fbpx
4.7 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂMinistru în guvernul de la Budapesta: Este important ca UDMR să aibă...

Ministru în guvernul de la Budapesta: Este important ca UDMR să aibă rezultate bune în alegeri

Publicat în

spot_img
spot_img

Este foarte important ca UDMR să aibă rezultate bune la alegerile europene, locale şi parlamentare din acest an şi, dacă va fi cazul, să poată participa din nou la guvernarea de la Bucureşti, a declarat ministrul construcţiilor şi transporturilor de la Budapesta, János Lázár, într-un interviu acordat la Cluj-Napoca portalului Maszol.ro

În interviul video publicat vineri, el a precizat că Budapesta nu se amestecă în modul în care maghiarii din Transilvania îşi stabilesc propriul viitor, chestiunea ţine de maghiarii care trăiesc acolo, ci îşi oferă doar ajutorul.

„Maghiarii trebuie să îşi dea seama că noi nu putem vota în locul lor. Nu pot să o facă nici politicienii UDMR, fiecare dispune de un vot, aşadar toţi cei care vor să îşi apere interesele naţionale trebuie să se prezinte la vot şi să-şi facă alegerea” – a spus ministrul.

El a declarat: ştie din experienţă că se poate conta pe luciditatea UDMR, pe capacitatea sa de negociere, pe priceperea şi înţelepciunea politicienilor săi, uniunea – şi în special preşedintele Hunor Kelemen – este respectată şi de elita politică românească.

„În ultimii 15 ani, maghiarii din Transilvania au produs o nouă generaţie de lideri politici care au autoritate şi prestigiu, inclusiv liderii locali, primarii, deputaţii, senatorii, membrii guvernului, o generaţie care are locul, rolul şi importanţa ei în politica românească” – a declarat János Lázár.

El a precizat că, deşi nu mai fac parte din aceeaşi familie de partide, Fidesz caută să aibă relaţii echilibrate cu UDMR, bazate pe respect şi apreciere reciprocă, şi se fereşte să se amestece în treburile UDMR sau în politica maghiară din Transilvania.

Ministrul a fost întebat şi despre speculaţiile apărute din presa românească potrivit cărora s-ar putea forma un fel de cooperare între Fidesz şi formaţiunea naţionalistă românească AUR, în cadrul taberei conservatoare europene. Ministrul a spus: este o greşeală gravă să se presupună că premierul Ungariei ar putea fi ocolit în spaţiul politic conservator.

„În spaţiul conservator european, Viktor Orbán este o figură politică de neocolit, pe de o parte pentru că este cel mai longeviv politician care reuşeşte să câştige încrederea alegătorilor, care are cea mai mare experienţă, pregătire şi autoritate în această tabără, pe de altă parte el reprezintă în mod atât de simbolic şi cu atâta fermitate valorile precum respingerea migraţiei, sprijinirea familiilor sau autodeterminarea şi suveranitatea naţională, încât nu poate fi pus între paranteze. Prin urmare, intriga perfidă potrivit căreia Viktor Orbán poate fi ocolit sau fentat în spaţiul politic conservator, fie în Europa, fie din Europa Centrală, este, după mine, o greşeală gravă” – a spus el.

De altfel, János Lázár a declarat: „cine este duşmanul maghiarilor, este duşmanul Ungariei, iar duşmanul UDMR este duşmanul Fidesz”. După cum a spus: în această privinţă, el consideră pertinent ceea ce a fost formulat deja de Hunor Kelemen, şi anume că AUR este un pericol pentru maghiari.

„Maghiarii trebuie să-şi unească forţele pentru a încerca să împiedice, cu mijloacele de care dispun, înaintarea unui partid antimaghiar, de exemplu ajutând la consolidarea UDMR” – a subliniat politicianul Fidesz.

