fbpx
4.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSĂNĂTATEMamografii gratuite, la Spitalul ”Victor Babeş” din Timișoara

Mamografii gratuite, la Spitalul ”Victor Babeş” din Timișoara

Publicat în

spot_img
spot_img

Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara continuă să facă mamografii gratuite în cadrul Laboratorului de Radiologie, cu examen ecografic şi IRM, recomandând aceste examene imagistice mai ales femeilor care au vârsta de peste 40 de ani.

Directorul medical al spitalului, dr. Diana Manolescu, specialist în imagistică medicală, a declarat, joi, că mamografia reprezintă o tehnică importantă de screening pentru depistarea precoce a cancerului de sân, oferind posibilitatea de intervenţie imediată şi a unui tratament adecvat în stadiile incipiente ale bolii.

Detectarea timpurie a cancerului de sân cu ajutorul acestei investigaţii imagistice poate face diferenţa între vindecare şi evoluţia spre stadii avansate ale bolii, cu impact semnificativ asupra calităţii vieţii.

„Mamografia permite identificarea leziunilor suspecte, chiar şi a celor de dimensiuni foarte mici. Astfel, este posibilă iniţierea tratamentului într-un timp cât mai scurt. Tratamentul precoce face ca şansele de succes să fie mult mai mari şi poate elimina necesitatea unor intervenţii chirurgicale radicale sau a terapiilor agresive. Deşi cancerul de sân se numără printre afecţiunile oncologice care pot fi depistate în stadii incipiente, prin investigaţii imagistice, numărul femeilor care îşi fac un control regulat este în continuare mic. Anul trecut, în urma unei campanii de screening, au fost investigate 1.300 de femei. Peste 10% dintre acestea au avut un rezultat pozitiv la examenul mamografic. În cadrul Laboratorului de Radiologie, putem aprofunda investigaţiile, în cazul în care există o suspiciune de boală oncologică, cu examen ecografic, IRM de sân, iar apoi să realizăm o biopsie mamară”, spune Diana Manolescu.

Statisticile arată că una din opt femei este diagnosticată cu cancer mamar, potrivit medicului.

Dr. Diana Manolescu subliniază că celulele canceroase pot migra, dezvoltând metastaze. De aceea, cu cât aceste celule „bolnave” sunt distruse mai repede, cu atât şansele de a supravieţui unei maladii cumplite sunt mai mari. Mamografia reprezintă primul pas în depistarea imagistică a unei neoplazii.

Aparatul din dotarea spitalului este unul foarte performant. Mamograful digital cu tomosinteză este cea mai modernă metodă pentru diagnosticarea imagistică a nodulilor.

Mamografia se recomandă a fi făcută o dată la doi ani, după vârsta de 40 de ani sau ori de câte ori se observă modificări la nivelul sânului, formă, culoare, textură.

Mamografiile sunt gratuite în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş”, în baza unei trimiteri de la medicul specialist şi a biletului de decont CAS.

Ioana Pop

Articole recente

Federația Coaliția pentru Educație: Rezultatele slabe ale simulării Evaluării Naționale, cât și în testările PISA, reflectă nevoia imperativă de a revizui și îmbunătăți procesul...

În urma analizei rezultatelor simulării Evaluării Naționale și a feedback-ului din comunitatea educațională, Federația Coaliția pentru Educație subliniază urgența reformei sistemului de evaluare din România.

Antal Árpád: Ţinutul Secuiesc a avut şi va avea autonomie

Antal Árpád consideră că premierul Marcel Ciolacu a comis "o greşeală" declarând, cu prilejul vizitei făcute la finele săptămânii trecute în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, că "Ţinutul Secuiesc nu există" şi că "nu va avea niciodată autonomie".

Râul Crasna, poluat cu dejecţii de la o fermă de bovine

Angajaţii de la Sistemele de Gospodărire a Apelor Sălaj şi Satu Mare au început verificări după ce s-a sesizat că, în zona localităţii Giorocuţa, apa râului Crasna prezenta modificări vizuale şi olfactive

Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme

Inspectorii antifraudă se confruntă cu situaţii în care cei care deţin ilegal mărfuri nu reacţionează calm în momentul în care sunt anunţaţi că unele mărfuri vor fi ridicate, iar înarmarea inspectorilor este pentru siguranţa activităţii pe care o desfăşoară.

Mai multe articole de același fel

Liberalii din Timiș afirmă că liderul judeţean al PSD a încălcat grav protocolul dintre cele două formaţiuni

Liberalii timişeni îşi afirmă susţinerea faţă de liderul judeţean al formaţiunii, Alin Nica, preşedinte al Consiliului Judeţean, şi adaugă că vor câştiga şi de această dată alegerile locale din judeţ.

ADR Vest a lansat un nou apel de proiecte | Peste 40 de milioane de euro pentru firmele din Regiunea Vest

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a lansat un nou apel de proiecte în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027, destinat microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii din regiune, care au la dispoziție 41,25 milioane euro pentru investiții.

Scandalul de la PSD Dumbrăvița continuă | Organizația de partid ar susține candidatul PNL la primărie, în detrimentul omului impus de Alfred Simonis

Conducătorii demiși ai filialei PSD Dumbrăvița, fostul primar Victor Malac și consilierul local Daniel Cioncă, spun că lista celor care nu o vor pe Alina Sperlea - impusă de Alfred Simonis candidat la alegerile locale din acest an - e mult mai mare. În sprijinul lor, cei doi transmit public și o listă a celor care nu susțin această candidatură.