fbpx
-1.3 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTEMiért nem keresztelt Jézus Krisztus?

Miért nem keresztelt Jézus Krisztus?

Publicat în

spot_img
spot_img

Ellentmondásnak tûnik, hogy a János 3,22-ben azt olvassuk, Jézus Krisztus tanítványaival együtt keresztelt Júdeában, ahogy nem messze tôlük Keresztelô János is ugyanezt tette a saját tanítványaival (János 3,23). Viszont János evangélista a következô fejezetben pontosít: “nem maga Jézus keresztelt, hanem a tanítványai.” (János 4,2) Talán azért hagyta benne mûvében a korábbi tévedést, hogy kihangsúlyozza azt, hogy a Megváltónak miért is nem kellett keresztelnie. Ahogy korábban írja, Jézus Krisztus elsôdleges feladatának a tanítást tekintette és ezt meg is tette. Maga is a keresztvíz alá hajtotta a fejét a Keresztelô János keresztségben. Amint mondta azért, hogy “így töltsünk be minden igazságot.” (Máté 3,15) Ez a homályos kijelentés arra utal, hogy a Szabadító csak úgy tudja elvégezni küldetését, ha tökéletesen eleget tesz minden parancsnak és isteni elôírásnak. Nem azért jött, hogy eltörölje a Törvényt, hanem hogy betöltse.

(Máté 5,17) A jánosi keresztség, amivel tehát Jézus Krisztus a halála és feltámadása elôtt megkeresztelkedett, a bûnök bocsánatára történt. Az Úr ugyan nem követett el bûnt, de vállalta a sorsközösséget a bûnös emberrel a keresztségben. Jézus Krisztus halála és feltámadása után azonban megváltozik a keresztség értelme. Az többé már nem csupán a bûnökrôl való lemondás; nem csak mosakodás, egy tisztálkodási szertartás, hanem részesedés Jézus Krisztus megváltó halálában és feltámadásában. Az elsôben az ember elhatározására kerül a hangsúly; lemond korábbi vétkes életvitelérôl és a bûn nélküli életet választja. Az utóbbiban azonban már az Isten elhatározása a döntô. Isten Fia odaáldozza az életét és gyôz a halál felett, amely gyôzelemben aztán részelteti mindazokat, akik hisznek benne, azaz, akik bizalmukat belé vetik, engedelmeskednek neki és elhatározzák magukat az ô mind jóbb megismerésére. Jézus Krisztus tehát azért nem keresztel a jánosi keresztséggel, mert egy tökéletesebbet alkot, egy szentséget hoz létre a saját szolgálatával.

Drótos Árpád, lelkipásztor, 2024, február 4., Manhattan

Árpád Drótos

Articole recente

Memoria profesorului Barbu Ştefănescu, onorată la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea

Volumul omagial "Studia Interdisciplinaria - In Memoriam Magistri Barbu Ştefănescu" a fost dedicat amintirii celui care a fost directorul Muzeului Ţării Crişurilor, decan al Facultăţii de Istorie - Geografie, prorector şi director al Centrului de Studii Doctorale al Universităţii din Oradea.

Expoziţia „Samurai. Legendele Japoniei”, vernisată miercuri, în premieră naţională, la Muzeul Naţional Brukenthal

Cu prilejul vernisajului a fost lansat primul catalog despre samurai, la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.

Scandalul de la PSD Dumbrăvița continuă | Organizația de partid ar susține candidatul PNL la primărie, în detrimentul omului impus de Alfred Simonis

Conducătorii demiși ai filialei PSD Dumbrăvița, fostul primar Victor Malac și consilierul local Daniel Cioncă, spun că lista celor care nu o vor pe Alina Sperlea - impusă de Alfred Simonis candidat la alegerile locale din acest an - e mult mai mare. În sprijinul lor, cei doi transmit public și o listă a celor care nu susțin această candidatură.

Mai multe articole de același fel

Böjti takarékosság

A reformátusok híresek arról, hogy takarékosan élnek. Ezt a jó tulajdonságukat a világ Kálvin János tanításaival hozza összefüggésbe, pedig gyökerei a Biblia elsô lapjaira vezethetôk vissza, amikor az Úr az elsô emberpár gondjaira bízta a világot, hogy “azt mûvelje és ôrizze.”

Életadó elixír

Az élet vizének gondolata már sokak képzeletét megmozgatta. Irodalmi mûvek szólnak a keresésérôl, ami úgy is megjelenik, mint a halhatatlanság utáni vágy.