fbpx
-1.3 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI CLUJUBB va avea primul program de master în "Health Economics" din România

UBB va avea primul program de master în „Health Economics” din România

Publicat în

spot_img
spot_img

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) lansează începând cu anul universitar 2024-2025 programul de master în domeniul „Health Economics” (în limba engleză), primul în acest domeniu din România.

UBB a iniţiat încă din anul 2007 analize de tip health economics în zona tratamentelor farmacologice şi psihologice asupra sănătăţii mintale, cu programe postdoctorale dedicate. Apoi, acest demers s-a exprimat mai larg în cursuri şi cercetări mai ales în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din UBB, iar acum, odată cu dezvoltarea programului UBBMed (din UBB School of Health – https://www.ubbcluj.ro/ro/facultati/school_of_health), demersul s-a transformat într-un program standard de master interdisciplinar de „Health Economics”. Specializarea de tip „Health Economics” susţine ocupaţii / profesii ale viitorului, de interes major acum şi în viitor pe piaţa muncii, implicate în promovarea şi optimizarea sănătăţii prin analiza furnizorilor de servicii de sănătate, spitalelor / clinicilor, programelor şi activităţilor (inclusiv tratamentelor) din domeniul medicinei / sănătăţii.

Decanul FSEGA, conf. univ. dr. Răzvan V. Mustaţă, declară că „lansarea programului de master „Health Economics” marchează o etapă determinantă în dezvoltarea domeniului economiei sănătăţii ca o nouă direcţie academică şi de cercetare în cadrul facultăţii noastre. Prin eforturile cercetătorilor noştri vor fi obţinute informaţii valoroase şi noi perspective pentru acest domeniu, care vor fi transferate părţilor interesate (stakeholders) şi prin intermediul curriculumului specializat pe care l-am creat. Programul se bucură de un curriculum compatibil cu alte programe similare de la universităţi de top la nivel global. Acest lucru asigură o experienţă educaţională de înaltă calitate pentru studenţii noştri, viitorii specialişti de care ţara şi Uniunea Europeană au acută nevoie.”

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, punctează: „FSEGA-UBB este cea mai mare facultate de profil din ţară şi una dintre cele mai puternice şcoli româneşti în zona ‘economics & business’. Noul program UBBMed din UBB School of Health (https://www.ubbcluj.ro/ro/facultati/school_of_health) are nevoie să introducă şi să se bazeze pe analize economice riguroase în domeniul sănătăţii, iar din acest parteneriat a rezultat programul de master interdisciplinar în ‘Health Economics’, în limba engleză, cu un curriculum internaţional, singur master de acest tip în acest moment în România.”

Tradiţie şi Excelenţă prin Cultură-Ştiinţă-Inovaţie din 1581

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din ţară (prin numărul de programe şi caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară şi germană), cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din ţară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localităţi şi 11 judeţe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, de şapte ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor.

În plus, de mai mulţi ani UBB ocupă primele poziţii în ţară în rankingurile internaţionale globale şi pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universităţi ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unităţi CDI integrate în reţele europene, laboratoare didactice modernizate şi integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.).

Recent (2021), în urma auditului internaţional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene world-class/research-intensive, a primit distincţia europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianţei universităţilor europene EUTOPIA.

Ioana Pop

Articole recente

Memoria profesorului Barbu Ştefănescu, onorată la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea

Volumul omagial "Studia Interdisciplinaria - In Memoriam Magistri Barbu Ştefănescu" a fost dedicat amintirii celui care a fost directorul Muzeului Ţării Crişurilor, decan al Facultăţii de Istorie - Geografie, prorector şi director al Centrului de Studii Doctorale al Universităţii din Oradea.

Expoziţia „Samurai. Legendele Japoniei”, vernisată miercuri, în premieră naţională, la Muzeul Naţional Brukenthal

Cu prilejul vernisajului a fost lansat primul catalog despre samurai, la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.

Scandalul de la PSD Dumbrăvița continuă | Organizația de partid ar susține candidatul PNL la primărie, în detrimentul omului impus de Alfred Simonis

Conducătorii demiși ai filialei PSD Dumbrăvița, fostul primar Victor Malac și consilierul local Daniel Cioncă, spun că lista celor care nu o vor pe Alina Sperlea - impusă de Alfred Simonis candidat la alegerile locale din acest an - e mult mai mare. În sprijinul lor, cei doi transmit public și o listă a celor care nu susțin această candidatură.

Mai multe articole de același fel

UBB a creat cea mai avansată platformă de imagistică biomedicală din România

Platforma INSPIRE cuprinde în prezent trei centre de cercetare-dezvoltare-inovare, fiecare cu o serie de laboratoare dotate cu aparatură de vârf, care vor susţine cercetare avansată, educaţia de calitate şi servicii inovative.