fbpx
-1.3 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI CLUJUBB a creat cea mai avansată platformă de imagistică biomedicală din România

UBB a creat cea mai avansată platformă de imagistică biomedicală din România

Publicat în

spot_img
spot_img

Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca anunţă că a creat o platformă de imagistică biomedicală, care ar fi cea mai avansată din România.

„UBBMed (School of Health) a creat cea mai avansată platformă de imagistică biomedicală din România şi una dintre cele mai avansate de la nivel internaţional. Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a finalizat prima etapă a organizării Platformei INSPIRE, cea mai avansată unitate de imagistică biomedicală din Europa de Est şi una dintre cele mai avansate la nivel internaţional (InfoBioNano4Health & Biomedical Imagining – INSPIRE – https://inspire.research.ubbcluj.ro/). Platforma INSPIRE este una dintre unităţile de vârf care susţin noul program UBBMed din cadrul UBB School of Health (https://www.ubbcluj.ro/ro/facultati/school_of_health)”, se arată într-un comunicat transmis, luni, de UBB.

Potrivit sursei citate, platforma INSPIRE este rezultatul unei colaborări mai vechi între două institute de referinţă ale UBB, şi anume Institutul de Studii Avansate în Psihoterapie şi Sănătate Mintală Aplicată şi Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Ştiinţe, în proiecte majore de infrastructură (iniţial proiectul RICI, iar recent proiectul INSPIRE), la care s-au adăugat apoi şi alte proiecte specifice.

Platforma INSPIRE cuprinde în prezent trei centre de cercetare-dezvoltare-inovare, fiecare cu o serie de laboratoare dotate cu aparatură de vârf, care vor susţine cercetare avansată, educaţia de calitate şi servicii inovative. Totodată, Platforma INSPIRE funcţionează în prezent în fază de testare – cu finalizarea pregătirii resursei umane şi training, inclusiv cu finisarea noii clădiri, se mai arată în comunicatul UBB.

De asemenea, Reţeaua Naţională RoMentalHealth, recent creată, va avea acces strategic pe Platforma INSPIRE.

Lansarea publică a Platformei INSPIRE va avea loc în perioada 20-24 mai 2024, cu participarea partenerilor strategici din SUA (cum ar fi Athinoula A. Martinos Center for Biomedical Imaging de la Harvard Medical School) şi din Europa (şcolile medicale din alianţa universitară EUTOPIA), precum şi a altor invitaţi/parteneri relevanţi, inclusiv Reprezentanţa EIT Health din România. De asemenea, au confirmat participarea autorităţi europene, naţionale şi locale.

„Aceasta este acum cea mai avansată platformă de imagistică biomedicală între Polonia şi China (probabil chiar din Europa de Est) şi una dintre cele mai complexe la nivel internaţional. Dar elementul cheie este resursa umană, care, reunind cercetători de vârf din ţară şi din străinătate pe o astfel de infrastructură avansată, pune România pe harta cercetărilor biomedicale (…) Este un model de cum investiţiile majore trebuie făcute în zona unde există deja realizări anterioare serioase şi resursă umană de calitate, deoarece numai aşa putem pune competitiv România pe harta academică internaţională şi putem contribui la reducerea discrepanţelor dintre Estul şi Estul Europei”, a declarat prof. univ. dr. Daniel David, rectorul UBB şi coordonator al Platformei BrainQ, citat în comunicat

Ioana Pop

Articole recente

Memoria profesorului Barbu Ştefănescu, onorată la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea

Volumul omagial "Studia Interdisciplinaria - In Memoriam Magistri Barbu Ştefănescu" a fost dedicat amintirii celui care a fost directorul Muzeului Ţării Crişurilor, decan al Facultăţii de Istorie - Geografie, prorector şi director al Centrului de Studii Doctorale al Universităţii din Oradea.

Expoziţia „Samurai. Legendele Japoniei”, vernisată miercuri, în premieră naţională, la Muzeul Naţional Brukenthal

Cu prilejul vernisajului a fost lansat primul catalog despre samurai, la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.

Scandalul de la PSD Dumbrăvița continuă | Organizația de partid ar susține candidatul PNL la primărie, în detrimentul omului impus de Alfred Simonis

Conducătorii demiși ai filialei PSD Dumbrăvița, fostul primar Victor Malac și consilierul local Daniel Cioncă, spun că lista celor care nu o vor pe Alina Sperlea - impusă de Alfred Simonis candidat la alegerile locale din acest an - e mult mai mare. În sprijinul lor, cei doi transmit public și o listă a celor care nu susțin această candidatură.

Mai multe articole de același fel