fbpx
15.8 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂAntal Árpád: Ţinutul Secuiesc a avut şi va avea autonomie

Antal Árpád: Ţinutul Secuiesc a avut şi va avea autonomie

Publicat în

spot_img
spot_img

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, care este şi primarul municipiului, consideră că premierul Marcel Ciolacu a comis „o greşeală” declarând, cu prilejul vizitei făcute la finele săptămânii trecute în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, că „Ţinutul Secuiesc nu există” şi că „nu va avea niciodată autonomie”.

„Eu am crezut, în naivitatea mea, că (…) domnul Ciolacu a vrut să vină ca să mai ridice un pic din popularitatea Guvernului României în Secuime (…) Oricum, venind în Secuime, spunând că Ţinutul Secuiesc nu există şi că nu a avut niciodată şi nu va avea niciodată autonomie, cu siguranţă a mai ‘crescut’ un pic indexul de încredere al Guvernului în rândul populaţiei maghiare. Dar, nu vreau să intru în această polemică, din două motive: unu – pentru că Ţinutul Secuiesc a existat, există şi va exista, şi doi – pentru că Ţinutul Secuiesc a avut şi va mai avea autonomie (…) Am o viziune, dar să nu intrăm în aceste discuţii acum, în an electoral (…) Cred că a făcut o greşeală domnul prim-ministru prin faptul că a venit în Ţinutul Secuiesc cu aceste mesaje. Deci, cred că a făcut o greşeală, ori a fost sfătuit necorespunzător. Şi vă spun şi de ce: oamenii întotdeauna când au de ales între original şi copie vor alege originalul, iar în chestiuni de antimaghiarism sau anti Ţinut Secuiesc, AUR şi Şoşoacă vor fi întotdeauna mai originali decât Ciolacu. Deci, nu are nicio şansă ca vreun cetăţean român care are probleme cu noi, cu maghiarii, să îl voteze pe el, când poate să-i voteze pe Şoşoacă sau pe Simion. Când oamenii pot alege originalul, vor vota originalul şi nu copia”, a spus, luni, primarul Antal Árpád, în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta a adăugat că „niciodată nu trebuie să spui niciodată”, referindu-se şi la faptul că şi reprezentanţi ai PSD şi PNL au spus că nu se vor alia niciodată.

„Eu nu cred că pe masa domnului premier în acest weekend era problema asta cu autonomia. Nu ştiu de ce trebuia să discute această problemă. Nu era pe agenda publică în februarie 2024 acest subiect, ca domnul premier să vină şi să ne spună în prima fază că nu există Ţinutul Secuiesc şi, mai apoi, venind aşa, dinspre Târgu Mureş spre inima Ţinutului Secuiesc, că nu va avea niciodată autonomie. Pot să fac o dedicaţie domnului premier: ‘niciodată să nu spui niciodată’ (…) De multe ori vorbeşte domnul Ciolacu despre politicieni şi oameni de stat. Oamenii de stat nu fac asemenea gesturi către o comunitate care trăieşte de 1000 de ani pe aceste meleaguri. Oricum, ar fi foarte bine dacă domnul Ciolacu, data viitoare când vine în Secuime, s-ar întâlni şi cu aleşii din Secuime şi ar discuta problemele reale din Secuime. Că nici asta nu mi s-a părut foarte elegant, să vii în Secuime şi să nu te întâlneşti cu preşedintele Consiliului Judeţean, de exemplu. Fiind în Covasna, puteau fi acolo primarul din Covasna şi preşedintele Consiliului Judeţean. Eu zic că dacă vrei sa arăţi normalitate, asta era normalitate”, a mai spus Antal Árpád.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe a afirmat şi că altele sunt „problemele esenţiale şi reale” ale României şi nu autonomia Ţinutului secuiesc, el adăugând că premierul Marcel Ciolacu ar trebui să fie preocupat, mai degrabă, de scăderea natalităţii, de abandonul şcolar şi de exodul românilor în străinătate.

„Cred că un premier dacă vrea să se ocupe cu problemele reale, pentru că asta cu autonomia Ţinutului Secuiesc nu cred că este o problemă reală a acestei ţări, nu cred că existenţa sau inexistenţa autonomiei Ţinutului Secuiesc este o problemă esenţială şi reală a acestei ţări, problema esenţială şi reală a acestei ţări este, pe de o parte, faptul că se nasc din ce în ce mai puţini copii în această ţară. Vedeţi, în 1990 s-au născut aproape 314.700 de copii, în 2019, 188.000 de copii”, a spus primarul Antal Árpád.

De asemenea, acesta a menţionat că din cei 221.900 de copii născuţi în 2009, numai 163.000 au susţinut simularea la Evaluarea Naţională organizată luna aceasta, iar restul de 59.000 fie au plecat din ţară, fie au abandonat şcoala. El a afirmat şi că din cei 221.000 de copii născuţi în 2005, numai 114.500 au dat Bacalaureatul anul trecut, adică aproximativ jumătate.

Ioana Pop

Articole recente

Festival Madrigal la Baia Mare

În perioada 15 - 28 aprilie 2024, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi invită publicul din județul Maramureș la Festivalul Madrigal, o serie de evenimente culturale remarcabile dedicate spectatorilor de toate vârstele.

Grupare infracţională specializată în înşelăciuni prin Metoda Accidentul, destructurată în Maramureș

Într-o singură zi, gruparea a convins doi vârstinici să le dea peste 36.000 de lei.

Tânăr de 26 de ani, prins cu 235 de km/h pe autostrada A3 Câmpia Turzii – Nădăşelu

Poliţiştii au dat 25 de amenzi, în doar câteva ore, şoferilor care au încălcat regulile de circulaţie pe tronsonul A3 Câmpia Turzii – Nădăşelu

Au început înscrierile pentru cea de-a 13 ediţie a ”Galopiadei secuieşti”

Galopiada va cuprinde atât cursele tradiţionale, cât şi demonstraţii de călărie, lupte pe cai, spectacole de cascadorie, programe pentru copii şi un târg meşteşugăresc şi de produse tradiţionale.

Mai multe articole de același fel

Vicepreşedintele CJ Harghita, Bíró Barna Botond, ales candidatul UDMR la preşedinţia CJ

În cursa pentru alegerea candidatului UDMR la preşedinţia Consiliului Judeţean Harghita s-au înscris, pe lângă Bíró Barna Botond, actualul preşedintele al CJ Harghita, Borboly Csaba, aflat la al patrulea mandat, precum şi al doilea vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Barti Tihamér.