fbpx
spot_img
19.2 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTEKoszmosz

Koszmosz

Publicat în

spot_img
spot_img

A Biblia megértését nehezíti az a körülmény, hogy szavai mást jelentettek abban a korban, amelyben íródott és mást jelentenek ma. Ilyen a Szentírás “világ” szava, amely az újszövetség görög nyelvén “koszmosz”-t jelent. Az ókori ember számára más volt koszmikus, mint a mi számunkra. Tehát, amikor a Bibliát olvassuk, a koszmosz szavát nem lehet a mai értelemben venni. Jézus kortársai számára a koszmosz nem jelentette a világmindenséget. Számukra nem voltak ismeretesek a csillagrendszerek és a galaxisok. Az ókori embernek a közvetlen környezete jelentette a létezô világot. Benne élt egy közösségben, amelynek szélesedhettek ugyan a határai, kiterjedve egy városra, városállamra vagy a római birodalomra, lehetett fogalma a környezô barbár világról, de nem ismerte az óceánokon túli földrészeket. Feltétlenül nem jelentett a koszmosz minden embert, aki akkor vagy valaha élt a földön. Csak így érthetô helyesen a János 3,16: ”Úgy szerette Isten a világot (koszmoszt), hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz ôbenne el ne vesszen, hanem örök élete legyen.”

Mint ahogy a János 4,42-ben sem úgy tesznek hitvallást a samáriaiak Jézus Krisztusról, hogy Ô mindenkit üdvözítene: “Tudjuk, hogy valóban ô a világ (koszmosz) üdvözítôje.” Nem az univerzális üdvösségrôl tanítanak ezek az igehelyek, hanem arról, hogy Isten minden nép közül kiválaszt egyeseket, akiket üdvözít. Ez a magyarázat összhangban van azzal az ószövetségi tanítással, miszerint Izrael kiválasztásának a célja az, hogy Isten magához hívja a népeket. (Zsoltárok 7,8; 45,18; 47,10; Ézsaiás 2,2-3; 55,5; 66,23; Zakariás 8,22) Nem értjük meg jól a bibliai embert, ha gondolkodását globálisan értelmezzük, mert az ókori felfogásnak megfelelôen az lokális volt. Óvakodnunk kell attól, hogy a saját elképzeléseinket visszavetítsük a régmúltba! Ezért van szükség a folyamatos imádságra, amikor a Szentírást forgatjuk. A Szentlélek Úristen menthet meg bennünket a hibás értelmezéstôl.

Drótos Árpád, református lelkipásztor, 2024. május 5., Manhattan

Árpád Drótos

Articole recente

A fost dat în funcţiune noul terminal de pasageri al Aeroportului Internaţional Oradea

O investiţie de 40 de milioane de euro din fonduri europene

Restricţii de circulaţie pe teritoriul Ungariei pentru autovehiculele de mare tonaj

Poliţia de Frontieră a transmis că, în zilele de duminică şi luni circulaţia automarfarelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone va fi restricţionată pe teritoriul Ungariei ca urmare a faptului că sunt celebrate Rusaliile Catolice.

Castelul Rákóczi-Bánffy de la Gilău a fost inaugurat, după ample lucrări de restaurare

Castelul Rákóczi-Bánffy se află la 20 de kilometri de Cluj-Napoca, are o formă pătrată cu patru bastioane pe colţuri şi conţine 60 de săli. Înaintea naţionalizării i-a aparţinut contesei Katinka Bánffy. Până în 2002, în clădire a funcţionat o şcoală ajutătoare, castelul fiind restituit nepotului contesei, istoricului Tamás Barcsay, după o perioadă de 7 ani. Prima menţionare scrisă a castelului datează din 1439.

Mai multe articole de același fel