplă, prin interviuri cu scriitorul și curatorul american Alan Jones, istoricul de artă și curatorul Ileana Pintilie, pictorul Constantin Flondor, curatorul austriac Denise Parizek şi Ovidiu Bădescu, fondatorul Galleria 28 – spațiu dedicat încă din anii ’90 artei contemporane.

În data de 8 martie 2024în cadrul expoziției va avea loc un concert de piancuprinzând lucrări ale unor compozitoare din România, eveniment suținutde maestra cu origini românești Lidia Guerberof-Hahn,  prilej de a oferi publicului din Puebla o imagine cuprinzătoare despre cultura română.

Grupul NOIMA a fost înființat acum 20 de ani în România și îi cuprinde azi pe artiștii Ciprian Bodea, Cosmin Frunteș, Dan Gherman, Andrei Rosetti și Sorin Scurtulescu. Grupul explorează atât tehnicile tradiționale ale picturii (cu predilecție cea în plein air), cât și alte formule  (foto și video) și expresii artistice contemporane (happening, performance etc). De la înființare, NOIMA a organizat și participat la peste 70 de evenimente artistice, în 13 țări din Europa. Expoziția NOIMA. Señales de Vida din Puebla, Mexic, este  cea de-a treia prezență în Americi a Grupului Noima.

NOIMA Señales de Vida readuce în atenție viziunea artistică a anilor de început ai grupului, adică spiritul picturii de observație (redescoperit și reevaluat de generațiile anterioare prin grupări precum Sigma, Prolog, Școala de la Poiana Mărului și alții). Chiar dacă în timp natura și locul specific au devenit și puncte de plecare ale altor modalități de expresie sau reflecție vizuale,  dialogul cu un context anume, cu lumina și viața din jur, întemeiat pe experiența picturii în plein air, rămâne pentru NOIMA o importantă sursă și un subiect în sine.

Eveniment realizat cu sprijinul Medical Grup, BDS topografie și al Terra Max.

Pe scurt:

  • NOIMA Señales de Vida
  • Museo Internacional del Barroco
  • Puebla, Mexic
  • Inaugurare: 2 februarie 2024, ora 18.30
  • Durata expoziției: 2 februarie – 8 martie 2024

Ioana Pop

Articole recente

Memoria profesorului Barbu Ştefănescu, onorată la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea

Volumul omagial "Studia Interdisciplinaria - In Memoriam Magistri Barbu Ştefănescu" a fost dedicat amintirii celui care a fost directorul Muzeului Ţării Crişurilor, decan al Facultăţii de Istorie - Geografie, prorector şi director al Centrului de Studii Doctorale al Universităţii din Oradea.

Expoziţia „Samurai. Legendele Japoniei”, vernisată miercuri, în premieră naţională, la Muzeul Naţional Brukenthal

Cu prilejul vernisajului a fost lansat primul catalog despre samurai, la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.

Scandalul de la PSD Dumbrăvița continuă | Organizația de partid ar susține candidatul PNL la primărie, în detrimentul omului impus de Alfred Simonis

Conducătorii demiși ai filialei PSD Dumbrăvița, fostul primar Victor Malac și consilierul local Daniel Cioncă, spun că lista celor care nu o vor pe Alina Sperlea - impusă de Alfred Simonis candidat la alegerile locale din acest an - e mult mai mare. În sprijinul lor, cei doi transmit public și o listă a celor care nu susțin această candidatură.

Mai multe articole de același fel

INTERVIU – Salcudean Larisa: „Am simțit că locul meu este pe scenă”

Larisa este o tânără interpretă ardeleancă, mândră tare și cu o voce deosebită. Latura artistică este îmbinată foarte bine de latura academică, Larisa studiind specializarea „Drept penal”. Pentru a o cunoaște mai bine, i-am adresat câteva întrebări, iar răspunsurile ei ne-au consolidat părerea bună despre ea!

Prima docu-dramă dedicată lui Avram Iancu intră în cinematografele din România

Filmările au avut loc în perioada 9-15 octombrie 2023, în nordul județului Hunedoara, în satul tradiţional restaurat RoVillage şi în jurul localității Brad, în satele Baia de Criș, Bulzeştii de Sus și în comuna Luncoiu de jos.