fbpx
15.8 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI CLUJMuzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei: "Cercetările arheologice recente au scos la...

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei: „Cercetările arheologice recente au scos la lumină mai multe zidării istorice din Cluj-Napoca.”

Publicat în

spot_img
spot_img

Cu prilejul lucrărilor de reabilitare a parcului I.L Caragiale şi străzilor din vecinătatea să, specialiştii Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) au realizat o serie de cercetări arheologice. Pe str. O. Petrovici, chiar în zona din spatele MNIT, a fost identificat gardul unei foste brutării.

În suprafaţa deschisă pe latura vestică a parcului, în zona fostei parcări a Facultăţii de Construcţii, au fost identificate mai multe zidării istorice: în zona de sud-vest a secţiunii arheologice zidul unei construcţii ce se întindea pe o bună parte a parcului. „Materialul ceramic din straturile superioare poate fi încadrat în linii mari secolelor XVIII-XIX. Locul în care a fost trasată secţiunea corespunde documentar porţii apei, una dintre primele porţi ale cetăţii medievale. Ea a fost surprinsă parţial, încastrează în ea şi zidul de incintă lat de 2 m, precum şi un rând de dale dintr-un drum ce pornea dinspre acest punct nordic al incintei. Refacerile sunt târzii, cel mai probabil din secolul al XVIII-lea. Poarta are un corespondent şi pe latura sudică. Cele două se presupune că funcţionau până la deschiderea porţii principale identificate arheologic în zona poştei (Foto 1 şi 2).” afirmă dr. George Cupcea, responsabil ştiinţific şi director general adjunct MNIT.

În suprafaţa deschisă în urma mutării unui sunt pentru introducerea cablurilor de electricitate, a fost identificat în primă fază zidul de incintă medieval. Sub acesta, începând cu adâncimea de 2,70 m de la nivelul actual de călcare, a fost identificată incinta română de nord a oraşului Napoca.

Zidul ce se prezintă astfel are mai multe faze de construcţie (Foto 3, 4, 5):
– 0,60-2,00 m ultima fază a incintei medievale, conservată relativ bine, construită din blocuri de mari dimensiuni 0,80 x 0,60 x 0,30, printre ele fiind încastrate şi pietre de dimensiuni mai mici.
– 2,00-2,70 m probabil prima fază a incintei medievale cu piatră de mai mici dimensiuni 0,55 x 0, 30 x 0,20 prinsă cu material de construcţie.
– 2,70-4,00 incinta română, construită în tehnica opus quadratum, cu blocurile principale de 1,60 x 0,40 x 0,20 din cât se poate distinge din latura sa nordică, spre canalul Morii. Din această fază, se disting sigur trei asize, cea din partea superioară sigur la vedere, crepida fiind lucrată mult mai îngrijit decât blocurile de mai jos. Talpă fundaţiei este formată dintr-un rând de pietre Fundaţia romană este identică cu cea identificată în timpul cercetărilor noastre din 2018, de pe str. V. Fulicea, nr. 23 (Foto 6).

„Prin urmare, avem de-a face cu o suprapunere a celor trei incinte istorice ale oraşului, lucru confirmat şi în cercetările anterioare de pe latura de V (str. V. Fulicea, nr. 23). Cu această ocazie, a fost identificată cu precizie şi latura de nord a incintei oraşului roman Napoca, din care se cunosc până la această dată trei laturi (V, S şi N) (hartă Napoca 1 şi 2).” continuă dr. George Cupcea.

În alte suprafeţe cercetate sau în curs de cercetare s-au identificat structuri moderne şi romane, datate prin material arheologic (ţiglă romană cu inscripţia EX (ercitus) D (aciae) P (orolissensis) şi un fragment de terra sigilatta (ceramică romană de lux) ce se încadrează în intervalul 170-200 d. Chr.). În suprafaţa magistrală, orientată la mijlocul parcului, pe direcţia N-S, se urmăreşte identificarea zidurilor de incintă şi a eventualelor structuri adiacente (poarta ?), cu scopul marcării traiectului lor la suprafaţă şi eventuala lor valorificare.

Cercetările arheologice sunt coordonate de colectivul MNIT format din: dr. George Cupcea (responsabil ştiinţific), dr. Cosmin Onofrei, dr. Sorin Cociş, dr. Viorica Rusu-Bolindeţ, dr. Radu Lupescu, Karina Necse, Raul Todika şi Csaby Danel.

„Reamintim pe această cale tuturor clujenilor, şi nu numai, că Expoziţia Istoriile Clujului din cadrul MNIT este încă deschisă publicului larg. Expoziţia reprezintă o prezentare sintetică şi clară despre istoria Cluj. Vizitatorii au acces la artefacte descoperite în timpul celor mai recente cercetări arheologice din centru, sau din loturi nepublicate până acum. Această incursiune în trecutul Clujul, din neolitic până astăzi, este ilustrată cu bunuri din colecţia muzeului, iar temele prezentate sunt alese în funcţie de acest patrimoniu. Vă aşteptam !” încheie dr. Felix Marcu, Manager MNIT.

Ioana Pop

Articole recente

Festival Madrigal la Baia Mare

În perioada 15 - 28 aprilie 2024, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi invită publicul din județul Maramureș la Festivalul Madrigal, o serie de evenimente culturale remarcabile dedicate spectatorilor de toate vârstele.

Grupare infracţională specializată în înşelăciuni prin Metoda Accidentul, destructurată în Maramureș

Într-o singură zi, gruparea a convins doi vârstinici să le dea peste 36.000 de lei.

Tânăr de 26 de ani, prins cu 235 de km/h pe autostrada A3 Câmpia Turzii – Nădăşelu

Poliţiştii au dat 25 de amenzi, în doar câteva ore, şoferilor care au încălcat regulile de circulaţie pe tronsonul A3 Câmpia Turzii – Nădăşelu

Au început înscrierile pentru cea de-a 13 ediţie a ”Galopiadei secuieşti”

Galopiada va cuprinde atât cursele tradiţionale, cât şi demonstraţii de călărie, lupte pe cai, spectacole de cascadorie, programe pentru copii şi un târg meşteşugăresc şi de produse tradiţionale.

Mai multe articole de același fel