9.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCLICK PE VIATAClick pe viață | Alina Dalban Gămulescu, președinte al Congresului internațional al...

Click pe viață | Alina Dalban Gămulescu, președinte al Congresului internațional al ortodonților, despre cea de-a XIV-a ediție a evenimentului: Specialiști din 10 țări vin în România

Publicat în

spot_img
spot_img

Astăzi intervievăm o persoană care se ocupă cu o îndeletnicire mai mult sau mai puțin cunoscută – Ortodonția – o specialitate de stomatologie care se adresează diagnosticului, prevenirii, gestionării și corectării dinților și maxilarelor mal poziționate, precum și modelele de mușcături nealiniate. De asemenea, poate aborda modificarea creșterii faciale, cunoscută sub numele de ortopedie dentofacială.

La cât extinde și la cât se restrânge această știință ne va explica puțin specialistul ortodont Alina Dalban Gămulescu, dezvoltând de altfel pe mai departe subiectul, pentru că în Poiana Brașov va avea loc un congres internațional al ortodonților organizat de AREO, medicul Alina Dalban Gămulescu fiind președintele evenimentului!

Cum începe și cum se sfârșește o zi de lucru a unui ortodont? să vedem și noi cât de solicitată este această meserie.

Descriind mai pe larg această îndeletnicire, aș putea spune că este o artă, pentru că îmbină frumosul cu utilul. Frumosul ține de estetica dentară și facială iar funcționalul se referă la faptul de a putea mastica bine, de a vorbi bine, înghiți bine, mai multe funcții. Toate acestea se pun cap la cap încercând să încheiem un caz cu succes. Nu e ușor. Aș putea spune că ar fi poate cea mai complexă ramură a stomatologiei, dar dacă o faci cu devotament și plăcere succesul ar fi garantat și pentru pacient și pentru medic. Zâmbetul final emanat de pacient reprezintă cea mai mare victorie a specialistului care se ocupă cu ortodonția!  

Cum ne putem da seama că trebuie să vizităm cabinetul unui ortodont?

Prima consultație se poate face în jurul vârstei de 6 ani, vârsta în care încep să apară dinții definitivi. Fiecare părinte ar trebui să vină de cultură generală la un specialist ortodont, fără trimitere, pentru că o multitudine de anomalii dento-maxilare ar putea fi prevenite. Diagnosticul poate fi preconizat chiar și în funție de dinții de lapte la copil. Se pot face din fază incipientă tratamente simple care pot preveni tratamente ample! Ne putem da seama de anomalii când copilul își suge prea mult degetele, o suzetă, intervine un obiect care se interpune între dinți ca să fiu mai la obiect, acestea ar fi fazele incipiente apariției unei anomalii, chiar și la trei ani, cu suptul exagerat al suzetei. Probelemele pot fi îndepărtate ușor. Tratamentele complexe se tratează pe o perioadă mai lungă, cel puțin un an de zile, ajungând chiar și la trei ani, la patru ani, depinzând mult de vârsta la care se preia pacientul și de severitatea cazului.  

De cultură generală, cam când s-a întemeiat ortodonția și când a luat amploare?

Ortodonția a început acum două secole. Tehnica era rudimentară, ar fi greu acceptată de pacienți în epoca noastră. Dar bine că a fost acest început, pentru că de acolo s-a dezvoltat ceea ce este acum, evoluția. Chiar și de al absolvirea mea, de acum 20 de ani, ortodonția a evoluat. Evoluează an de an, noi ca medici trebuie să fim cosntant pregătiți, informați cu noile îmbunătățiri. În rest, poți să stai în cabinet de dimineașă până seară, trebuie să ții cont că acasă mai ai și o familie, și trebuie să îți mai împarți uneori timpul și în alt domeniu.

Am o întrebare pregătitoare pentru a pune o altă întrebare: La ce capitol se situează Brașovul în domeniul ortodonției?

Brașovul în ultimii ani s-a dezvoltat mult pe partea de ortodonție. Aproape fiecare clinică dentară are ortodontul ei. În acest domeniu există cel puțin cinci specialități pe care le poți reuni.

Pregătiți un eveniment de anvergură internațională, un congres al ortodonților „AREO international Congress”. Vă aflați în salutara postură de a fi președinte a acestuia. Cum se face că acest eveniment are loc în Poiana Brașov?

