fbpx
13.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI MUREȘPsihologia, cel mai nou program de studii de licenţă la UMFST G.E....

Psihologia, cel mai nou program de studii de licenţă la UMFST G.E. Palade Târgu Mureş

Publicat în

spot_img
spot_img

Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş anunţă intenţia de a deschide un program de studii de Psihologie – nivel de licenţă, în anul universitar 2024-2025, program care va funcţiona în cadrul Facultăţii de Ştiinţe şi Litere „Petru Maior”.

Noul program de studii, cu durata de trei ani, se află în faza de evaluare de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior. Înscrierile vor începe după încheierea acestui proces iar sesiunea de admitere se va desfăşura în luna iulie 2024, la concurs urmând a fi scoase atât locuri bugetate cât şi locuri cu taxă.

Admiterea la Psihologie se va realiza pe bază de concurs de dosare, iar criteriile de selecţie sunt stabilite pe baza mediei ponderate dintre media generală a anilor de studii pentru clasele IX-XI (60%) şi media aritmetică la disciplina relevantă (limba şi literatura română) pentru clasele IX-XI (40%).

Rectorul Universităţii, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, a declarat: „Universitatea este permanent preocupată de modernizarea învăţământului, de extinderea ofertei educaţionale şi de adaptarea programelor de studii la nevoile de pe piaţa muncii. Programul de studii Psihologie este cel mai nou program de studii al Universităţii, la nivel de licenţă şi se diferenţiază de alte programe din ţară prin accentul pus pe interdisciplinaritate. Studenţii vor putea efectua stagiile clinice şi practice în cadrul unor instituţii şi companii naţionale şi internaţionale cu care Universitatea noastră are încheiate parteneriate de colaborare.”

Decanul Facultăţii de Ştiinţe şi Litere „Petru Maior”, prof. univ. dr. Giordano Altarozzi, a declarat: „Autorizarea programului de studii Psihologie se înscrie în procesul de reformă şi extindere curriculară a ofertei educaţionale propusă de Facultatea de Ştiinţe şi Litere „Petru Maior”, un proces care a început încă din anul 2020. De-a lungul anilor, facultatea a arătat un interes deosebit pentru deschiderea de noi drumuri în domeniul educaţional şi ştiinţific, contribuind la modernizarea învăţământului superior din România. În acest sens, după autorizarea unor programe de studii de licenţă şi masterat noi în anul 2020 (Limbi Moderne Aplicate – Engleză, Franceză, Germană, Italiană, respectiv Comunicare şi Media Emergente la nivelul studiilor universitare de licenţă, şi Scriere Creatoare şi Compoziţie Digitală, Traducere Multimodală, respectiv Istorie şi Turism Cultural ca programe de studii de masterat), în anul 2023 a fost acreditat programul de studii de masterat Medical Humanities, în domeniul Sănătate. În acest context, punând împreună competenţele provenind din diferitele structuri interne ale UMFST G.E. Palade Târgu Mureş, am considerat oportună şi necesară înfiinţarea unui program de studii în domeniul Psihologie, care – asemenea altor programe de studii – se va diferenţia prin conţinutul său de celelalte programe de studii din ţară, proiectarea acestuia realizându-se pe baza nevoilor identificate în rândul angajatorilor potenţiali din România, dar şi în urma unui benchmarking internaţional care s-a bazat pe studiul şi analiza ofertei educaţionale a principalelor ţări occidentale care reprezintă un etalon pentru domeniu.”

În viitor, se doreşte trecerea de la regim de program autorizat provizoriu la cel de program acreditat, urmând acreditarea unui domeniu de masterat şi totodată a unui domeniu de doctorat, într-o perspectivă de cinci ani, oferind oportunitatea unui ciclu de studii cumplet în domeniul Psihologie.

Coordonatorul programului de studii Psihologie, conf. univ. dr. Cosmin Popa, a declarat: „În cadrul acestui program vor exista discipline noi, unele folosite chiar în premieră în ţara noastră, majoritatea provenite din abordările bio-medicale, cum ar fi: psihofiziologia, farmacoterapia, bio-psihologia, epigenetica. Acestea se adaugă la disciplinele deja cunoscute în care cadrele didactice UMFST au experienţă practică şi ştiinţifică recunoscută în plan naţional şi internaţional, cum ar fi: psihologia clinică, psihoterapia, neuroştiinţele, psihologia muncii, psihologie socială, psihologia personalităţii, psihologie antreprenorială etc.”

Ioana Pop

Articole recente

Un microbuz a luat foc pe A1, în județul Arad

Nu au fost victime.

CJ Bihor a semnat contract cu HiSky pentru zboruri de la Oradea către Bucureşti şi Londra

Din toamnă zburăm la București și Londra, de la Oradea

Zeci de companii, sute de oferte și mii de studenți și absolvenți la Zilele Carierei UPT

Aproape 60 de firme naționale și internaționale, dar și instituții de stat au expus la standuri sute de oferte de carieră pentru studenți și absolvenți

Două eleve de liceu din Timișoara au ajuns la spital, după ce un coleg a pulverizat spray lacrimogen la baie

Poliţiştii au deschis, joi, o anchetă, după ce două eleve de la Liceul Tehnologic Electrotimiş au ajuns la spital după un incident care a avut loc în baie.

Mai multe articole de același fel