fbpx
15.8 C
Cluj-Napoca
AcasăADMINISTRAȚIEÎn municipiul Arad au fost amenajate primele „pajiști urbane”

În municipiul Arad au fost amenajate primele „pajiști urbane”

Publicat în

spot_img
spot_img

Subiectul „pajiști urbane” se află de ceva vreme în atenția municipalității arădene. După modelul altor orașe din Europa, Aradul a optat pentru astfel de amenajări peisagistice din dorința de a reduce costurile de întreținere ale gazonului de-a lungul aliniamentelor stradale. Tunderea, restaurarea, însămânțarea, udarea și hrănirea zonelor verzi, toate sunt lucrări care presupun cheltuieli din bugetul orașului, care astfel vor putea fi reduse. De altfel ideea de bază din spatele acestei tipologii de plantare este sustenabilitatea. 

Vorbim despre amenajarea zonelor verzi din oraș, apelând la o soluție mult mai bună decât gazonul, care se întreține mult mai ușor și prezintă mai multe beneficii.

În municipiul Arad, primele „pajiști urbane” au fost amenajate în sensul giratoriu din zona UTA, precum și în spațiile adiacente stațiilor de tramvai de la Gara CFR, UTA, Lebăda și Fortuna. În total vorbim despre aproximativ 9000 mp de covor multicolor creat cu ajutorul a 30 de specii de plante perene, dintre care amintim: trifoi roșu, trifoi alb, salvie sălbatică, garofiță ungurească, romaniță, salvie austriacă, sânziene, in sălbatic, nalbă albă, margarete, mușețel sălbatic, traista ciobanului, mac de câmp etc. Acestea vor înflori în cascadă,  începând cu luna martie și până la începutul toamnei.  La Arad s-au creat astfel câteva oaze naturale, în zone cu trafic intens și densitate a populației ridicată.

Înlocuind gazonul cu straturi de „pajiști urbane”, sistemele de irigat nu vor mai fi folosite și astfel se va rezolva și o altă problemă: depunerile de fier de pe mobilierul urban, care dau mari bătăi de cap celor care le întrețin.

Estetica nu este singurul scop al acestui proiect pilot al municipalității arădene. Noile amenajări peisagistice prezintă avantajul că rețin particulele poluante și produc oxigen. Mai mult decât atât amenajarea de „pajiști urbane” aduce beneficii și mai multor specii de insecte: fluturi, bondari, albine solitare și alte specii polenizatoare. Acestea vor contribui la fertilizarea altor plante și la menținerea biodiversității.

Amenajarea de „pajiști urbane”  se înscrie în demersul municipalității de a de a transforma Aradul într-un oraș verde și sunt parte a proiectului, finalizat  anul trecut, ce a constat în instalarea unui strat vegetal de Sedum între liniile de tramvai, suprafața respectivă devenind o zonă verde sustenabilă (biodiversă), cu cost de mentenanță minimă.

Ioana Pop

Articole recente

Festival Madrigal la Baia Mare

În perioada 15 - 28 aprilie 2024, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi invită publicul din județul Maramureș la Festivalul Madrigal, o serie de evenimente culturale remarcabile dedicate spectatorilor de toate vârstele.

Grupare infracţională specializată în înşelăciuni prin Metoda Accidentul, destructurată în Maramureș

Într-o singură zi, gruparea a convins doi vârstinici să le dea peste 36.000 de lei.

Tânăr de 26 de ani, prins cu 235 de km/h pe autostrada A3 Câmpia Turzii – Nădăşelu

Poliţiştii au dat 25 de amenzi, în doar câteva ore, şoferilor care au încălcat regulile de circulaţie pe tronsonul A3 Câmpia Turzii – Nădăşelu

Au început înscrierile pentru cea de-a 13 ediţie a ”Galopiadei secuieşti”

Galopiada va cuprinde atât cursele tradiţionale, cât şi demonstraţii de călărie, lupte pe cai, spectacole de cascadorie, programe pentru copii şi un târg meşteşugăresc şi de produse tradiţionale.

Mai multe articole de același fel

Anchetă la Arad | Sunt verificate mai multe contracte ce ar fi fost atribuite fără licitaţie de Consiliul Judeţean

Procurorii arădeni au anunţat, vineri, că fac cercetări pentru abuz în serviciu în legătură cu mai multe contracte care ar fi fost atribuite de Consiliul Judeţean fără licitaţie publică, prin intermediul unor instituţii subordonate