Am vrut să le arăt că România este o țară frumoasă, o țară verde. La modul concret te uiți în jur și vezi frumusețile naturii, dar și o țară în plin avânt, cu oameni proaspeți, cu oameni buni, inovatori, care pot fi la cel mai înalt nivel. Putem să ne comparăm cu oricare din națiile lumii. Sunt mândră că sunt româncă și am vrut să scot în evidență că și noi avem locuri frumoase, oameni frumoși, tradiții frumoase, culinare, să le prezentăm artiștii noștri frumoși. Cu acest congres am vrut să fim la superlativ cu totul, începând de la locație – Poiana Brașov – una dintre cele mai superbe locații din țara noastră. În programul nostru este inserată și locația Castelul Bran, un detaliu important atunci când spui Dracula, mai ales pentru colegii noștri americani.

Evenimentul se află deja la a 14-a ediție. Locațiile au loc prin rotație, în fiecare an în altă țară, sau congresele despre ortodonție s-au ținut întotdeauna la Brașov?

Nu. În fiecare an acest congres internațional s-a ținut în alt oraș. În Brașov s-a mai ținut în urmă cu zece ani. Este a doua oară când se ține aici, dar pentru prima dată când se ține în Poiana Brașov. Anul trecut a fost la Târgu Mureș, acum doi ani la Oradea, anul viitor va fi la Iași, aceste orașe fiind într-adevăr centre universitare.

Care vor fi zilele în care se va desfășura evenimentul?

Congresul se derulează pe parcursul a patru zile. Patru zile pline de informație, și sigur că întotdeauna ca să fie un eveniment credibil îmbini utilul cu plăcutul și la finalul fiecărei zile există un program de relaxare, cu cine festive, cu petreceri, cu program deosebit, în care lumea are ocazia să cunoască oameni noi și să împărtășească din experiențe.

Din ce țări se vor aduna în acest an oaspeții care vă vor onora cu prezența și cam care va fi numărul participanților estimați?

Speakerii sunt din Spania, din Italia, din Grecia, Israel, Brazilia, America, Egipt, Liban. Sunt oameni de mare greutate în domeniul nostru. Timpul de alocație al dezbaterilor este suficient ca fiecare să plece cu o informație utilă, așteptată. Am insistat să avem și oameni din generațiile tinere. Am atras în jur de 400 de oameni din domeniul nostru. Va fi un eveniment de anvergură.

Ce cuprinde evenimentul în sine?

Vor veni somități în domeniu. Vor veni din 10 țări din toată lumea, prezentând ultimele noutăți din ramură: aparatură, tehnicile de îndreptare a dinților, tehnicile de chirurgie ortognatică și tot ceea ce ține de acest domeniu.

Ca și concluzie finală, care este scopul organizării unui astfel de eveniment și care au fost ecourile de-a lungul acestor 14 ediții? 

În primul rând scopul este științific. Vrem informații noi pentru a putea optimiza tratamentul pacienților, la urma urmei aceștia fiind cei mai importanți. Eu, de exemplu, de când mi-am terminat facultatea particip constant pe la congrese în țară și străinătate, tocmai pentru a căpăta informațiile necesare de pe urma cărora vor beneficia pacienții. E foarte importantă și partea de socializare. Cunoști o sumedenie de oameni noi. De exemplu la un congres la care am participat în Egipt mi s-a părut colosal de interesantă lumea arabă. Am întâlnit colege din Yemen, Tunisia, Arabia Saudită. E o ocazie unică, nu ai avea altcumva să iei contactul cu ei. Acestea ar fi și momente de relaxare, evenimente care te mai scot și din rutina zilnică. Ar fi ca o minivacanță care îți aduce beneficii pe toate planurile…     

Adrian Scriminț

Articole recente

PREMIERĂ ÎN BAIA MARE: Primul film românesc despre viața lui George Enescu, proiectat în AULA CUNBM

„ENESCU, jupuit de viu” este capodopera propusă de Toma Enache, unul dintre cei mai activi...

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Mai multe articole de același fel

Târg de Sânziene cu meșteșugari locali la Râșnov

După succesul Târgului de Florii, 21 de meșteșugari iscusiți din Râșnov și Țara Bârsei vor fi prezenți în Piața Unirii din Râșnov la Târgul de Sânziene, sâmbătă 22 iunie în intervalul 10:00 - 20:00, cu produse diverse precum îmbrăcăminte, accesorii, piese de decor, bunătăți dulci și sărate.