fbpx
4.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTEÉletadó elixír

Életadó elixír

Publicat în

spot_img
spot_img

Az élet vizének gondolata már sokak képzeletét megmozgatta. Irodalmi mûvek szólnak a keresésérôl, ami úgy is megjelenik, mint a halhatatlanság utáni vágy. A mindennapi embert ugyancsak foglalkoztatja az örökkévalóság problémája, ezért próbálja megnyugtatni magát és másokat olyan léthazugságokkal, hogy a test elporlad, de a lélek örök; vagy csak az hal meg, akit elfelejtenek, avagy a gyermekeinkben és az unokáinkban élünk tovább. Mindenki keresi tehát az élet vizét, csak sokan rossz helyen teszik azt. Mígnem rá kell döbbenni arra, hogy saját erejébôl senki nem tudja megszerezni. Hiába próbálkozik hírnévvel, pénzzel, hatalommal, befolyással vagy tudománnyal. Az élet vize ugyanis valójában nem víz, nem valami anyagi, megtapintható valóság, hanem az a megtérés, amit Isten ajándékként ajánl azoknak, akiket örök idôk óta kiválasztott Jézus Krisztusban. (János 4,10) A tömegeknek általában az a felfogásuk Istenrôl, hogy meg akarja fosztani az embereket valamitôl.

El akarja venni az örömeiket és túlvilági boldogsággal kecsektet. Pedig ez egy téves elképzelés. Jézus Krisztus világosan megmondta, azért jött, hogy életünk; igazi, örök életünk legyen és bôvölködjünk. (János 10,10) Nagy hiba ennek a bôvelkedésnek a mikéntjét csak az anyagiakra redukálni. Aki átéli a megtérést, megtudja, hogy mennyi lelki adományt készített el Isten az övéi számára. Rájön arra, hogy például a szenvedések is rejthetnek áldásokat. A megfosztottság gazdagság forrása lehet.  Az anyagi javak pedig lehetôséget adnak a szolgálatra; legfôképpen pedig Isten dicsôítésére a megszerzettek felhasználásával. A víz azért jó jelkép a megtérésre, mert életszükséglet. Másként nem lehet jó emberi életet élni, mint megtérve, azaz teljesen átadva magunkat a mindenható és kegyelmes Istennek.

Drótos Árpád, református lelkipásztor, 2024. február 11., Manhattan

Árpád Drótos

Articole recente

Federația Coaliția pentru Educație: Rezultatele slabe ale simulării Evaluării Naționale, cât și în testările PISA, reflectă nevoia imperativă de a revizui și îmbunătăți procesul...

În urma analizei rezultatelor simulării Evaluării Naționale și a feedback-ului din comunitatea educațională, Federația Coaliția pentru Educație subliniază urgența reformei sistemului de evaluare din România.

Antal Árpád: Ţinutul Secuiesc a avut şi va avea autonomie

Antal Árpád consideră că premierul Marcel Ciolacu a comis "o greşeală" declarând, cu prilejul vizitei făcute la finele săptămânii trecute în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, că "Ţinutul Secuiesc nu există" şi că "nu va avea niciodată autonomie".

Râul Crasna, poluat cu dejecţii de la o fermă de bovine

Angajaţii de la Sistemele de Gospodărire a Apelor Sălaj şi Satu Mare au început verificări după ce s-a sesizat că, în zona localităţii Giorocuţa, apa râului Crasna prezenta modificări vizuale şi olfactive

Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme

Inspectorii antifraudă se confruntă cu situaţii în care cei care deţin ilegal mărfuri nu reacţionează calm în momentul în care sunt anunţaţi că unele mărfuri vor fi ridicate, iar înarmarea inspectorilor este pentru siguranţa activităţii pe care o desfăşoară.

Mai multe articole de același fel

A kommunizmus áldozatainak emléknapjára

Még a keresztyén lelkekben is ágaskodik az indulat, amikor a kommunizmus áldozatainak a millióira gondolnak. Pedig tudjuk nagyon jól, hogy a krisztusi embert nem ragadhatják el az érzelmei.

Böjti takarékosság

A reformátusok híresek arról, hogy takarékosan élnek. Ezt a jó tulajdonságukat a világ Kálvin János tanításaival hozza összefüggésbe, pedig gyökerei a Biblia elsô lapjaira vezethetôk vissza, amikor az Úr az elsô emberpár gondjaira bízta a világot, hogy “azt mûvelje és ôrizze.”

Miért nem keresztelt Jézus Krisztus?

Ellentmondásnak tûnik, hogy a János 3,22-ben azt olvassuk, Jézus Krisztus tanítványaival együtt keresztelt Júdeában, ahogy nem messze tôlük Keresztelô János is ugyanezt tette a saját tanítványaival (János 3,23).