fbpx
spot_img
13.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTEHÚSVÉT UTÁN

HÚSVÉT UTÁN

Publicat în

spot_img
spot_img

Évrôl évre megünnepeljük Húsvétot, de a feltámadással kapcsolatban folytonosan kétségek merülnek fel. Ünneplôruhában megvalljuk, hogy Jézus Krisztus feltámadott és ezért mi is megelevenedünk majd a halál után, de jönnek a szürke hétköznapok, amelyek elfelejtetik velünk a nagy hitigazságokat. A Húsvét utáni legnagyobb örömhír így hangzik: “Boldogok, akik nem látnak és hisznek.” (János 20,29) Ezzel az igével az Úr nem valami bárgyú hiszékenységre akar bennünket rávenni, amivel gyakran meggyanusítják az istenfélô embert. Hit és látás tulajdonképpen nincsenek ellentétben egymással. Egy bizonyos látásmód a hitnek az ellensége. Az a fajta hozzáállás, amely nem tudja elképzelni a világot csak olyannak, amilyet az emberi elméhez tud szabni; ez hitellenes. Mi mindnyájan alapvetôen materialisták vagyunk.

Szinte kényszeresen megpróbálunk a kézzelfoghatóba kapaszkodni. Pedig a láthatatlan világ ugyanúgy létezik, mint a látható. A kettô szoros összefüggésben van egymással. Vajon, amikor elmegyünk egy múzeumba, a képzômûvészeti tárgyak anyagát vizsgáljuk meg csupán? Milyen festékkel festettek meg egy képet vagy milyen kôböl formáltak meg egy szobrot? A mûvészetek hívják fel a figyelmét leginkább a materializmusba bumforodott embernek arra, hogy vegyen észre mást is azon kívül, amit a szemével lát, a kezével tapint vagy az orrával szagol. Ha valaki erre nem jön rá, soha nem is lehet boldog. Mert a boldogság a láthatót és láthatatlant harmóniába olvasztó hiten múlik. A boldogság egy belsô rendet jelent, amely összhangban van láthatóval és láthatatlannal. Nem láthatom ugyan Jézus Krisztust, de tudom, hogy él, mert feltámadt az elsô Húsvétkor és felment a mennybe az Atya jobbjára. Most még rejtve van elôttem az a hely, ahová halálom után magam is kerülök, de hiszek Isten szavának, aki megígérte nekem is az örökkévalóságot. Az életemben pedig napról napra tapasztalom áldó és megszentelô jelenlétét.

Drótos Árpád, református lelkipásztor, 2024. április 7., Manhattan

Árpád Drótos

Articole recente

Restricţii de circulaţie pe teritoriul Ungariei pentru autovehiculele de mare tonaj

Poliţia de Frontieră a transmis că, în zilele de duminică şi luni circulaţia automarfarelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone va fi restricţionată pe teritoriul Ungariei ca urmare a faptului că sunt celebrate Rusaliile Catolice.

Castelul Rákóczi-Bánffy de la Gilău a fost inaugurat, după ample lucrări de restaurare

Castelul Rákóczi-Bánffy se află la 20 de kilometri de Cluj-Napoca, are o formă pătrată cu patru bastioane pe colţuri şi conţine 60 de săli. Înaintea naţionalizării i-a aparţinut contesei Katinka Bánffy. Până în 2002, în clădire a funcţionat o şcoală ajutătoare, castelul fiind restituit nepotului contesei, istoricului Tamás Barcsay, după o perioadă de 7 ani. Prima menţionare scrisă a castelului datează din 1439.

Diminuarea inegalităților din UE, eliminarea dublei măsuri și debirocratizarea – priorități ale UDMR în viitorul Parlament European (PE)

Europarlamentarul Iuliu Winkler conduce lista UDMR la alegerile pentru Parlamentul European care vor avea loc în 9 iunie. CMF 43240001

Mai multe articole de același fel