fbpx
6.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI SIBIUCel mai vechi muzeu din România poate fi vizitat gratuit, duminică, cu...

Cel mai vechi muzeu din România poate fi vizitat gratuit, duminică, cu ocazia împlinirii a 207 ani de la deschidere

Publicat în

spot_img
spot_img

Cel mai vechi muzeu din România, Brukenthal, poate fi vizitat gratuit duminică, 25 februarie, cu ocazia împlinirii a 207 ani de la deschidere, a anunţat, vineri, conducerea instituţiei, printr-un comunicat de presă.

„Muzeul Naţional Brukenthal aniversează 207 ani de la deschiderea publică! Duminică, 25 februarie 2024, Palatul Brukenthal din Piaţa Mare va putea fi vizitat gratuit!”, se arată în comunicat.

Managerul Alexandru Chituţă a declarat că Muzeul Naţional Brukenthal are o activitate neîntreruptă din 1817.

„Muzeul Naţional Brukenthal este primul deschis pe teritoriul actual al României şi din Europa Centrală şi de Est. Baronul Samuel von Brukenthal (1721-1803) a pus bazele Muzeului în palatul său construit în 1791 în Piaţa Mare din Sibiu. În ultimii ani de viaţă, Brukenthal a dispus deschiderea palatului pentru publicul interesat de obiectele de artă pe care le adunase de-a lungul a cincizeci de ani, lucru menţionat în testamentul său. El a decretat ca valoroasele sale colecţii de cărţi, picturi, gravuri, colecţii de minerale, monede şi antichităţi să rămână împreună şi să poată fi văzute de public în Palatul său din Sibiu. În 25 februarie 1817, instituţia se deschide de către primpreotul evanghelic din Sibiu, iar în luna septembrie Muzeul a primit vizita împăratului Francisc I şi a soţiei sale Carolina Augusta. Brukenthal a întregit această moştenire cu un capital bănesc. Din acest fond trebuia plătit un custode, iar biblioteca trebuia să fie permanent îmbogăţită. Din anul 1817, Muzeul Brukenthal a avut o activitate neîntreruptă”, a subliniat managerul Alexandru Chituţă, citat în comunicat.

Chituţă consideră muzeul sibian „un brand cultural al Sibiului şi al României”.

„Muzeul Naţional Brukenthal este astăzi o instituţie publică de importanţă naţională, fiind singura instituţie de acest gen din Sibiu, subordonată Ministerului Culturii. Colecţia s-au îmbogăţit constant, activitatea de cercetare şi restaurare este extraordinară iar marketingul muzeal este astăzi unul dintre cele mai performante din România. Un fapt important în existenţa Muzeului a reprezentat anul 2007 – Sibiu Capitală Culturală Europeană, 2017 sărbătorirea Bicentenarului Muzeului, 2019 Summit-ul UE de la Sibiu şi inaugurarea statuii baronului Samuel von Brukenthal în 2021. Astăzi instituţia eşte în plin proces de actualizare şi modernizare, ţinând cont de noile tendinţe şi mijloace existente. Există un consiliu de administraţie mixt, împreună cu membrii Parohiei Evanghelice CA din Sibiu care doreşte ca existenţa Muzeului să fie continuată spre bucuria vizitatorilor. Muzeul Naţional Brukenthal este astăzi o instituţie importantă şi un brand cultural al Sibiului şi al României!”, a concluzionat managerul Alexandru Chituţă.

Potrivit sursei citate, Muzeul Naţional Brukenthal a fost vizitat în 2023 de peste 400.000 de localnici şi turişti, iar alţi circa 400.000 de vizitatori au văzut expoziţiile muzeului sibian organizate anul trecut în alte muzee din România, mai ales la Bucureşti. 

Ioana Pop

Articole recente

Femeie reținută de Poliție, după ce a găsit o poşetă cu bani, acte şi două telefoane în spatele Gării din Arad şi nu a...

O femeie de 43 de ani din Maramureş a fost reţinută și este cercetată pentru infracţiunea de însuşire a bunului găsit.

Vicepremierul ungar Zsolt Semjén: Sărbătoarea „Pâinea Maghiarilor” semnifică unitatea naţiunii

Evenimentul de deschidere a programului "Pâinea Maghiarilor - 15 milioane de boabe de grâu" a avut loc în Comuna Căpleni din judeţul Satu Mare.

Daniel I. Iancu: ”Îmi place să fiu înconjurat de cărți”

Cine este Daniel I. Iancu, scriitorul reclamat că deține prea multe cărți? Dincolo de faptul că este unul dintre cei mai dragi colaboratori ai Știrilor Transilvaniei, vă invităm să-l descoperiți în interviul realizat de colegul nostru, Ioan Vasiu.

ÜDVÖZÍTÔ HIT

Sokféle hit van, de csak egy fajta hit üdvözít. Azért van így mert a hit egy közvetítô eszköz. A fizikai világból vett példával élve, a hit olyan, mint a gôz, amely erôt fejt ki, ha megfelelô módon használják; vagy az áram, amely energiát hordoz.

Mai multe articole de același fel

FITS | John Malkovich și Isabelle Adjani, printre actorii de excepție prezenți, în iunie, la Sibiu

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va aduce în România, în perioada 21-30 iunie, numeroase personalităţii mondiale ale artelor spectacolului, precum actorul John Malkovich, actriţa Isabelle Adjani, Mikhail Baryshnikov şi Jan Fabre, dar şi pe Jon Fosse, unul dintre cei mai apreciaţi autori ai momentului

O tânără din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional „Ilie Micu” de la Sibiu

Gabriela Silvia Vişinescu de la Şcoala Populară de Arte din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală "Ilie Micu" din Sibiu, secţiunea Muzică uşoară, care a avut loc la Sala Thalia.