El a subliniat că interesul comun al Ungariei şi al României este să îmbunătăţească interconectarea infrastructurii de transport şi să desfiinţeze graniţa Schengen, prin urmare, unul dintre obiectivele majore ale preşedinţiei ungare a UE este eliminarea tuturor obstacolelor din calea aderării României la Schengen. El a precizat: nu consideră corect modul în care Bruxelles-ul şi Uniunea Europeană au tratat România.

„În privinţa spaţiului Schengen, ei abuzează de puterea lor şi confruntă România cu tot felul de dificultăţi, în timp ce altora, ca de exemplu Ucrainei, li se rezervă un traseu ocolitor. Migranţii sunt liberi să vină în Uniunea Europeană, cerealele ucrainene pot intra liber în Uniunea Europeană, în timp ce România rămâne supusă condiţionalităţii Schengen în privinţa trecerii pe cale terestră” – a arătat ministrul.

„Nu spunem că UE este o idee proastă în sine, nimeni nu vrea să părăsească UE, noi vrem să îi dăm un alt conţinut. Avem în vedere o alianţă puternică a statelor naţionale şi nu renunţarea la drepturile statelor naţionale la autodeterminare. Europa de Vest avansează cu o viteză atât de radicală pe calea integrării auto-abandonului, încât noi, naţiunile din Europa Centrală, indiferent de ceea ce gândim unii despre alţii, nu îi putem fi partenere, pentru că în acest proces noi înşine vom fi victimele, noi vom fi puşi pe masa micului dejun” – a subliniat János Lázár în interviul video publicat pe portalul transilvănean.

Ioana Pop

Articole recente

Federația Coaliția pentru Educație: Rezultatele slabe ale simulării Evaluării Naționale, cât și în testările PISA, reflectă nevoia imperativă de a revizui și îmbunătăți procesul...

În urma analizei rezultatelor simulării Evaluării Naționale și a feedback-ului din comunitatea educațională, Federația Coaliția pentru Educație subliniază urgența reformei sistemului de evaluare din România.

Antal Árpád: Ţinutul Secuiesc a avut şi va avea autonomie

Antal Árpád consideră că premierul Marcel Ciolacu a comis "o greşeală" declarând, cu prilejul vizitei făcute la finele săptămânii trecute în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, că "Ţinutul Secuiesc nu există" şi că "nu va avea niciodată autonomie".

Râul Crasna, poluat cu dejecţii de la o fermă de bovine

Angajaţii de la Sistemele de Gospodărire a Apelor Sălaj şi Satu Mare au început verificări după ce s-a sesizat că, în zona localităţii Giorocuţa, apa râului Crasna prezenta modificări vizuale şi olfactive

Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme

Inspectorii antifraudă se confruntă cu situaţii în care cei care deţin ilegal mărfuri nu reacţionează calm în momentul în care sunt anunţaţi că unele mărfuri vor fi ridicate, iar înarmarea inspectorilor este pentru siguranţa activităţii pe care o desfăşoară.

Mai multe articole de același fel

Antal Árpád: Ţinutul Secuiesc a avut şi va avea autonomie

Antal Árpád consideră că premierul Marcel Ciolacu a comis "o greşeală" declarând, cu prilejul vizitei făcute la finele săptămânii trecute în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, că "Ţinutul Secuiesc nu există" şi că "nu va avea niciodată autonomie".

Liberalii din Timiș afirmă că liderul judeţean al PSD a încălcat grav protocolul dintre cele două formaţiuni

Liberalii timişeni îşi afirmă susţinerea faţă de liderul judeţean al formaţiunii, Alin Nica, preşedinte al Consiliului Judeţean, şi adaugă că vor câştiga şi de această dată alegerile locale din judeţ.

Iohannis, secretar general al NATO – rezultatul unei strategii premeditate și coordonate

Încă din 2021, se vorbește despre o posibilă candidatură a președintelui Iohannis la funcția de secretar general al Alianței, lucru ce confirmă o rațiune strategică ce sprijină această decizie. Nu lansează nimeni în spațiul public astfel de informații, ce au fost ulterior perpetuate în 2022 și 2023 fără să aibă un fundament.