fbpx
-2.3 C
Cluj-Napoca
AcasăSOCIALConferinţă dedicată provocărilor digitale în jurnalismul contemporan, cu ocazia aniversării a 135...

Conferinţă dedicată provocărilor digitale în jurnalismul contemporan, cu ocazia aniversării a 135 de ani de existenţă a Agenției Naționale de Presă AGERPRES

Publicat în

spot_img
spot_img

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a marcat, miercuri, 135 de ani de la înfiinţare, în cadrul unei conferinţe dedicate provocărilor digitale în jurnalismul contemporan, care a avut loc în aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucureşti.

Directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae, a subliniat, în deschiderea conferinţei, că, din 1889, Agenţia Naţională Română continuă să informeze publicul.

„Aş vrea să vedem dacă furnizorul de informaţie, agenţia de presă, continuă să aibă acelaşi rol sau dacă reuşim în viitor să facem o diferenţiere extrem de puternică între jurnalist şi creatorul de content. Inteligenţa artificială a început să ne depăşească – se pot crea ştiri într-o secundă. Cine ne ajută să transmitem mai departe audienţei noastre care e ştirea adevărată? Cred că aceasta ar fi întrebarea anului acesta şi a viitorului meseriei noastre, care, cu siguranţă, nu se va încheia. Până la urmă, maşinăria nu va putea să aibă nici emoţie, nici conştiinţă şi nici asumare. Ştirea obiectivă şi reală este despre asumare. Noi jurnaliştii ne asumăm, zi de zi, informaţiile pe care le publicăm”, a spus Claudia Nicolae.

Ea a accentuat că, „dacă un lider nu ar avea în spate o echipă, nu ar putea să facă nimic”. „Felicitări colegilor mei care sunt aici şi celor care sunt pe teren, pentru că cineva trebuie să furnizeze şi astăzi ştiri pe fluxul AGERPRES”, a transmis Claudia Nicolae.

Mesaje la aniversarea AGERPRES au transmis ambasadorii SUA, Italiei, Israelului şi Bulgariei în România, Kathleen Kavalec, Alfredo Maria Durante Mangoni, Reuven Azar şi Radko Vlaikov.

Ambasadoarea SUA a apreciat expoziţia fotografică AGERPRES deschisă în holul BCU, care cuprinde imagini de la cele mai importante evenimente de la care AGERPRES a transmis, fotografii de arhivă cu o reală valoare istorică.

„Vizionarea fotografiilor AGERPRES este asemenea unei plimbări prin bogata istorie a României. Aceste imagini evidenţiază marele progres democratic şi economic pe care l-a făcut România după Revoluţie. De asemenea, îmi trezesc multe amintiri din prezenţa mea anterioară în România în calitate de ataşat cultural, când am călătorit prin ţară cu aparatul meu de fotografiat încercând să surprind locurile şi oamenii pe care i-am întâlnit. În calitatea de ambasador al SUA o fotografie cu care am rezonat în mod special descrie un moment crucial al istorie noastre comune – discursul preşedintelui Bill Clinton din Piaţa Universităţii de acum peste 25 de ani, care a pus bazele Parteneriatului nostru strategic. Îmi amintesc de mesajul transmis chiar în această aulă, în 2009, de vicepreşedintele de atunci, Joe Biden, care a evidenţiat un parteneriat pentru secolul XXI. ‘Este rândul vostru să conduceţi’, a proclamat el, reafirmând ataşamentul Statelor Unite de a sprijini România în îndeplinirea promisiunii din 1989”, a declarat Kathleen Kavalec.

Diplomatul american a exprimat recunoştinţa pentru contribuţia AGERPRES cu fotografii care evidenţiază istoria bogată a relaţiilor dintre SUA şi România în cadrul expoziţiei fotografice itinerante ‘We the People’/’Noi, Poporul’.

Despre informaţia obiectivă, vitală pentru democraţie, despre manipulare şi dezinformare în contextul războiului din Ucraina şi al conflictului din Gaza, despre reglementarea spaţiului digital, ca şi despre rolul „critic” jucat de agenţiile naţionale de presă în societăţile democratice au vorbit ambasadorii Italiei şi Israelului în România, Alfredo Maria Durante Mangoni şi Reuven Azar, în timp ce ambasadorul Bulgariei la Bucureşti, Radko Vlaikov, a evidenţiat importanţa colaborării dintre AGERPRES şi BTA, două instituţii ale unor ţări cu o istorie comună, în oferirea informaţiei obiective.

Un mesaj video a fost transmis de preşedintele Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), Fabrice Fries, care a subliniat că „jurnalismul este o profesie care are viitor în era inteligenţei artificiale, deoarece munca de teren nu poate fi întreprinsă de maşini”.

„Rămân optimist cu privire la rolul agenţiilor de presă atât timp cât rămân fidele misiunii lor, deoarece valoarea sursei faptice, verificate şi informaţiile contextualizate nu pot decât să crească în timp. Jurnalismul este o profesie care are viitor în era inteligenţei artificiale, deoarece munca de teren nu poate fi întreprinsă de maşini. (…) Vreau să-mi exprim încrederea că AGERPRES are încă mulţi ani lungi şi fructuoşi. La mulţi ani!”, a transmis Fabrice Fries.

