fbpx
spot_img
17.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI ALBAExpoziţie inedită cu poezii compuse în închisorile comuniste, vernisată la Alba Iulia

Expoziţie inedită cu poezii compuse în închisorile comuniste, vernisată la Alba Iulia

Publicat în

spot_img
spot_img

O expoziţie inedită care aduce în atenţia publicului peste 150 de poezii compuse în memorie în timpul detenţiei de către Corneliu Coposu, Radu Gyr, Valeriu Gafencu, Traian Dorz, Nichifor Crainic şi mulţi alţii închişi în penitenciare şi lagăre de muncă în timpul represiunii comuniste a fost vernisată, vineri, la Sala Unirii – Galeriile expoziţionale „Alba Iulia”, transmite Agerpres.

„Avem peste 150 de poezii selectate din memorialistică, din reviste şi mai ales din antologii ale poeziilor de detenţie. Ele au început să fie publicate înainte de 1990 în străinătate şi după 1990 în 5 volume principale, ‘Poeţi după gratii’, cuprinse în astfel de culegeri. Majoritatea sunt poezii memorate, compuse în minte, în memorie şi mai apoi transcrise după ieşirea din închisoare. De aceea şi procesul redactării lor, procesul naşterii lor e unul aparte. (…). Toate aceste poezii sunt un imens patrimoniu de suferinţă”, a afirmat, la vernisaj, Ioana Ursu, coordonatorul expoziţiei „UniVERSURI carcerale: poezia închisorilor comuniste”.

Expuse într-un mod aparte gândit de către curatorul expoziţiei, artistul plastic Anca Sas, poeziile nu au trecut numele autorului, ci un număr.

„Veţi vedea doar versuri, doar poezii. Ele par să nu aibă autori. Am optat pentru a nota numele poeţilor, numele autorilor poeziilor, cu numere. Undeva în expoziţie se regăseşte lista cu poeţii, cu autorii versurilor. Opţiunea mea a fost asta pentru a muta accentul de pe biografia poeţilor înspre versurile scrise, înspre conţinutul lor. Chiar dacă conţinutul lor este copleşitor, în acelaşi timp are o forţă uimitoare. Nu este o poezie obişnuită, e o poezie de o forţă extraordinară care vine din ceea ce s-a născut ea, din aceste experienţe limită”, a explicat Ioana Ursu.

Ea a menţionat că deşi iniţial nu a fost planificat acest lucru, pe măsură ce asambla expoziţia, a realizat că poeziile pot fi astfel grupate pentru a vorbi de diferite dimensiuni ale universului carceral. „Dimensiunea închisorii, a spaţiului în sine, a universului carceral, mai apoi dorul faţă de cei de acasă, familia, primăvara, învierea, mai apoi foamea, frigul, rugăciunile, tăcerea, însingurarea, aşteptarea eliberării sau eliberarea”, a spus muzeograful.

Ioana Ursu a adăugat că a beneficiat şi de consultanţa ştiinţifică a doctorandului Dan Tudorache, a cărui teză de doctorat este dedicată poeziei de detenţie.

Directorul general al Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, a apreciat că expoziţiei „UniVERSURI carcerale: poezia închisorilor comuniste” este „o expoziţie care trebuie observată în tăcere, pe îndelete”.

El a adăugat că expoziţia este „îmbinarea unui gând al unui istoric, pus în practică de către un artist plastic”.

La rândul său, Anca Sas a opinat că „aceste poezii create într-un mediu nu uman ne dau şansa de a experimenta o viaţă încarcerată, de a învăţa”.

Expoziţia a fost verrnisată în prezenţa participanţilor la cea de-a X-a ediţie a Simpozionului Naţional de Martirologie, cu tema „Memorie şi Rezistenţă. Ipostaze ale Represiunii Politice în România Contemporană”, organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Muzeul Naţional al Unirii şi Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, în parteneriat cu Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud. 

Ioana Pop

Articole recente

Decanul Facultăţii de Medicină din cadrul UMF “Victor Babeş” din Timişoara, prof. univ. dr. Bogdan Timar, este noul președinte al Societății Române de Diabet

Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice este una dintre cele mai vechi și importante societăți științifice medicale din România

Ploi torențiale și grindină în jumătate de țară

Un cod galben de furtuni care se va extinde în jumătate de țară a fost emis marți de ANM. Avertizarea este valabilă la început în nouă județe din sud, iar apoi se extinde până joi în jumătate de țară.

Gabriel Zetea, candidat PSD pentru Consiliul Județean Maramureș: ”Proiecte realizate și în derulare de zeci de milioane de euro în Botiza!” (PE)

Deputatul Gabriel Zetea, candidatul social-democraților maramureșeni pentru președinția Consiliului Județean a arătat că este mândru de toți primarii harnici ai Partidului Social-Democrat iar unul dintre aceștia este colegul și prietenul său, Florea Poienar, primarul comunei Botiza CMF: 21240002

Se deschide frontiera româno-sârbă pentru bicicliști și ambarcațiuni

Timișenii vor putea trece granița în țara vecină pe bicicletă, dar și cu ambarcațiunile proprii o dată pe lună, începând cu acest sfârșit de săptămână până în octombrie 2024.

Mai multe articole de același fel

Cristian Tudor Popescu, despre originea transilvăneană a lui Mihai Eminescu: Toată lumea îl consideră moldovean pursânge, dar bunicii lui paterni au fugit, s-au refugiat...

Scriitorul şi jurnalistul Cristian Tudor Popescu a afirmat, în cadrul unei conferinţe despre Mihai Eminescu pe care a susţinut-o, sâmbătă seara, la Târgul de cArte Alba Transilvana, că poetul nu este, aşa cum îl consideră lumea, moldovean get-beget, ci are origini transilvănene.