La „Click pe Viață” am vorbit despre un eveniment de amploare care se anunță la Brașov. Este vorba atât despre un concert simfonic cât și lansarea unui nou album „Chronos – the master of time”, în care remarcabilul pianist și compozitor Bogdan Ota își anunță participarea.
Ce mai face compozitorul și pianistul Bogdan Ota?
În timp ce pregătesc două concerte, unul la Brașov și celălalt la Iași, împachetez casa din Botoșani ca să o mut în Brașov-Hărman, cam asta face acest compozitor. Bineînțeles printre orele de pian, dar nu știu de ce mi-am lăsat la final îndeletnicirea asta.
Ești un nume sonor în industria muzicală contemporană. Ai vândut peste 30.000 de albume și ai concertat în Europa, Australia si Statele Unite ale Americii. Iată-te purtat de valuri și spre Europa Centrală, cu predilecție în România. Ce te-a determinat să ne bucuri și pe noi cu prezența?
M-am relocat în România, cumva pe la final de pandemie. În Statele Unite treaba era bună, nu mă pot plânge, în schimb am descoperit că avem o durată de viață limitată, și noi și bunicii. Ne-am dorit ca bunicii să aibă nepoți dar și nepoții să aibă bunici. Mi-am dorit să mă întorc pe pământurile natale și să îmi recapăt puțin din identitatea pe care începusem să o diluez puțin în America. Bineînțeles, fiind jumătate brașovean, folosesc oportunitatea să mă întorc într-o jumătate mai bună a mea, ca să zic așa, legat de locurile pe care le îndrăgesc. Sunt la doctorat în Brașov, colaborez cu școala Waldorf Sofia, cu Universitatea… și nu mă pot plânge de nimic.









Câte albume ai la purtător și ce fel de muzică cuprind acestea?
Acum îl lansez pe al patrulea: „Chronos – the master of time”. Muzica se încadrează în genul neo-clasic. Este una hibridă, simfonic modernă. Se folosește o orchestră simfonică clasică, amplă, coruri, pian, foarte multe sintetizatoare, îngrozitor de multe computere, toată producția este făcută digital, cu colaborarea mai multor prieteni de-ai mei, artiști foate buni ai Operei și Filarmonicii Brașov, dirijori autohtoni. Muzica este memorabilă, poate fi ușor fredonată. Se muncește în schimb la aspectul așa zis comercial. Eu compun mult, dar îmi iau și câteva luni de ajustare a melodiei, deoarece această muzică trebuie să ajungă și să fie înțeleasă de cât mai multă lume. Muzica comercială nu este una făcută pentru proști, sau una pe care trebuie să o vinzi, nu, este una ce poate fi ascultată din mașină, poate fi ascultată la telefonul mobil, pe Spotify, este una ce se vrea auzită în mod repetat. Există un trend în muzica cu tentă clasică, dar în cea modernă mulți compozitori nu pun accent pe ascultători, nu îi interesează cine îi audiază, unii spun. „Sunteți prea proști să îmi înțelegeți mie arta” etc, ori eu nu fac parte din această categorie. Dacă am primit acest dar de la Dumnezeu nu trebuie să mă uit în oglindă și să îmi spun singur cât sunt de grozav, jobul meu este să iau informația primită din Univers și să o transform într-o astfel de măsură încât să o înțeleagă toți. În caz contrar aș eșua la capitolul compoziție.
Te impresariezi singur, sau ai un ajutor care se ocupă de evenimentele tale?
Am mai multe ajutoare, dar principalul ajutor mi se rezumă de la o fostă angajată și actuală soție: Corina Ștefan. Când faci prostioare la serviciu ajungi să te căsătorești cu persoana respectivă. Ea este boss-ul. Eu mă ocup de partea de studio, orchestrație, creație, dirijorat, tot ceea ce înseamnă partea de producție muzicală, iar ea face tot ceea ce este în spate, pentru că nu te poți descurca numai cu note muzicale. Distinsa mea doamnă este mai calculată. Eu fiind vulcanic ca și temperament – taur cu ascendent în scorpion – tind să fac multe prostii în viața reală, și atunci mă retrag și să îmi las soția să mă administreze: „Ce facem în data cutare? Concert? Descurcă-te!”
