fbpx
15.8 C
Cluj-Napoca
AcasăSOCIALCum prezintă presa maghiară apropiată puterii protestele masive la adresa lui Viktor...

Cum prezintă presa maghiară apropiată puterii protestele masive la adresa lui Viktor Orbán

Publicat în

spot_img
spot_img

Presa maghiară afiliată puterii a prezentat protestele masive anti-Orbán de la Budapesta ca fiind o ”manifestație pentru protecția copiilor”. Aceasta recunoaște însă că sute de manifestanți ”s-au îmbrâncit cu poliția” la sediul Fidesz.

Manifestația uriașă de vineri seară din Budapesta, unde peste 10.000 de oameni au protestat la adresa premierului Viktor Orbán, a fost prezentată sâmbătă de către presa maghiară apropiată puterii ca fiind ”o manifestație pentru protecția copiilor”.

Agenția de presă Hirado insistă asupra declarației unui participant, care este citat spunând că nu este acolo pentru a dărâma guvernul.

Afară, acum, se plimbă monştri – o demonstraţie pentru victime, copii şi o societate sănătoasă”, sub acest generic a avut loc, vineri, la orele înaintate ale serii, un protest organizat de civili, la Budapesta, în Piaţa Eroilor”- scrie Hirado.

Potrivit sursei citate, ”demonstraţia a fost organizată de creatori de conţinut online care, potrivit anunţului făcut, au iniţiat o demonstraţie, deoarece consideră că este important să li se audă vocile în apărarea victimelor, a transparenţei, a decenţei umane şi a dialogului social onest.

La începutul evenimentului, Márton Gulyás, gazda „protestului social”, le-a mulţumit participanţilor pentru că susţin apărarea victimelor şi reforma necesară protecţiei copilului.

Zsolt Osváth, care a precizat că şi el a crescut într-un centru de plasament, a declarat că doreşte să atragă atenţia asupra unor probleme sistemice, „probleme dintre care cazul de graţiere nu este decât vârful icebergului”. Centrul de plasament nu va putea niciodată să înlocuiască familia, statul însă trebuie să facă tot posibilul astfel încât absenţa familiei măcar să nu doară aşa de tare, a afirmat acesta.

Zsolt Osváth a subliniat că nu se află aici pentru a răsturna un guvern şi pentru a cere demisia miniştrilor. Deşi, nu este totuna cine ia deciziile, acum, însă, sunt mult mai importanţi cei pentru care trebuie luate deciziile”.

Agenția ungară prezintă însă și declarații critice la adresa Guvernului Orban și a autorităților statului.

Un guvern responsabil nu protejează copiii doar cu anunţuri pe panourile publicitare. Înfolierea cărţilor cu tematica de gen, sacţionarea librăriilor şi imposibilitatea homosexualilor de a adopta copii nu reprezintă protecţia copiilor, a declarat Zsolt Osváth, care a cerut Guvernului ungar să revizuiască legile privind protecţia copiilor.

Orsi Tapasztó, creator de conţinut digital, a vorbit în calitate de părinte adoptiv. Ea a subliniat că în Ungaria există 7.000 de copii care trăiesc în centre de plasament, iar cei mai mulţi dintre ei nu îşi vor găsi niciodată o familie. Ea a mulţumit educatorilor care lucrează în centrele de plasament şi care îi învaţă pe copii să iubească şi le redă capacitatea de a avea încredere.

Aceasta a făcut apel la factorii de decizie să asigure ca toţi copiii să poată trăi în siguranţă, iar toate centrele de plasament să fie „locuri impecabile”. De asemenea, a atras atenţia asupra lipsei de profesionişti în domeniul protecţiei copilului şi asupra necesităţii de a avea încă 2 000 de părinţi adoptivi”.

La final, Hirado amintește un aspect inedit: sute de protestatari, despre care a spus că nu protestau la adresa puterii, s-au îmbrâncit cu polițiștii care păzeau sediul Fidesz, partidul de guvernământ al lui Viktor Orban.

După încheierea demonstraţiei, sute de participanţi s-au deplasat din Piaţa Eroilor pe strada Lendvay, la sediul Fidesz, unde, pentru o vreme, s-au îmbrâncit cu poliţia care proteja sediul”, încheie Hirado.

Reamintim că zeci de mii de unguri au protestat vineri seara în centrul Budapestei la adresa guvernului condus de Viktor Orban.

Ne-am săturat. Avem nevoie de schimbare, acest guvern este plin de minciuni și ipocrizie”, a spus Jozsef Molnar, în vârstă de 64 de ani, potrivit The Guardian. El a adăugat că și fiul său de 19 ani a ieșit la proteste.

Molnar a spus că ultima dată când a mers la un protest a fost în 1989, când comunismul s-a prăbușit. „Suntem aici pentru viitor și nepoții noștri”, a spus el.

Ioana Pop

Articole recente

Festival Madrigal la Baia Mare

În perioada 15 - 28 aprilie 2024, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi invită publicul din județul Maramureș la Festivalul Madrigal, o serie de evenimente culturale remarcabile dedicate spectatorilor de toate vârstele.

Grupare infracţională specializată în înşelăciuni prin Metoda Accidentul, destructurată în Maramureș

Într-o singură zi, gruparea a convins doi vârstinici să le dea peste 36.000 de lei.

Tânăr de 26 de ani, prins cu 235 de km/h pe autostrada A3 Câmpia Turzii – Nădăşelu

Poliţiştii au dat 25 de amenzi, în doar câteva ore, şoferilor care au încălcat regulile de circulaţie pe tronsonul A3 Câmpia Turzii – Nădăşelu

Au început înscrierile pentru cea de-a 13 ediţie a ”Galopiadei secuieşti”

Galopiada va cuprinde atât cursele tradiţionale, cât şi demonstraţii de călărie, lupte pe cai, spectacole de cascadorie, programe pentru copii şi un târg meşteşugăresc şi de produse tradiţionale.

Mai multe articole de același fel