fbpx
4.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI SIBIUMuzeul Naţional Brukenthal deschide seria expoziţională şi de promovare a Incunabulelor Brukenthal

Muzeul Naţional Brukenthal deschide seria expoziţională şi de promovare a Incunabulelor Brukenthal

Publicat în

spot_img
spot_img

În colecţia Bibliotecii Brukenthal din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal există 422 de incunabule. După ultimele date, în România există un număr de 1348 de titluri de incunabule, colecţia Muzeului Naţional Brukenthal reprezentând mai bine de 30% din cele existente în ţara noastră.

Incunabulul se numeşte un exemplar de carte tipărită în primii ani ai introducerii tiparului, mai precis înainte de 31 decembrie 1500. Prin extensie, termenul este folosit pentru a desemna un exemplar care face parte dintre cele mai vechi tipărituri. Primul incunabul cunoscut este Biblia de 42 de rânduri tipărită în jurul anului 1455 de Gutemberg, fiind considerată prima tipăritură cu litere mobile din Europa.

În această lună, când la data de 25 februarie se împlinesc 207 ani de la deschiderea pentru public a Muzeului Naţional Brukenthal, în Palatul Brukenthal din Piaţa Mare, în perioada 7 februarie-7 martie, va fi expusă Biblia latina, Anton Koberger, tipărită la Nurnberg în (noiembrie) 1478.

Anton Koberger (c. 1440/45 – 3 octombrie 1513) a fost un aurar, tipograf şi publicist german din Nurnberg, unul dintre cei mai importanţi din istorie.

Biblioteca Brukenthal deţine în colecţii mai multe incunabule apărute la Nurnberg în perioada de activitate a lui Anton Koberger, printre care şi această Biblie în limba latină tipărită de Koberger în noiembrie 1478. Ediţia este înfrumuseţată cu peste 1500 de iniţiale ornate şi letrine, dintre care cea mai spectaculoasă, sub forma literei ˝E˝, se găseşte chiar la început, în epistola dedicatorie. Această Biblie este deosebită nu doar prin vechimea şi frumuseţea ei, ci şi prin faptul că este singura Biblie incunabul (tipărită între 1440 şi 1500) din Biblioteca Brukenthal care i-a aparţinut chiar lui Samuel von Brukenthal. Ea a ajuns în biblioteca baronului cel mai probabil între 1784 şi începutul anilor 1790 de la mănăstirea Louka din Znojmo (Moravia, Republica Cehă), ca urmare a desfiinţării acesteia.

Ioana Pop

Articole recente

Federația Coaliția pentru Educație: Rezultatele slabe ale simulării Evaluării Naționale, cât și în testările PISA, reflectă nevoia imperativă de a revizui și îmbunătăți procesul...

În urma analizei rezultatelor simulării Evaluării Naționale și a feedback-ului din comunitatea educațională, Federația Coaliția pentru Educație subliniază urgența reformei sistemului de evaluare din România.

Antal Árpád: Ţinutul Secuiesc a avut şi va avea autonomie

Antal Árpád consideră că premierul Marcel Ciolacu a comis "o greşeală" declarând, cu prilejul vizitei făcute la finele săptămânii trecute în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, că "Ţinutul Secuiesc nu există" şi că "nu va avea niciodată autonomie".

Râul Crasna, poluat cu dejecţii de la o fermă de bovine

Angajaţii de la Sistemele de Gospodărire a Apelor Sălaj şi Satu Mare au început verificări după ce s-a sesizat că, în zona localităţii Giorocuţa, apa râului Crasna prezenta modificări vizuale şi olfactive

Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme

Inspectorii antifraudă se confruntă cu situaţii în care cei care deţin ilegal mărfuri nu reacţionează calm în momentul în care sunt anunţaţi că unele mărfuri vor fi ridicate, iar înarmarea inspectorilor este pentru siguranţa activităţii pe care o desfăşoară.

Mai multe articole de același fel