fbpx
13.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BIHORCJ Bihor a recepționat lucrările la Campusul dual din Oradea, investiţie de...

CJ Bihor a recepționat lucrările la Campusul dual din Oradea, investiţie de peste 29 milioane de euro

Publicat în

spot_img
spot_img

Consiliul Judeţean Bihor a recepţionat lucrările efectuate la Campusul pentru învăţământ dual din Oradea, urmând ca, din luna mai, să fie pus la dispoziţia elevilor care vor dori să înveţe aici o meserie, atât teorie, cât şi practică, a informat, miercuri, într-un comunicat, CJ Bihor.

Investiţia are o valoare totală de peste 29 de milioane de euro, finanţarea fiind asigurată prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Componenta 15 – Educaţie, Reforma 4 – Crearea unei rute profesionale complete pentru învăţământul tehnic superior.

Campusul dual, situat pe strada Ceyrat, în imediata vecinătate a Universităţii Oradea şi a Parcului Ştiinţific şi Tehnologic, este alcătuit din opt corpuri de clădire, în care vor funcţiona laboratoare, ateliere de practică pentru diferite specializări, săli pentru învăţământul teoretic, un cămin pentru cazare cu o capacitate de 140 de locuri, o cantină, cabinete medicale, bazin de înot şi sală de sport. A fost amenajat şi un teren de sport în aer liber.

„Ne propunem ca în luna mai campusul să fie pus la dispoziţia elevilor. Vineri, 1 martie, în parteneriat cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, vom stabili ultimele detalii instituţionale privind funcţionarea campusului, având în vedere că acesta este primul proiect finalizat în România cu finanţarea asigurată din fondurile europene dedicate susţinerii învăţământului dual. Din acest an, elevii bihoreni care vor dori să înveţe o meserie solicitată de firmele locale au la dispoziţie cele mai bune condiţii pentru a face acest lucru”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan,

Sunt în desfăşurare procedurile de licitaţie pentru dotări cu echipamente şi mobilier.

Elevii care aleg această formă de învăţământ se vor putea pregăti în domenii precum mecanică, instalaţii şi lucrări publice, construcţii, electromecanică, electronică şi automatizări şi chimie industrială. Elevii vor beneficia de o bursă lunară cuprinsă între 400 şi 1.000 de lei, cazare gratuită, trei mese pe zi şi decontarea transportului.

În 2023 a fost înfiinţat consorţiul pentru învăţământ dual „Campus Oradea”, al cărui scop este formarea elevilor în raport cu cerinţele actuale ale pieţei muncii. Acesta este format din 18 membri, din care două autorităţi publice: Consiliul Judeţean Bihor (lider de proiect) şi Primăria Municipiului Oradea, cinci unităţi de învăţământ: Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” Oradea, Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” Aleşd şi Liceul Tehnologic „Unirea” Ştei, la care se adaugă Universitatea Oradea şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, şi nouă companii private şi asociaţii: SC Faist Mekatronic SRL, SC Connectronics România SRL, SC Vernicolor SA, SC Celestica SRL, SC Purem Oradea SRL, SC Nidec SRL, SC Plexus Services RO SRL, Asociaţia Bihor West Professional şi Asociaţia Firmelor Bihorene. 

Ioana Pop

Articole recente

Un microbuz a luat foc pe A1, în județul Arad

Nu au fost victime.

CJ Bihor a semnat contract cu HiSky pentru zboruri de la Oradea către Bucureşti şi Londra

Din toamnă zburăm la București și Londra, de la Oradea

Zeci de companii, sute de oferte și mii de studenți și absolvenți la Zilele Carierei UPT

Aproape 60 de firme naționale și internaționale, dar și instituții de stat au expus la standuri sute de oferte de carieră pentru studenți și absolvenți

Două eleve de liceu din Timișoara au ajuns la spital, după ce un coleg a pulverizat spray lacrimogen la baie

Poliţiştii au deschis, joi, o anchetă, după ce două eleve de la Liceul Tehnologic Electrotimiş au ajuns la spital după un incident care a avut loc în baie.

Mai multe articole de același fel

Director CNAIR: Joi, la ora 15.00, se deschide Drumul Expres care asigură legătura dintre Centura Oradea şi A3

Directorul general al CNAIR a precizat că, în viitor, acest sector de drum se va adăuga drumului expres Arad -Oradea pe coridorului de mare viteză care va asigura legătura rutieră între Marea Baltică- Marea Neagră şi Marea Adriatică.