fbpx
13.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI TIMIȘCastelul Huniade, cea mai veche clădire din Timișoara, ar putea fi consolidat...

Castelul Huniade, cea mai veche clădire din Timișoara, ar putea fi consolidat și cu fonduri comune cu Ungaria

Publicat în

spot_img
spot_img

Castelul Huniade, singura construcţie medievală din Timişoara, închis publicului pentru renovare din 2006, va fi consolidat şi valorificat ca monument istoric reprezentativ pentru oraş cu bani din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) dar şi din fonduri atrase de Consiliul Judeţean (CJ) Timiş, ca administrator, prin Programul Naţional de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat (PNCCRS), a declarat, joi, preşedintele administraţiei judeţene, Alin Nica.

Potrivit acestuia, administraţia judeţene lucrează la concretizarea unei a treia surse de finanţare prin Programul Intereg VI – A România Ungaria (Ro – HU).

„În completarea celor peste 32 milioane de lei obţinute prin PNRR, Consiliul Judeţean a atras alte 35 milioane de lei prin PNCCRS. Ambele contracte sunt semnate, iar echipa de management al proiectelor din cadrul administraţiei judeţene lucrează la concretizarea unei a treia surse de finanţare prin Programul Intereg VI – A România Ungaria (Ro – HU). De 30 ani s-a încercat reabilitarea Castelului Huniade, însă fără succes. În ultimii patru ani, din ţinta de finanţare de peste un miliard de lei, am reuşit deja să semnăm contracte de peste 67 milioane de lei. Este un record în istoria Consiliul Judeţean Timiş, dovada că mişcăm lucrurile pe direcţia cea bună pentru judeţul Timiş. (…). Scopul final al tuturor acestor demersuri este transformarea Castelului Huniade într-un pol cultural regional, un muzeu contemporan polivalent şi dinamic, dedicat atât conservării şi prezentării colecţiilor, cât şi educării şi dezvoltării culturale a vizitatorilor de toate vârstele”, spune Alin Nica, într-un comunicat de presă.

Potrivit proiectului pentru obiectivul „Restaurare, consolidare şi punere în valoare a monumentului istoric Castelul Huniade, azi Muzeul Banatului – componenta consolidare” finanţat prin PNCCRS se vor realiza mai multe categorii de lucrări, între care, pentru asigurarea stabilităţii terenului se vor executa injectări cu bentonită; consolidarea fundaţiilor prin realizarea unui radier; consolidarea zidurilor şi a bolţilor în pericol de prăbuşire; restaurarea arhitecturală conform soluţiilor originare de la 1856; pentru asigurarea în caz de efracţie se va implementa un sistem modern video şi de efracţie şi control acces pentru protejarea patrimoniului expus; vitrinele vor fi asigurate cu sisteme de climatizare unde este necesar, cu sisteme de iluminat şi protecţie la efracţie.

Construit în anul 1307 din ordinul regelui Carol Robert d’Anjou, castelul a servit iniţial ca reşedinţă regală. Ulterior, între 1441-1456, Iancu de Hunedoara, comite de Timiş, a locuit aici cu familia sa, de unde provine numele de Huniade. În anul 1443, el dispune reconstrucţia edificiului, grav avariat de un cutremur ce a avut loc în acel an. În perioada ocupaţiei otomane (1552-1718), edificiul a servit ca sediu al paşei de Timişoara, transformat ulterior în cazarmă pentru ca destinaţia acestuia să fie aceea de depozit de arsenal. În 1849, clădirea a fost afectată de asediul trupelor ungare, fiind refăcută în 1856 în forma actuală.

Ioana Pop

Articole recente

Un microbuz a luat foc pe A1, în județul Arad

Nu au fost victime.

CJ Bihor a semnat contract cu HiSky pentru zboruri de la Oradea către Bucureşti şi Londra

Din toamnă zburăm la București și Londra, de la Oradea

Zeci de companii, sute de oferte și mii de studenți și absolvenți la Zilele Carierei UPT

Aproape 60 de firme naționale și internaționale, dar și instituții de stat au expus la standuri sute de oferte de carieră pentru studenți și absolvenți

Două eleve de liceu din Timișoara au ajuns la spital, după ce un coleg a pulverizat spray lacrimogen la baie

Poliţiştii au deschis, joi, o anchetă, după ce două eleve de la Liceul Tehnologic Electrotimiş au ajuns la spital după un incident care a avut loc în baie.

Mai multe articole de același fel