Iată-te în curând și la Brașov, mai precis joi 11 aprilie. Nu vrem să facem un spoiler, să dăm totul din casă, dar spune-ne, de ce ar merita ca brașovenii să iasă din case și să vină la concertul, inclusiv la lansarea albumului tău?
Sunt două opinii personale pe care le-aș împărtăși cu brașovenii și conaționalii mei. Brașovul începe să își însușească anumite caracteristici de oraș modern, deschis, super fain, curat, civilizat, cu puține claxoane, în comparație cu alte orașe din țară. Din câte am văzut, partea de cultură este destul de sprijinită, de comunitate, de instituțiile locale. Opera este arhiplină, Filarmonica este arhiplină. Acestea sunt lucruri care mă bucură, de păstrare a orașului într-o arie conservatoare, De exemplu am studenți, elevi cu abonamente la bibliotecile de muzică. Am constatat că la Brașov s-a trecut de la normalitate la fenomen. La capitolul concert, invit oamenii care vor să rămână în frumoasa normalitate, închidem telefoanele, ne lăsăm un pic în urmă grijile. Poate că unii vor spune: „Bine, domnule, da’ ce fac, mă întorc în trecut cu 30 de ani ca pe vremea lui nu știu cine?!! NU! Suntem în prezent! Concertul meu are peste 50 de lumini programate, peste 30 de metri pătrați de led-screen, fiecare lucrare din concertul meu are un videoclip cu poveste proprie, nu sunt niște steluțe care se învârt prin intermediul unor globuri ca în zona rurală, concertul meu este un spectacol multi-media. Garantat, nu știi când au trecut o oră și două zeci de minute. Pe de altă parte sunt melodii cu rădăcini clasice, piperate cu amprente din mediul contemporan. Oamenii pot penetra într-un mod confortabil la întrepătrunderea acestor două trăiri dintre vechi și modern. Este o muzică adusă în 2024.
Care va fi locația prestației, ora începerii reprezentației și de unde vor putea fi achiziționate biletele?
Biletele sunt în vânzare pe „Ia bilete.ro; mai sunt și ceva bilete fizice care se dau prin anumite instituții cu care a făcut soția mea colaborari. Spectacolul se va ține la Hotel Kronwel în sala de conferințe la ora 18.30, joi 11.04.2024. Se vrea a fi un eveniment de tip „Red carpet”, vom avea și un pic de șampanie, vom face și poze cu prietenii și cei ce doresc să mă susțină, nu-mi place să folosesc chiar deloc cuvântul „fanii mei” – parcă nu se pupă pe muzică, pe normalitate și pe bun simț, dar dacă îl folosește toată lumea îl folosesc și eu, dar nu este cuvântul meu preferat. Nu mi-a plăcut niciodată sfera „vedetelor”! Eu sunt genul de „vedetă” care pune mâna pe topor și își sparge lemnele singur…
Înaintea apariției tale la Brașov, pe unde s-a mai bucurat publicul țării de concertele tale?
Am prestat în București în două concerte, cererea fiind foarte mare. Ultima dată în Brașov am avut concert alături de Filarmonică în 2014 avându-l pe Iulian Rusu ca dirijor, apoi la Botoșani, la Iași, Bacău, Constanța, Mangalia, Oradea, nu mai vorbim de Cluj și o multitudine de locații în care am avut doar recitaluri, sunt prea multe de enumerat.
Unde se vede artistul Bogdan Ota într-un oarecare viitor?
În primul rând sper ca destinul să mă lase să îmi văd liniștit de spartul lemnelor în curte, și asta numai de dragul focului și al tradiției. În viitor, din punctul de vedere al carierei mă îndrept exact acolo unde vrea Dumnezeu să fiu, nu opun rezistență și nu forțez lucrurile în nicio direcție. Se întâmplă să am concert în același timp cu Andrei Rieu la Cluj și eu să am sold out, se întâmplă să am concert în același timp cu anumiți artiști renumiți ai țării și ei să anuleze evenimentul, eu am avut totuși norocul ca sălile să îmi fie pline și la evenimentele mele să participe televiziunile naționale, s-a întâmplat să am recital de pian pentru doar 350 de oameni, într-o sală la Iași, mă repet, mă ghidez în funcție de voința Divinității, mă înclin și plec. Ăsta este pur și simplu job-ul meu. Nu am aspirații artistice de milionar cu casă în Tenerife, nu sunt eu acela, prea multă bătaie de cap…