fbpx
13.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTEO călugăriţă în vârstă de 107 ani din Alba, fostă învățătoare la...

O călugăriţă în vârstă de 107 ani din Alba, fostă învățătoare la Blaj și Cluj-Napoca, a fost distinsă cu Ordinul „Preasfânta Treime”

Publicat în

spot_img
spot_img

O călugăriţă în vârstă de 107 ani şi şapte luni, sora Rodica Maria, din Congregaţia Maicii Domnului, a primit cea mai înaltă distincţie a Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică, Ordinul „Preasfinta Treime”, acordat de cardinalul Lucian Mureşan, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat transmis de Arhieparhia de Alba Iulia şi Făgăraş, Ordinul „Preasfânta Treime” a fost înmânat de episcopul auxiliar de Alba Iulia şi Făgăraş, Cristian Crişan, cu ocazia vizitei pastorale pe care a efectuat-o duminică, 10 martie, în Parohia greco-catolică Sighişoara.

La sosirea în faţa „Bisericii Leproşilor”, lăcaş de cult care datează din secolul al XIV-lea, episcopul a fost întâmpinat cu pâine, sare şi flori de credincioase din parohie, îmbrăcate în port popular.

În timpul slujbei, cei prezenţi s-au rugat pentru călugăriţa Rodica Maria, cea mai vârstnică sora a Congregaţiei Maicii Domnului, la liturghie participând şi preoţi din alte culte din Sighişoara, „un oraş în care se respiră un autentic spirit ecumenic”.

Episcopul însoţit de mai multe călugăriţe şi preoţi au vizitat-o pe călugăriţa de 107 ani şi i-au înmânat distincţia acordată, „ca semn al preţuirii şi al binecuvântării noastre pentru dragostea şi dăruirea manifestate faţă de Cristos şi faţă de Biserică şi pentru mărturisirea credinţei creştine prin cuvânt şi fapte bune”.

În comunicat se precizează că sora Maria Rodica, cu numele civil Viorica Veţian, s-a născut în anul 1916, în localitatea Băla, judeţul Mureş, iar în anul 1939 a fost primită în Congregaţia Maicii Domnului.

„Sora Rodica a iubit copiii şi misiunea sa a fost de învăţătoare, atât la Blaj, cât şi, în cea mai mare parte, la Şcoala Primară ‘Maica Domnului’ din Cluj-Napoca, unde în anii 1945-1946 a îndeplinit funcţia de director. La 30 noiembrie 1945, era prezentat Episcopului Iuliu Hossu ‘corpul didactic primar’, din care făceau parte numai surori, iar directoare era Sora Rodica Veţian”, se arată în comunicatul citat.

Sora Maria Rodica a trăit, alături de alte călugăriţe greco-catolice, prigoana comunistă, dar a refuzat să renunţe la credinţa sa, suportând presiuni din partea Securităţii de a trece la ortodoxie şi de a deveni informator. 

Ioana Pop

Articole recente

Un microbuz a luat foc pe A1, în județul Arad

Nu au fost victime.

CJ Bihor a semnat contract cu HiSky pentru zboruri de la Oradea către Bucureşti şi Londra

Din toamnă zburăm la București și Londra, de la Oradea

Zeci de companii, sute de oferte și mii de studenți și absolvenți la Zilele Carierei UPT

Aproape 60 de firme naționale și internaționale, dar și instituții de stat au expus la standuri sute de oferte de carieră pentru studenți și absolvenți

Două eleve de liceu din Timișoara au ajuns la spital, după ce un coleg a pulverizat spray lacrimogen la baie

Poliţiştii au deschis, joi, o anchetă, după ce două eleve de la Liceul Tehnologic Electrotimiş au ajuns la spital după un incident care a avut loc în baie.

Mai multe articole de același fel

HÚSVÉTI ÜZENET

A legnagyobb gyôzelem, amit valaki valaha kivívott, az a feltámadás volt. Az elsô Húsvét alkalmával Jézus Krisztus azzal, hogy legyôzte a halált, minden és mindenki felett uralmat szerzett magának. Az Atya pedig lehetôvé tette, hogy aki hisz a Fiában, annak a feltámadást ajándékul adja.