fbpx
spot_img
10.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI MUREȘTârgu Mureș este cel mai nou centru regional din rețeaua de genetică...

Târgu Mureș este cel mai nou centru regional din rețeaua de genetică medicală

Publicat în

spot_img
spot_img

România avea până acum o reţea de genetică medicală cu şase centre regionale, la Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Oradea şi Craiova. Un nou centru regional, al şaptelea, a fost înfiinţat din această săptămână la Târgu Mureş, căruia îi sunt arondaţi pacienţii din trei judeţe.

Măsura este prevăzută într-un ordin al ministrului Sănătăţii (nr. 2.364/2024), publicat marţi în Monitorul Oficial, care a modificat şi completat ordinul ministrului Sănătăţii nr. 1358/2014 (privind înfiinţarea reţelei de genetică medicală).

Astfel, noul centru regional de genetică medicală activează la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, cu trei judeţe arondate: Mureş, Covasna şi Harghita.

Aceste judeţe erau până acum arondate centrului regional de genetică medicală din Cluj, care activează la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca.

În urma înfiinţării centrului de la Târgu Mureş, centrul regional din Cluj rămâne cu doar patru judeţe arondate – Cluj, Bistriţa-Năsăud, Sibiu şi Braşov – deşi ultimele două sunt mai apropiate geografic de noul centru de la Târgu Mureş.

Potrivit reglementărilor în vigoare, centrele regionale de genetică medicală sunt structuri funcţionale fără personalitate juridică, cu rolul de a coordona întreaga activitate de profil din zona arondată.

Centrele regionale trebuie să dispună de laboratoare de testare genetică şi de medici de specialitate implicaţi în problema bolilor genetice.

Foto: Pixabay

Ioana Pop

Articole recente

Diminuarea inegalităților din UE, eliminarea dublei măsuri și debirocratizarea – priorități ale UDMR în viitorul Parlament European (PE)

Europarlamentarul Iuliu Winkler conduce lista UDMR la alegerile pentru Parlamentul European care vor avea loc în 9 iunie. CMF 43240001

Pelerinaj la Șumuleu Ciuc | Sute de mii de oameni așteptați în sâmbăta Floriilor Catolice la cel mai mare pelerinaj din Europa de Est

Mottoul din acest an al pelerinajului este ”Reînnoiţi-vă!", slujba urmând să fie oficiată de episcopul diecezei romano-catolice din oraşul ungar Pécs, Felföldi László.

Tech Talks by UPT, conferința de tehnologie organizată de Universitatea Politehnica Timișoara, un succes din toate punctele de vedere

Nouă speakeri de talie mondială, experți de top din industria AI, lideri de opinie și pionieri în domeniu au urcat vineri, 17 mai 2024, pe scena cinematografului Timiș pentru a prezenta perspectivele proprii și a explora impactul inteligenței artificiale asupra societății și modul în care tehnologia poate fi folosită pentru a îmbunătăți viețile oamenilor

Municipiul Braşov, al doilea an în care candidează la titlul de Capitală Verde Europeană

Braşovul este singurul oraş din România care participă la această competiţie şi unul dintre cele nouă municipalităţi care au trecut de prima etapă

Mai multe articole de același fel

Cetatea de Refugiu din Saschiz va fi redată circuitului turistic în luna august

Ridicarea acestei cetăţi a început în anul 1347 de către şapte comunităţi, a fost construită în formă de navă, se întinde pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi, iar proiectul a urmărit restaurarea obiectivului prin păstrarea tuturor caracteristicilor istorice şi artistice.