fbpx
7.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI MUREȘAnsamblul Memorial Petőfi Sándor de la Albeşti va fi renovat şi modernizat

Ansamblul Memorial Petőfi Sándor de la Albeşti va fi renovat şi modernizat

Publicat în

spot_img
spot_img

Consiliul Judeţean (CJ) Mureş a aprobat documentaţia pentru reabilitarea Ansamblului Memorial Petőfi Sándor din comuna Albeşti, valoarea totală al lucrărilor de renovare şi modernizare fiind de 6,4 milioane de lei.

„Valoarea totală al lucrărilor de renovare şi modernizare este de 6,4 milioane de lei. Finanţarea investiţiei se va realiza din surse proprii ale Muzeului Judeţean Mureş, bugetul Judeţului Mureş sau din alte fonduri legal constituite. Administrarea Ansamblului Memorial Petőfi Sándor este preluată din anul 2022 de către Consiliul Judeţean Mureş. Anul trecut s-a stabilit situaţia juridică al terenului şi a clădirii, iar până la finalul acestui an se vor executa lucrările privind amenajarea terenului. Clădirea muzeului va fi reabilitată şi extinsă cu un spaţiu expoziţional de aproximativ 100 de metri pătraţi, iar expoziţia Petőfi Sándor va fi reabilitată”, a anunţat Consiliul Judeţean Mureş, într-un comunicat de presă.

Ansamblul în Memoria lui Petőfi Sándor din Albeşti se află în locul în care au fost înhumaţi între 300 şi 400 de soldaţi maghiari căzuţi în bătălia din 31 iulie 1849, în memoria lor şi a poetului Petőfi Sándor fiind ridicat un obelisc de circa 9 metri înălţime.

Obeliscul a fost ridicat în 31 iulie 1897, după 48 de ani de la bătălie, iar după un an, în 1898, aici s-a deschis şi muzeul din incinta parcului memorial, prin implicarea ultimei contese de la Albeşti de la Castelul Haller, Luise Haller.

Pe obelisc este scris doar numele poetului Petőfi Sándor, restul fiind eroi necunoscuţi. În incinta ansamblului există şi o statuie în mărime naturală a poetului, adusă din oraşul Kiskunfélegyháza în 1999, la a 150-a aniversare a luptei.

Poetul maghiar Petőfi Sándor a dispărut în timpul bătăliei care s-a purtat în zona Sighişoara-Albeşti-Vânători, în 31 iulie 1849, între armata ţaristă şi cea a revoluţionarilor maghiari conduşi de general polonez Bem Jozsef, aceasta prefigurând înfrângerea Revoluţiei de la 1848-1849.

Moartea poetului, care avea doar 26 de ani, este învăluită în mister şi în prezent, iar din acest motiv a generat numeroase legende.

O machetă care cuprinde tot câmpul de luptă, începând de la Sighişoara până după Albeşti, inclusiv modul în care erau dispuse trupele şi traseul urmat de poet până la dispariţia sa, este piesa de bază din Muzeul Petőfi din Albeşti.

Petőfi Sándor s-a numărat printre cei care au iniţiat Revoluţia de la 1848, atunci când, în 15 martie 1848, la Cafeneaua Pilvax din Budapesta, a recitat pentru prima dată poezia Cântec Naţional (Nemzet Dal), iar Jókai Mór, unul dintre cei mai mari scriitori ai Ungariei, a citit cele 12 puncte ale Proclamaţiei.

Câteva dintre creaţiile de bază ale celor doi mari scriitori maghiari, Jókai Mór şi Petőfi Sándor, sunt expuse în muzeul de la Albeşti – inclusiv o fotocopie după Nemzeti Dal şi după prima tipărire a poemului revoluţionar, alături de alte numeroase documente istorice ale vremii, la loc de vază găsindu-se şi paşoptiştii români. 

Ioana Pop

Articole recente

Femeie reținută de Poliție, după ce a găsit o poşetă cu bani, acte şi două telefoane în spatele Gării din Arad şi nu a...

O femeie de 43 de ani din Maramureş a fost reţinută și este cercetată pentru infracţiunea de însuşire a bunului găsit.

Vicepremierul ungar Zsolt Semjén: Sărbătoarea „Pâinea Maghiarilor” semnifică unitatea naţiunii

Evenimentul de deschidere a programului "Pâinea Maghiarilor - 15 milioane de boabe de grâu" a avut loc în Comuna Căpleni din judeţul Satu Mare.

Daniel I. Iancu: ”Îmi place să fiu înconjurat de cărți”

Cine este Daniel I. Iancu, scriitorul reclamat că deține prea multe cărți? Dincolo de faptul că este unul dintre cei mai dragi colaboratori ai Știrilor Transilvaniei, vă invităm să-l descoperiți în interviul realizat de colegul nostru, Ioan Vasiu.

ÜDVÖZÍTÔ HIT

Sokféle hit van, de csak egy fajta hit üdvözít. Azért van így mert a hit egy közvetítô eszköz. A fizikai világból vett példával élve, a hit olyan, mint a gôz, amely erôt fejt ki, ha megfelelô módon használják; vagy az áram, amely energiát hordoz.

Mai multe articole de același fel

Au înflorit bujorii de stepă de la Zau de Câmpie

Bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia) din Rezervaţia Botanică de la Zau de Câmpie, cel mai înalt loc din lume în care această plantă s-a adaptat, au început să înflorească un pic mai devreme decât de obicei, pe fondul temperaturilor ridicate.