fbpx
spot_img
10.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI MUREȘExpoziţia ”Ultimii dinozauri din Transilvania”, în premieră la Târgu Mureş

Expoziţia ”Ultimii dinozauri din Transilvania”, în premieră la Târgu Mureş

Publicat în

spot_img
spot_img

Muzeul Judeţean Mureş – Secţia de Ştiinţele Naturii vă prezintă o nouă expoziţie temporară în clădirea principală. Expoziţia ULTIMII DINOZAURI DIN TRANSILVANIA este itinerată pentru o perioadă de aproximativ 7 luni, în premieră pentru Târgu Mureş. Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 18 aprilie 2024, ora 18.00, la sediul Secţiei de Ştiinţele Naturii, str. Horea, nr. 24.

Expoziţia temporară „Ultimii dinozauri din Transilvania”, realizată de Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, prin Direcţia Patrimoniu Cultural Universitar şi Laboratorul de Paleotheriologie şi Geologia Cuaternarului – Institutul STAR şi Muzeul Judeţean Mureş – Secţia de Ştiinţele Naturii Târgu Mureş, cuprinde patru reconstituiri în mărime naturală ale reptilelor care populau Transilvania la sfârşitul Cretacicului: sauropodul Magyarosaurus dacus (6m lungime şi 2,3m înălţime), ankylozaurul Struthiosaurus transylvanicus, carnivorul Elopteryx nopcsai şi o reptilă zburătoare – Ornithocheirus sp. De asemenea, publicul va putea afla informaţii despre mezozoica „Insulă Haţeg” care a existat în spaţiul actualei Transilvanii. Aceasta este cunoscută la nivel mondial datorită faunei endemice care a populat-o. Bineînţeles, dintre vieţuitoarele acesteia se remarcă dinozaurii „pitici” descrişi pentru prima dată la sfârşitul secolului XIX de către Baronul Francisc Nopcsa. Fauna prezentată, popula în urmă cu circa 70 de milioane de ani acest teritoriu (probabil) insular. În zilele noastre, acest teritoriu corespunde Depresiunii Haţeg (în limbaj geologic, Bazinul Haţeg) sau Ţării Haţegului, precum şi altor zone din Transilvania.

În plus, expoziţia va cuprinde şi exponate unicat, cum ar fi resturi scheletice de Zalmoxes shqiperorum, Struthiosaurus, Telmatosaurus, de sauropode şi alte reptile, precum şi mamifere, care au fost contemporane cu dinozaurii. Dar, şi… ouă de dinozaur!!!

Expoziţia prezintă şi o parte din rezultatele cercetărilor paleontologice derulate de UBB Cluj-Napoca prin laboratorul specificat (coordonat de către prof. univ. dr. Vlad A. Codrea), care au pus în evidenţă noi situri cu faună de vertebrate din Cretacicul Superior, atât în Bazinul Haţeg, cât şi în Poiana Ruscă şi în Bazinul Transilvaniei, în judeţele Alba, Sălaj şi Cluj.

Expoziţia „Ultimii dinozauri din Transilvania” va fi deschisă pentru public la Secţia de Ştiinţele Naturii Târgu Mureş, în perioada 18 aprilie 2024 – 30 septembrie 2024, de marţi până vineri între orele 9.00 şi 16.00, sâmbăta între orele 9.00 şi 14.00, duminica între orele 9.00 şi 13.00. În zilele de luni este închis. Tarifele de vizitare: 15 lei standard (adulţi), 7 lei pensionari şi 3 lei elevi sau studenţi.

Ioana Pop

Articole recente

Diminuarea inegalităților din UE, eliminarea dublei măsuri și debirocratizarea – priorități ale UDMR în viitorul Parlament European (PE)

Europarlamentarul Iuliu Winkler conduce lista UDMR la alegerile pentru Parlamentul European care vor avea loc în 9 iunie. CMF 43240001

Pelerinaj la Șumuleu Ciuc | Sute de mii de oameni așteptați în sâmbăta Floriilor Catolice la cel mai mare pelerinaj din Europa de Est

Mottoul din acest an al pelerinajului este ”Reînnoiţi-vă!", slujba urmând să fie oficiată de episcopul diecezei romano-catolice din oraşul ungar Pécs, Felföldi László.

Tech Talks by UPT, conferința de tehnologie organizată de Universitatea Politehnica Timișoara, un succes din toate punctele de vedere

Nouă speakeri de talie mondială, experți de top din industria AI, lideri de opinie și pionieri în domeniu au urcat vineri, 17 mai 2024, pe scena cinematografului Timiș pentru a prezenta perspectivele proprii și a explora impactul inteligenței artificiale asupra societății și modul în care tehnologia poate fi folosită pentru a îmbunătăți viețile oamenilor

Municipiul Braşov, al doilea an în care candidează la titlul de Capitală Verde Europeană

Braşovul este singurul oraş din România care participă la această competiţie şi unul dintre cele nouă municipalităţi care au trecut de prima etapă

Mai multe articole de același fel

Cetatea de Refugiu din Saschiz va fi redată circuitului turistic în luna august

Ridicarea acestei cetăţi a început în anul 1347 de către şapte comunităţi, a fost construită în formă de navă, se întinde pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi, iar proiectul a urmărit restaurarea obiectivului prin păstrarea tuturor caracteristicilor istorice şi artistice.