fbpx
23.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BIHORSportul a unit toate abilităţile la Jocurile Naţionale Special Olympics - Oradea...

Sportul a unit toate abilităţile la Jocurile Naţionale Special Olympics – Oradea 2024

Publicat în

spot_img
spot_img

350 de persoane cu dizabilităţi intelectuale din România şi Republica Moldova au concurat la Jocurile Naţionale Special Olympics Oradea 2024, la patru discipline sportive: atletism, baschet unificat 3×3, bocce şi înot. Jocurile Naţionale Special Olympics sunt cel mai mare eveniment sportiv incluziv organizat pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Cea de-a 17-a ediţie a evenimentului a reunit la Oradea sportivi şi reprezentanţi ai peste 75 de organizaţii, şcoli de masă şi speciale, din 31 de judeţe ale ţării, dar şi din Republica Moldova.

Între 17 şi 19 mai, pe parcursul a trei zile intense, activităţile organizate de Special Olympics România au demonstrat că „Sportul UNEŞTE toate abilităţile”. Flacăra Speranţei, echivalentul Flăcării Olimpice în lumea Special Olympics, a traversat Oradea către locul de desfăşurare a Ceremoniei de Deschidere (Sala Sporturilor Antonio Alexe), fiind purtată de sportivi speciali alături de reprezentanţi ai jandarmeriei şi ai autorităţilor locale. Peste 1000 de spectatori au asistat la momentul festiv al defilării delegaţiilor din diferite judeţe şi din Republica Moldova, precum şi la spectacolul incluziunii în acţiune.

Înainte de competiţii, evaluările stării de sănătate a sportivilor au fost asigurate cu profesionalism şi răbdare de medici şi specialişti care înţeleg importanţa prevenţiei pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi pentru familiile lor. Competiţiile sportive şi ceremoniile de premiere au celebrat puterea transformatoare a sportului, determinarea şi curajul sportivilor speciali.

Ioana-Elena Ciobanu, sportiv special, mesager Global Special Olympics, Asociaţia ADOR Oradea: „Mă bucur că noi, sportivii cu dizabilităţi intelectuale, avem ocazia să ne demonstrăm abilităţile la un eveniment atât de mare. Mă bucur să avem alături atât de mulţi prieteni şi voluntari care ne susţin. Vă invit să continuaţi să ne implicaţi în mod activ în comunitate, să aveţi încredere în calităţile şi în talentele noastre.”

David Nastasia-Constantin, Sportiv Lider Special Olympics România: „Doresc să mulţumesc tuturor celor care ne susţin şi au făcut posibilă această impresionantă organizare, pentru ca noi să putem să ne demonstrăm abilităţile şi talentul pe terenul de sport, şi să ne facem loc într-o societate din ce în ce mai incluzivă.”

Lucia Ciobanu, Preşedinte, Asociaţia ADOR Oradea: „Evenimentul Jocurile Naţionale Special Olympics este un cadou pe care Special Olympics îl face persoanelor cu dizabilităţi intelectuale din România de 20 de ani. Acum a fost rândul nostru, Oradea şi judeţul Bihor, să ne bucurăm. Au fost trei zile în care 350 de copii şi tineri cu dizabilităţi din toată ţara, dintre care 100 au fost din Oradea şi din judeţul Bihor, s-au bucurat de competiţii şi au primit medalii. Special Olympics România este formată din oameni care nu au copii cu dizabilităţi, dar fac mari eforturi umane, materiale şi logistice pentru ca persoanele cu dizabilităţi să practice sporturi, să fie integrate în şcoli, în comunităţi şi chiar în muncă.

Mulţumim Special Olympics România pentru acest eveniment !”

Evenimentul a fost organizat de Fundaţia Special Olympics România cu sprijinul Visit Oradea, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea, Club Sportiv Municipal Oradea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Oradea Transport Local, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Bihor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”, Jandarmeria Bihor, Clubul Lions Oradea, Clubul Lions Oradea 22, Clubul Leo Black Eagle şi Asociaţia Down Oradea.

Acest eveniment nu ar fi fost posibil fără sprijinul voluntarilor: medici şi studenţi ai Universităţii din Oradea, medici şi specialişti care au venit din toată ţara pentru a participa la evaluările de sănătate, membri ai Cluburilor Lions Oradea, Lions Oradea 22, Leo Black Eagle, elevi ai programului Şcoala Generaţiei Unificate, Colegiul Naţional „Onisifor Ghibu”, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” şi voluntarii de la Fundaţia Motivation România.

***

Despre dizabilitatea intelectuală: Mai mult de 200 de milioane de oameni din întreaga lume au o dizabilitate intelectuală, constituind astfel cel mai mare grup cu dizabilităţi la nivel mondial. Dizabilitatea intelectuală trece dincolo de rase şi etnii, nivel de educaţie, statut social sau economic, putând apărea în orice familie.

Despre Fundaţia Special Olympics din România

Special Olympics este o mişcare globală care valorifică potenţialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilităţi intelectuale să fie acceptate şi implicate ca membri activi ai comunităţilor din care fac parte, pentru a crea o societate tolerantă, deschisă tuturor abilităţilor. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate şi educaţie, Special Olympics luptă împotriva discriminării şi intoleranţei. Din 2003, Special Olympics România a ajutat peste 27.000 de copii, tineri şi adulţi cu dizabilităţi intelectuale să devină cetăţeni activi ai comunităţii.

Ioana Pop

Articole recente

Gabriel Zetea: „Sărbătorim astăzi victoria oamenilor de bun simț din Partidul Social Democrat”

Gabriel Zetea a precizat că această victorie este una istorică pentru PSD

La Târgu Mureş s-a inaugurat o Clinică de monitorizare şi recuperare cardiovasculară, cu componente unice în România

Cardiologie sportivă şi cardiooncologie, printre serviciile unicat de recuperare cardiovasculară

Iuliu Winkler, despre votul de încredere acordat UDMR în alegerile din 9 iunie: Este un rezultat pe care noi nu l-am mai avut în...

Președintele Organizației Județene Hunedoara a UDMR, europarlamentarul Iuliu Winkler, a mulțumit pentru votul de încredere pe care Uniunea l-a primit din partea cetățenilor

Şase filme de succes internaţional, incluse în competiţia Festivalului Ceau, Cinema! de la Timișoara

Juriul va fi format din actriţele Ilinca Manolache şi Olga Torok şi regizorul Adrian Sitaru.

Mai multe articole de același fel

Spectacole studio în Sala Transilvania, la 12-a ediție a Festivalului Poimâine de la Oradea

În perioada 10-16 iunie, va avea loc cea de-a 12-a ediție a Festivalului „HolnapUtán – Poimâine” al Teatrului Szigligeti, cu spectacole ale teatrelor din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc și Sfântu Gheorghe, precum și ale teatrului gazdă, respectiv ale universităților de teatru din Târgu Mureș, Cluj-Napoca și Budapesta.