fbpx
4.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI COVASNAMuzeul Naţional Secuiesc, distins cu Premiul "Gábor Áron" de către Consiliul Naţional...

Muzeul Naţional Secuiesc, distins cu Premiul „Gábor Áron” de către Consiliul Naţional Secuiesc

Publicat în

spot_img
spot_img

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) a acordat Premiul „Gábor Áron” pentru anul 2023 Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, a transmis CNS într-un comunicat de presă.

Acordarea premiului a fost decisă de către comisia permanentă a organizaţiei, la recomandarea lui Balázs Izsák. Instituţia din Sfântu Gheorghe a reprezentat „încă de la înfiinţare, un templu al memoriei istorice şi al comorilor culturale ale secuimii”, iar clădirea construită în baza planurilor lui Károly Kós reflectă fidel acest lucru, a amintit CNS.

Premiul este un omagiu adus memoriei fondatoarei muzeului, Emília Zathureczky, precum şi celor mai importanţi conducători ai instituţiei, precum Vilmos Csutak, János Herepei, László Szabédi, şi lui Ádám Kónya, care a fondat CNS şi a creat simbolurile secuieşti, se mai precizează în comunicat.

Se aminteşte, de asemenea, că Muzeul Naţional Secuiesc a revenit la denumirea sa tradiţională şi istorică după schimbarea regimului din România, şi că asemenea Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), poartă în denumirea sa adjectivele „secuiesc” şi „naţional”. „Clădirea sa istorică a fost reabilitată complet, iar expoziţiile sale prezintă valorile poporului nostru în conformitate cu cerinţele vremii”, scrie CNS, potrivit căruia deşi o fac cu mijloace diferite, cele două instituţii depun eforturi pentru obiective similare.

Începând din 2006, Consiliul Naţional Secuiesc acordă Premiul „Gábor Áron” persoanelor sau instituţiilor care în anul precedent, respectiv de-a lungul întregii lor activităţi şi funcţionări „au depus cele mai mari eforturi pentru promovarea, în întreaga lume, a imaginii culturale a Ţinutului Secuiesc şi pentru obţinerea autonomiei teritoriale a acestuia”.

Ceremonia de acordare a premiului va avea loc la o dată ulterioară, la Sfântu Gheorghe, în clădirea muzeului.

Edificiul care găzduieşte Muzeul Naţional Secuiesc – a cărei colecţie este considerată a fi cea mai mare colecţie publică maghiară de dincolo de graniţele Ungariei – a fost proiectat de Károly Kós şi şi-a redeschis porţile în faţa vizitatorilor în 26 octombrie anul trecut, după patru ani de lucrări de reabilitare.

Adrian Meitner

Articole recente

Federația Coaliția pentru Educație: Rezultatele slabe ale simulării Evaluării Naționale, cât și în testările PISA, reflectă nevoia imperativă de a revizui și îmbunătăți procesul...

În urma analizei rezultatelor simulării Evaluării Naționale și a feedback-ului din comunitatea educațională, Federația Coaliția pentru Educație subliniază urgența reformei sistemului de evaluare din România.

Antal Árpád: Ţinutul Secuiesc a avut şi va avea autonomie

Antal Árpád consideră că premierul Marcel Ciolacu a comis "o greşeală" declarând, cu prilejul vizitei făcute la finele săptămânii trecute în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, că "Ţinutul Secuiesc nu există" şi că "nu va avea niciodată autonomie".

Râul Crasna, poluat cu dejecţii de la o fermă de bovine

Angajaţii de la Sistemele de Gospodărire a Apelor Sălaj şi Satu Mare au început verificări după ce s-a sesizat că, în zona localităţii Giorocuţa, apa râului Crasna prezenta modificări vizuale şi olfactive

Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme

Inspectorii antifraudă se confruntă cu situaţii în care cei care deţin ilegal mărfuri nu reacţionează calm în momentul în care sunt anunţaţi că unele mărfuri vor fi ridicate, iar înarmarea inspectorilor este pentru siguranţa activităţii pe care o desfăşoară.

Mai multe articole de același fel

Perchezițiile DNA de la Prefectura Covasna vizează investiţiile legate de renovarea sediului instituției, precum şi retrocedarea unui imobil

Serviciul Teritorial Braşov al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care a efectuat în cursul zilei de marţi percheziţii la sediul Prefecturii Covasna, dar şi la domiciliul prefectului Raduly Istvan, cercetează investiţiile legate de renovarea sediului Prefecturii din municipiul Sfântu Gheorghe, precum şi retrocedarea unui imobil

Se deschide sezonul de schi la Şugaş Băi

Pârtia mică de schi din staţiunea Şugaş Băi, aflată la circa 10 kilometri de municipiul Sfântu Gheorghe, se deschide sâmbătă, iar tarifele rămân neschimbate, au anunţat autorităţile locale

Antal Árpád: Văzând ce s-a întâmplat în Parlament în aceste zile, cred că am fost foarte naivi cei care am crezut că generaţiile noi...

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe spune că este trist faptul că, după 34 de ani de la Revoluţia anticomunistă din Decembrie 1989, clasa politică se degradează, iar mulţi dintre români simt că visele de atunci s-au năruit.