fbpx
spot_img
19.2 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HUNEDOARADezbatere privind educația pentru sustenabilitate, sub egida Alianței Timișoara Universitară

Dezbatere privind educația pentru sustenabilitate, sub egida Alianței Timișoara Universitară

Publicat în

spot_img
spot_img

Sub egida Alianței Timișoara Universitară (ATU), Universitatea Politehnica Timișoara a organizat și găzduit vineri, 12 aprilie 2024, în Sala Senatului, o dezbatere cu tema „Universitățile timișorene:  educație și acțiune pentru sustenabilitate”, la care au fost invitate, alături de instituțiile de învățământ superior, instituțiile autorității publice și reprezentanții mediului economic.

În deschiderea conferinței, moderată de conf.univ.dr. Adina Palea, mesajul de salut din partea gazdelor a fost transmis de președintele Senatului UPT, conf.univ.dr. Liviu Cădariu-Brăiloiu, care a felicitat organizatorii pentru prima dezbatere desfășurată sub egida ATU pe această temă, subliniind că, pe lângă investițiile în dezvoltare sustenabilă, este extrem de importantă educația și un mod de a gândi sustenabil.

Evenimentul a adus împreună reprezentanții universităților timișorene, autoritățile locale, principalii furnizori de utilități și reprezentanții mediului economic, pentru a dezbate provocările pe care le presupune implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă cuprinse în Agenda 2030 a Națiunilor Unite în zonele rezidențiale administrate de instituțiile academice. Acestea sunt esențiale pentru că asigură accesul la locuire la prețuri accesibile pentru peste 16.000 de studenți pe durata studiilor lor în Timișoara.

Studii efectuate în perioada pandemiei de COVID 19 au arătat că economia Timișoarei a suferit o pierdere de peste 150 milioane euro prin absența studenților din oraș în perioada respectivă. Campusurile studențești sunt integrate în fluxul socio-economic al orașului, printr-o multitudine de elemente. Viitorul Timișoarei moderne include și o proiecție asupra acestor zone rezidențiale.

Cu prilejul conferinței au fost prezentate proiecte sau proiecții privind încorporarea principiilor dezvoltării durabile pentru aceste zone sau în spațiul urban, dar care pot influența campusurile studențești. Dezbaterile au evidențiat preocupări extrem de diverse, dar complementare și care urmăresc, ca scop comun, asigurarea unei dezvoltări durabile a instituțiilor participante la conferință dar și transformarea Timișoarei într-un pol al inovării în privința promovării sustenabilității în țara noastră.

Participanți de la Universitatea de Științele Vieții Regele Mihai I, Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș, Consiliul Județean Timiș, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea de Vest, Aquatim SA, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, cadre didactice, specialiști și studenți au prezentat exemple de bune practici în domeniul sustenabilității și al dezvoltării durabile, dar și al consumului responsabil, după care a urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Conferința a fost organizată în cadrul proiectului University Students Engaging in Responsible and Sustainable Energy Consumption (USE-REC), finanțat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”.  

Ioana Pop

Articole recente

A fost dat în funcţiune noul terminal de pasageri al Aeroportului Internaţional Oradea

O investiţie de 40 de milioane de euro din fonduri europene

Restricţii de circulaţie pe teritoriul Ungariei pentru autovehiculele de mare tonaj

Poliţia de Frontieră a transmis că, în zilele de duminică şi luni circulaţia automarfarelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone va fi restricţionată pe teritoriul Ungariei ca urmare a faptului că sunt celebrate Rusaliile Catolice.

Castelul Rákóczi-Bánffy de la Gilău a fost inaugurat, după ample lucrări de restaurare

Castelul Rákóczi-Bánffy se află la 20 de kilometri de Cluj-Napoca, are o formă pătrată cu patru bastioane pe colţuri şi conţine 60 de săli. Înaintea naţionalizării i-a aparţinut contesei Katinka Bánffy. Până în 2002, în clădire a funcţionat o şcoală ajutătoare, castelul fiind restituit nepotului contesei, istoricului Tamás Barcsay, după o perioadă de 7 ani. Prima menţionare scrisă a castelului datează din 1439.

Mai multe articole de același fel

Brandul turistic al Țării Hațegului, premiat cu bronz la competiția europeană de branding Transform Awards

Proiectul de branding turistic al Țării Hațegului și orașului Hațeg a câștigat trofeul de bronz la categoria “Cel mai bun brand de loc sau de țară”, în competiția Transform Awards 2024, singura competiție de branding din Europa.