Potrivit secretarului general al EANA, Alexandru Ion Giboi, fost director general al AGERPRES, este fundamentală păstrarea setului de valori reale care fac jurnalismul de calitate să fie fundamentul informării corecte a publicului.

El a menţionat rolul „extrem de important” al AGERPRES, alături de celelalte agenţii de presă. „Informaţia corectă, informaţia livrată la timp devine din ce în ce mai importantă. Spuneam asta probabil acum cinci ani, acum e şi mai important. Rolul AGERPRES de informare corectă este fundamental pentru societatea românească”, a spus Giboi.

Secretarul general al EANA a menţionat că, pentru ca AGERPRES să-şi poată îndeplini menirea, „trebuie să beneficieze de sprijin”. „E un subiect uneori sensibil, dar AGERPRES are nevoie de sprijin, atât din exterior, din partea mediului politic, cât şi din interior, din partea propriilor angajaţi. Ştiu că sunt multe provocări, ştiu că jurnaliştii se simt în momentul acesta ameninţaţi – ‘Ce se întâmplă? Ne pierdem joburile? Vine roboţelul să ne scrie ştirile?’. Vestea bună şi vestea rea, în acelaşi timp, este că ‘roboţelul’ nu vine să vă scrie ştirile. După cum spunea şi colegul meu Fabrice mai devreme, un robot nu poate să plece deocamdată pe teren, să culeagă informaţii, să filtreze realitatea şi s-o livreze mai departe”, a punctat Alexandru Giboi.

Preotul Costel Burlacu, vicar eparhial în Arhiepiscopia Bucureştilor, a transmis mesajul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, care a subliniat că Agenţia Naţională de Presă „a constituit şi constituie şi astăzi un punct de referinţă major pentru mass-media românească, prin acurateţea, onestitatea şi informaţiilor transmise”.

Cu acest prilej, vicarul eparhial a înmânat directorului general al AGERPRES, Claudia Nicolae, din partea Patriarhului Daniel, „ca semn de apreciere pentru întreaga activitate”, Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu”.

Directorul Directoratului Naţional pentru Securitate Cibernetică, Dan Cîmpean, a exprimat aprecierea pentru activitatea AGERPRES. „AGERPRES a fost întotdeauna unul dintre partenerii care nouă ne este cel mai drag, cel mai apropiat şi cu care am reuşit în special pe domeniul securitate cibernetică să transmitem mesaje cu un impact fenomenal”, a indicat el.

„Absolut orice a fost pregătit de Directorat, discutat cu AGERPRES şi transmis mai departe de către voi a avut impactul pe care l-am dorit. Şi l-am văzut inclusiv recent, când au fost cazurile de atacuri (cibernetice) împotriva spitalelor. O ştire preluată de către AGERPRES are credibilitate în piaţă. Oamenii ascultă şi e foarte, foarte important să reuşim împreună – şi aici vă puteţi baza pe noi oricând – să menţinem acel nivel de obiectivitate. (…) Vrem în continuare să vă ajutăm să vă desfăşuraţi activitatea pentru cel puţin încă 135 de ani”, a spus Cîmpean.

Cuvinte de apreciere la adresa muncii jurnaliştilor AGERPRES a transmis vicepreşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, prof. univ. dr. Doina Banciu, iar din partea Societăţii Române de Radiodifuziune la eveniment a vorbit preşedintele-director general, Răzvan-Ioan Dincă.

Totodată, despre provocările cu care se confruntă media în era IT au vorbit decanul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, conf. univ. dr. Romina Surugiu, şi decanul Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice din SNSPA, prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu.

Cu sprijinul Romfilatelia, la evenimentul aniversar a fost prezentat un produs filatelic dedicat aniversării AGERPRES.

La 27 martie 2024 se împlinesc 135 de ani de la înfiinţarea primei agenţii de presă „românească, naţională şi autonomă”, având titulatura de Agenţia Telegrafică a României sau Agenţia Română – „Agence Telegraphique de Roumanie” – „Roumagence”. De-a lungul timpului a trecut prin numeroase schimbări, ce au presupus şi alte denumiri. Până în 1917, a purtat numele de Agenţia Telegrafică a României sau Agenţia Română, apoi din 1921 şi până în 1949, a fost Agenţia Telegrafică Română „Orient-Radio” – RADOR. Timp de 40 de ani, până în 1989 s-a numit Agenţia Română de Presă „Agerpres”. Între 1990-2008 a fost Agenţia Naţională de Presă ROMPRES şi, apoi, din 2008, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES. 

Andrei Nistor

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

Restricții de circulație pentru maşinile mai mari de 7,5 tone din cauza caniculei

Potrivit CNAIR, aceste restricţii sunt instituite ca urmare a avertizărilor de caniculă emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie, Cod Portocaliu şi Cod Roşu – val de căldură persistent, caniculă şi disconfort termic accentuat.