fbpx
spot_img
23.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI MUREȘTârgu Mureș este cel mai nou centru regional din rețeaua de genetică...

Târgu Mureș este cel mai nou centru regional din rețeaua de genetică medicală

Publicat în

spot_img
spot_img

România avea până acum o reţea de genetică medicală cu şase centre regionale, la Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Oradea şi Craiova. Un nou centru regional, al şaptelea, a fost înfiinţat din această săptămână la Târgu Mureş, căruia îi sunt arondaţi pacienţii din trei judeţe.

Măsura este prevăzută într-un ordin al ministrului Sănătăţii (nr. 2.364/2024), publicat marţi în Monitorul Oficial, care a modificat şi completat ordinul ministrului Sănătăţii nr. 1358/2014 (privind înfiinţarea reţelei de genetică medicală).

Astfel, noul centru regional de genetică medicală activează la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, cu trei judeţe arondate: Mureş, Covasna şi Harghita.

Aceste judeţe erau până acum arondate centrului regional de genetică medicală din Cluj, care activează la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca.

În urma înfiinţării centrului de la Târgu Mureş, centrul regional din Cluj rămâne cu doar patru judeţe arondate – Cluj, Bistriţa-Năsăud, Sibiu şi Braşov – deşi ultimele două sunt mai apropiate geografic de noul centru de la Târgu Mureş.

Potrivit reglementărilor în vigoare, centrele regionale de genetică medicală sunt structuri funcţionale fără personalitate juridică, cu rolul de a coordona întreaga activitate de profil din zona arondată.

Centrele regionale trebuie să dispună de laboratoare de testare genetică şi de medici de specialitate implicaţi în problema bolilor genetice.

Foto: Pixabay

Ioana Pop

Articole recente

Se deschide circulația pe Centura Sântandrei

Centura Sântandrei se finalizează cu 3 luni înainte de termen și este prima din cele cinci centuri din zona metropolitană a Municipiului Oradea dată în folosință.

Un ucrainean aflat pe munte de 3 zile, rămas fără apă şi hrană, recuperat de salvamontişti şi poliţiştii de frontieră maramureșeni

În timpul acţiunii de salvare au mai fost găsiţi pe munte alţi doi cetăţeni ucraineni. Aceştia se aflau în deplasare şi au fost preluaţi de poliţiştii de frontieră din Poienile de sub Munte.

Pünkösdi visszacsatlakozás

Az egyház sok problémája abból származik, hogy visszakívánkozik az ószövetségbe. Jobban szeretné, ha megint lennének valakik, akik helyette elvégzik a vallásos tennivalókat. Legyenek különleges emberek, akik megmondják, mit kell tenni, hírt adnak a jövendôrôl és helyettünk cselekszenek!

Pelerinaj la Șumuleu Ciuc | László Felföldi, episcopul Diecezei de Pécs: Trebuie să ne întoarcem şi să căutăm punctul cel mai profund al credinţei...

În omilia sa, oratorul pelerinajului din acest an a dedicat o secţiune specială tinerilor, avertizându-i împotriva pericolelor lumii digitale şi subliniind că şi ei, „tinerii care construiesc şi continuă viitorul”, au nevoie de bucuria credinţei.

Mai multe articole de același fel

Cetatea de Refugiu din Saschiz va fi redată circuitului turistic în luna august

Ridicarea acestei cetăţi a început în anul 1347 de către şapte comunităţi, a fost construită în formă de navă, se întinde pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi, iar proiectul a urmărit restaurarea obiectivului prin păstrarea tuturor caracteristicilor istorice şi artistice.