fbpx
15.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTECu dor de casă și țară, românii din Sedegliano au sărbătorit hramul...

Cu dor de casă și țară, românii din Sedegliano au sărbătorit hramul bisericii care îi ține împreună pe meleaguri străine

Publicat în

spot_img
spot_img

Cu binecuvâtarea Înalt-Preasfinției sale, Mitropolitului Polykarpos, Arhiepiscopul Ortodox al Italiei din Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului, Parohia Creștin Ortodoxă a Sfinților Mina Marele Mucenic și Efrem Noul Mucenic – Făcătorii de Minuni din Sedegliano și-a Sărbatorit Sfântul Ocrotitor (duminică,12 mai 2024), în prezența Prea-Sfințitului Părinte Athenagoras, Episcop de Therme, Episcopul Auxiliar al Mitropolitului Italiei, care a binecuvântat strădaniile preoților și deopotrivă ale enoriașilor de a păstra aprinsă lumina credinței și de a respecta poruncile primite de la Mântuitorul Hristos, de a-și iubi aproapele.

Păstorul  se îngrijește cu dragoste și cu blândețe de oile turmei sale. S-au adunat astfel la sărbătoarea hramului, cu mic, cu mare, românii ortodocși ai Parohiei, refăcând în inimile lor conturul de dor al tării mame.

Cu  dorul de acasă și credință, dar împreună !

Parohia Ortodoxă din Sedegliano, este o parohie multietnică, unde românii, grecii, ucrainenii și mulți alții se simt acasă, pentru că sunt înțeleși și ajutați.

După Slujba Liturghiei Arhierești, a avut loc un concert de muzică unde comunitatea noastră s-a putut bucura de tradiție pe deoparte și de împreună-bucurie pe de altă parte. Concertul a avut că protagoniști pe Doamna Lily Constantinescu, cu formația ei, interpretă română cunoscută și iubită de comunitatea Românească din Italia, Domnul Dimitrios Vatikotis – Protopsaltul Catedralei Mitropolitane din Veneția – care ne-a încântat cu muzică grecească de altă dată, Grupul „I Crotz ta Palûd” Cvartet de muzică folk și tradițională friulană și Domnul Gabriel de la Dorna, care au făcut că participanții la această manifestare artistică să se simtă acasă fără frontiere. Acest eveniment artistic menit să promoveze valorile spirituale comune și-a atins scopul și a adus bucurie, voie bună și sentimentul de apartenență a unei familii unite în diversitate.

Uniți de bucurie

Reprezentanții oficialităților locale și deopotrivă cetățenii din Sedegliano au salutat inițiativa și și-au exprimat aprecierea pentru conducerea Comunității Ortodoxe, reprezentată de păstorul său duhovnicesc,  Preacucernicul Părinte Protopresbiter Petru Filipescu, susținut de Preacucernicul Părinte Protopresbiter Dionisie Vidigh.

Biserica este un reper de stabilitate și de armonie socială și contribuie la dezvoltarea comunității, la eliminarea discriminărilor, a asperităților din relațiile interetnice, prin medierea unei cunoașteri reciproce mai bune. Ca într-o grădină, fiecare membru al unei comunități reprezintă o persoană unică, cu o poveste de viață și credință care poate fi inspiratoare pentru ceilalți, iar parcul Parohiei este locul potrivit pentru întâlnirile menite să dovedească cum poate deveni realitate, un slogan al Comunității Europene: unitate în diversitate.

Ioana Pop

Articole recente

Primul primar rom din judeţul Covasna spune că a scris istorie, după ce l-a învins pe candidatul UDMR

Preşedintele Partidei Romilor „Pro Europa” Covasna, Alexandru Racolţa, care a fost ales în funcţia de primar al comunei Belin, a declarat că îşi propune să lucreze cu o echipă de specialişti alături de care să dezvolte localitatea în următorii patru ani

Percheziţii în judeţele Timiş şi Arad, la persoane suspectate de evaziune fiscală cu prejudiciu de peste un milion de lei

Sunt vizate firme din domeniul exploatării agregatelor minerale, fabricarea betoanelor şi mortarelor, dar şi de contabilitate

Gabriel Zetea: „Sărbătorim astăzi victoria oamenilor de bun simț din Partidul Social Democrat”

Gabriel Zetea a precizat că această victorie este una istorică pentru PSD

La Târgu Mureş s-a inaugurat o Clinică de monitorizare şi recuperare cardiovasculară, cu componente unice în România

Cardiologie sportivă şi cardiooncologie, printre serviciile unicat de recuperare cardiovasculară

Mai multe articole de același fel

A hit állapotai

A hitet gyakran úgy képzeljük el, mint valami állandó vagy statikus állapotot. Az örökkévalóság szempontjából ez helyes is, de nem élünk még a menyországban.

Csodák és jelek

Sajnos, vannak olyan élethelyzetek, amikor az ember úgy érzi, már csak a csoda segíthet. Ilyen az, amikor a gyermeke élete kerül veszélybe egy betegség miatt. A csodavárás azonban megtévesztheti az embert.

La Cluj a început Congresul Echipei Europene de Cateheză

Responsabili naţionali cu cateheza şi profesori de teologie de la universităţi renumite din Europa s-au reunit la evenimentul organizat de Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla şi de Universitatea Babeş-Bolyai