fbpx
15.8 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HARGHITAAutogara din Miercurea-Ciuc, modernizată din fonduri europene, va fi deschisă publicului începând...

Autogara din Miercurea-Ciuc, modernizată din fonduri europene, va fi deschisă publicului începând cu luna mai

Publicat în

spot_img
spot_img

Autogara din Miercurea-Ciuc, modernizată din fonduri europene, va fi deschisă publicului începând cu luna mai. Primăria a încheiat recepția tehnică, astfel că operatorul Csíki Trans SRL a putut începe procesul de mutare în noua incintă. Gara modernizată printr-un proiect în valoare de 17 milioane de lei, va oferi servicii mult îmbunătățite față de anii anteriori și pregătește terenul pentru o „revoluție” în transportul local: este vorba de introducerea autobuzelor cu gaz în a doua jumătate a anului.

Reabilitarea autogării este unul dintre proiectele cofinanțate de Uniunea Europeană în cadrul planului de mobilitate al orașului. Valoarea totală a proiectului este de 16,86 milioane de lei, din care 14,63 milioane de lei reprezintă costurile de construcție. Proiectul a fost prezentat presei astăzi în cadrul unei conferințe de presă. Recepția tehnică a avut loc pe 27 februarie, iar în următoarele săptămâni Csíki Trans SRL își va stabili baza de operație în stația modernizată. Primarul Korodi Attila, viceprimarul Bors Béla și Demény Attila, directorul societății Csíki Trans SRL au prezentat proiectul în cadrul unei conferințe de presă.

„Csíki Trans are o mare responsabilitate, deoarece trebuie să reorganizeze un sistem vechi și învechit într-unul modern și prietenos cu utilizatorii. Această reorganizare va deservi atât locuitorii din municipiu, cât și călătorii din zonele rurale și de la distanță. Conform estimărilor noastre, vom putea deschide gara în luna mai, odată cu încheierea procedurilor de achiziții publice și de implementare necesare pentru mutarea operatorului” – a declarat primarul Korodi Attila.

„În ceea ce privește transportul în comun, Miercurea-Ciuc se află în procesul celei mai mari investiții din ultimii treizeci de ani: vom cheltui aproximativ 80 de milioane de lei cu ajutorul fondurilor europene pentru dezvoltarea transportului public . Acesta include achiziționarea a 23 de autobuze pe gaz, renovarea gării de autobuze, construirea depoului și a stației de încărcare” – a subliniat viceprimarul Bors Béla.

Terminalul este împărțit în două părți: partea dinspre pasajul peste calea ferată va fi destinat autobuzelor urbane, iar în jurul clădirii centrale va fi stația de tranzit pentru autobuzele rurale și de distanță. Traseele urbane vor intra în terminal dinspre sensul giratoriu aflată la capătul pasajului, traseele rurale vor veni de pe strada Uzinei Electrice, iar cele de distanță de pe strada Brașovului. Autobuzele nu vor putea sta peste noapte în terminal.

Pe teritoriul gării s-au modernizat complet sistemul de scurgere a apei pluviale, rețeaua de apă potabilă și canalizare, precum și sistemul de iluminat public. Au fost create nouă peroane, iar ca suprafață de rulare s-a folosit betonul, mult mai durabil decât asfaltul. Pe lângă amenajarea trotuarelor, planul de dezvoltare a inclus plantarea a 50 de puieți, crearea de zone verzi, amplasarea a 34 de bănci și a 18 coșuri de gunoi. O noutate în oraș este sistemul de închiriere digitală a bicicletelor, care poate fi extins în funcție de cerere – a explicat viceprimarul, menționând că au fost instalate și 18 camere de supraveghere.

Clădirea stației a fost izolată termic, au fost înlocuite ferestrele, instalațiile de încălzire și de electricitate, au fost create noi spații în interior, au fost renovate toaletele și zidurile au fost refăcute. Pe acoperișul clădirii a fost instalat un sistem fotovoltaic. Un aspect interesant al clădirii este că unele părți au fost acoperite cu panouri de corten: aliajul de „rugină nobilă” este un material durabil și tot mai des folosit.

La parterul clădirii vor fi ghișeele, care deservesc publicul călător și clienții interesați de sistemul de parcare cu plată, precum și toalete, sala de așteptare – a detaliat Demény Attila, directorul Csíki Trans SRL. La primul și al doilea etaj vor fi birouri administrative. Producția mobilierului este în desfășurare, iar directorul estimează că vor putea să se mute în clădirea renovată în luna aprilie, cu deschiderea oficială a gării în luna mai.

Programul autobuzelor urbane nu va fi afectat de mutare în viitorul apropiat, deoarece stația urbană de autobuze din fața stației de tren va rămâne activă.

Redactia

Articole recente

Festival Madrigal la Baia Mare

În perioada 15 - 28 aprilie 2024, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi invită publicul din județul Maramureș la Festivalul Madrigal, o serie de evenimente culturale remarcabile dedicate spectatorilor de toate vârstele.

Grupare infracţională specializată în înşelăciuni prin Metoda Accidentul, destructurată în Maramureș

Într-o singură zi, gruparea a convins doi vârstinici să le dea peste 36.000 de lei.

Tânăr de 26 de ani, prins cu 235 de km/h pe autostrada A3 Câmpia Turzii – Nădăşelu

Poliţiştii au dat 25 de amenzi, în doar câteva ore, şoferilor care au încălcat regulile de circulaţie pe tronsonul A3 Câmpia Turzii – Nădăşelu

Au început înscrierile pentru cea de-a 13 ediţie a ”Galopiadei secuieşti”

Galopiada va cuprinde atât cursele tradiţionale, cât şi demonstraţii de călărie, lupte pe cai, spectacole de cascadorie, programe pentru copii şi un târg meşteşugăresc şi de produse tradiţionale.

Mai multe articole de același fel

Vicepreşedintele CJ Harghita, Bíró Barna Botond, ales candidatul UDMR la preşedinţia CJ

În cursa pentru alegerea candidatului UDMR la preşedinţia Consiliului Judeţean Harghita s-au înscris, pe lângă Bíró Barna Botond, actualul preşedintele al CJ Harghita, Borboly Csaba, aflat la al patrulea mandat, precum şi al doilea vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Barti Tihamér.

Running Festival Csíkszereda ajunge la ediția a patra și vine cu multe noutăți

Începând cu 8 aprilie s-au deschis înscrierile pentru  Running Festival Csíkszereda. Evenimentul ajuns cea de-a patra ediție oferă pe lângă cursele obișnuite o serie de noutăți pentru iubitorii acestui sport.