fbpx
15.8 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI MUREȘZiua Libertății Secuiești | Árpád János Potápi: Autonomia teritorială înseamnă auto-organizare şi...

Ziua Libertății Secuiești | Árpád János Potápi: Autonomia teritorială înseamnă auto-organizare şi nu este îndreptată împotriva nimănui

Publicat în

spot_img
spot_img

Secuii, ca şi celelalte comunităţi maghiare din Bazinul Carpatic, pot conta pe sprijinul şi angajamentul guvernului ungar – a declarat duminică secretarul de stat pentru politică naţională din cadrul Cancelariei Prim-ministrului pentru agenţia ungară de presă MTI.

Cu ocazia Zilei Libertăţii Secuieşti, Árpád János Potápi a reamintit că la 10 martie maghiarii îşi comemorează martirii secui executaţi la 10 martie 1854 la Târgu Mureş: Gálffy Mihály, Horváth Károly şi Török János. „Această zi este un omagiu adus compatrioţilor noştri secui care au luptat pentru autodeterminare naţională” – a spus el.

El a subliniat că nevoia de autodeterminare a secuilor „nu este o aspiraţie fără precedent”, care are de altfel mai multe exemple în Uniunea Europeană, care funcţionează, cum ar fi cel al austriecilor din Tirolul de Sud, sau cel al locuitorilor de limbă suedeză din Insulele ?land din Finlanda.

„Comunitatea maghiarilor secui, care este majoritară pe pământul ei natal, trebuie să aibă asigurat dreptul de a-şi rezolva propriile probleme de interes public, prin urmare autodeterminarea este o garanţie a supravieţuirii pe pământul natal” – a spus el.

Politicianul a subliniat: dacă o comunitate naţională este liberă să-şi trăiască identitatea, să-şi păstreze şi să-şi practice cultura şi tradiţiile, să-şi opereze propriul sistem instituţional, acest lucru nu este bun doar pentru comunitate, ci şi pentru statul în care trăieşte.

Secretarul de stat a explicat că autonomia teritorială înseamnă protecţie, auto-organizare, și că ea asigură legislaţia locală, ceea ce este bine pentru toată lumea şi nu se îndreaptă împotriva nimănui.

În declaraţia sa, Árpád János Potápi a îndemnat cât mai mulţi oameni să participe la evenimentele de duminică, organizate de Consiliul Naţional Secuiesc, subliniind că această cauză a libertăţii secuieşti este o cauză comună maghiarilor de pretutindeni.

Adrian Meitner

Articole recente

Festival Madrigal la Baia Mare

În perioada 15 - 28 aprilie 2024, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi invită publicul din județul Maramureș la Festivalul Madrigal, o serie de evenimente culturale remarcabile dedicate spectatorilor de toate vârstele.

Grupare infracţională specializată în înşelăciuni prin Metoda Accidentul, destructurată în Maramureș

Într-o singură zi, gruparea a convins doi vârstinici să le dea peste 36.000 de lei.

Tânăr de 26 de ani, prins cu 235 de km/h pe autostrada A3 Câmpia Turzii – Nădăşelu

Poliţiştii au dat 25 de amenzi, în doar câteva ore, şoferilor care au încălcat regulile de circulaţie pe tronsonul A3 Câmpia Turzii – Nădăşelu

Au început înscrierile pentru cea de-a 13 ediţie a ”Galopiadei secuieşti”

Galopiada va cuprinde atât cursele tradiţionale, cât şi demonstraţii de călărie, lupte pe cai, spectacole de cascadorie, programe pentru copii şi un târg meşteşugăresc şi de produse tradiţionale.

Mai multe articole de același fel