fbpx
15.8 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BIHORMemoria profesorului Barbu Ştefănescu, onorată la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea

Memoria profesorului Barbu Ştefănescu, onorată la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea

Publicat în

spot_img
spot_img

Memoria profesorului Barbu Ştefănescu a fost onorată miercuri, la Muzeul Ţării Crişurilor (MTC), prin lansarea unui volum colectiv de lucrări ştiinţifice şi atribuirea numelui „Barbu Ştefănescu” sălii de conferinţe şi expoziţii a muzeului.

Volumul omagial „Studia Interdisciplinaria – In Memoriam Magistri Barbu Ştefănescu” a fost dedicat amintirii celui care a fost directorul Muzeului Ţării Crişurilor, decan al Facultăţii de Istorie – Geografie, prorector şi director al Centrului de Studii Doctorale al Universităţii din Oradea.

Lansat la împlinirea a 11 ani de la dispariţia profesorului Barbu Ştefănescu, volumul cuprinde 67 de lucrări ştiinţifice, prezentate anul trecut în cadrul sesiunii omagiale dedicate cercetătorului şi dascălului orădean.

Potrivit unui comunicat al Universităţii Oradea, la eveniment au participat prieteni, rude, colaboratori împreună cu reprezentanţi ai Universităţii din Oradea şi ai Muzeului Ţării Crişurilor.

„Aţi remarcat cred, din filmul prezentat în deschidere, că întotdeauna domnul profesor Barbu Ştefănescu vorbea despre noi, despre instituţii. Nu era vorba niciodată despre el. Cred că e bine să spunem şi să repetăm mereu lucrul acesta, nimeni nu poate face, de unul singur, nimic”, a subliniat managerul actual al MTC, Gabriel Moisa.

Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a vorbit despre profesorul Barbu Ştefănescu ca dascăl, muzeograf şi coleg, dar mai cu seamă ca profesorul unei generaţii.

Prorectorul Universităţii din Oradea, Sorin Şipoş a argumentat actul omagial la care el însuşi este părtaş afirmând că „istoricii au datoria de a fi gardieni ai amintirilor sacre” legate de ceea ce au făcut înaintaşii pentru comunitatea universitară, academică şi pentru cea a Muzeului Ţării Crişurilor.

Nu în cele din urmă, prof. univ. dr. Florica Ştefănescu a mărturisit că, paradoxal, evenimentul editorial dedicat memoriei soţului ei este o bucurie. „Mi-aş dori să simţiţi ce simt eu în aceste momente. O infinită mulţumire sufletească şi, paradoxal, pentru că participăm la un moment de comemorare, multă bucurie. Bucuria de a vedea că nu l-aţi uitat pe Barbu…”, a spus Florica Ştefănescu.

La finalul evenimentului, asistenţa a participat la scurta ceremonie în cadrul căreia a fost dezvelită plăcuţa care consfinţeşte atribuirea numelui „Barbu Ştefănescu” sălii de conferinţe şi expoziţii de la Muzeul Ţării Crişurilor. Aceasta este a doua sală ce poartă numele profesorului orădean, prima fiind unul din birourile în care doctoranzii în istorie ai Universităţii din Oradea desfăşoară activităţi de cercetare.

Cu ocazia manifestării editoriale şi memoriale, sala „Barbu Ştefănescu” a găzduit şi o cuprinzătoare expoziţie de fotografii ce ilustrează viaţa şi activitatea celui despre care managerul Gabriel Moisa spune că a fost şi este „un nume mare, un om de primă linie al istoriografiei şi antropologiei româneşti”.

Ioana Pop

Articole recente

Festival Madrigal la Baia Mare

În perioada 15 - 28 aprilie 2024, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi invită publicul din județul Maramureș la Festivalul Madrigal, o serie de evenimente culturale remarcabile dedicate spectatorilor de toate vârstele.

Grupare infracţională specializată în înşelăciuni prin Metoda Accidentul, destructurată în Maramureș

Într-o singură zi, gruparea a convins doi vârstinici să le dea peste 36.000 de lei.

Tânăr de 26 de ani, prins cu 235 de km/h pe autostrada A3 Câmpia Turzii – Nădăşelu

Poliţiştii au dat 25 de amenzi, în doar câteva ore, şoferilor care au încălcat regulile de circulaţie pe tronsonul A3 Câmpia Turzii – Nădăşelu

Au început înscrierile pentru cea de-a 13 ediţie a ”Galopiadei secuieşti”

Galopiada va cuprinde atât cursele tradiţionale, cât şi demonstraţii de călărie, lupte pe cai, spectacole de cascadorie, programe pentru copii şi un târg meşteşugăresc şi de produse tradiţionale.

Mai multe articole de același fel

Director CNAIR: Joi, la ora 15.00, se deschide Drumul Expres care asigură legătura dintre Centura Oradea şi A3

Directorul general al CNAIR a precizat că, în viitor, acest sector de drum se va adăuga drumului expres Arad -Oradea pe coridorului de mare viteză care va asigura legătura rutieră între Marea Baltică- Marea Neagră şi Marea Adriatică.