fbpx
23.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BRAȘOVAdrian Scriminț, colaborator al Știrilor Transilvaniei, își lansează cartea „Balet la Kosovo”

Adrian Scriminț, colaborator al Știrilor Transilvaniei, își lansează cartea „Balet la Kosovo”

Publicat în

spot_img
spot_img

Unul dintre cei mai longevivi colaboratori ai portalului Știrile Transilvaniei, Adrian Scriminț, își lansează cartea ”Balet la Kosovo”, o introspecție asupra războiului din Kosovo văzut prin ochii unui balerin al Operei Brașov. Adrian Scriminț a lucrat ca balerin timp de 12 ani în diverse țări ale fostei Iugoslavii: Serbia, Bosnia și Croația. Și, ca o notă inedită, fiica scriitorului s-a născut în Sarajevo.

Potrivit criticilor, această lucrare este unică prin faptul că, până în prezent, nici sârbii și nici kosovarii nu au abordat în literatură problema delicată a acestui război etnic. Destul de rară și abordarea baletului în literatură, a destinului unui balerin, a detaliilor ce se ascund în spatele cortinei, pentru că publicul vede doar partea strălucitoare a acestei meserii, iar balerinii scot la suprafață mereu doar luciul acesteia. Încă o raritate în literatura autohtonă este aceea că nu s-a mai scris demult un roman de război.

Patru aspecte l-au inspirat pe balerinul Operei Brașov, Adrian Scriminț, să scrie această carte. Primul este imensitatea atrocităților descrise în presa ambelor părți, atât cea kosovară cât și cea sârbă. Al doile aspect îl reprezintă poveștile oamenilor pe care i-a întâlnit autorul, oameni care și-au trăit propriile drame sau le-au auzit și narat pe ale altora. Al treilea aspect îl reprezintă chiar trăirile scriitorului, surprins fiind pe teritoriul Serbiei pe toată perioada bombardamentelor NATO. După spusele lui, el a fost singurul străin din 22 care a acceptat să rămână în război și să continue să joace pe scena Teatrului Național Sârb din Novi Sad, deportat fiind în patrie imediat după încetarea războiului de către poliția militară sârbă. Ultimul aspect care l-a inspirat în scrierea cărții ar fi și cel mai important și anume propria sa fantezie de scriitor, căci mulți dintre cei ca el intră în capcana invocării faptelor trăite, fără să aibă dibăcia și subtilitatea așezării propice a cuvintelor pe foaie, vital fiind luciul narațiunii.

Ce cuprinde în mare acest roman? După cum este expusă o succintă descriere a acestuia, totul pornește de la doi frați, aflați în aceeași companie de balet, ambii recrutați în armata sârbă. Unul dintre ei, fiind mai norocos, cu un an înaintea începerii bombardamentelor aviației NATO asupra Serbiei avea doar să doarmă în cazarma militară, iar în timpul zilei avea să facă balet clasic în teatrul în care lucra, celălalt a fost însă mai ghinionist, deși influenta directoare a baletului îl încredințase că urma să facă același lucru ca și fratele său mai mare, noaptea să doarmă în cazarmă iar ziua să lucreze la teatru. Datorită excesului de zel cu care a completat chestionarele în cadrul procedurii de recrutare, protagonistul romanului s-a trezit trimis direct la Kosovo și Metohia, în spatele liniei inamice. În cadrul acestui roman sunt comasate două stări diferite, dar similare ale protagonistului: ororile și aberația războiului cât și dezamăgirile întâlnite în drumul unui artist. La fel ca și în cutia Pandorei, dintre toate agoniile pământului și aici speranța iese la suprafață ultima. Acest roman demonstrează din nefericire că formele stupide, periculoase ale naționalismului tocmai renasc din nou în Europa.

Adrian Scriminț este laureat al Concursului Naţional de balet Oleg Danovsky 1998, finalist al Concursului Naţional de Literatură „Rețeaua literară” –  2012, 2019, 2020. Colaborator al revistelor de literatură „Rețeaua Literară”, „LiterNautica”, Agora Artelor etc. A fost balerin solist la Teatrul Naţional Sârb Novi Sad, Teatrul Naţional Sarajevo Bosnia şi Herţegovina, Teatrul Naţional Pecs din Ungaria,  Nordharzer Stadtebung Theater Halberstadt din Germania, Teatrul Naţional Split din Croaţia etc.

În prezent balerin, solist al Operei Braşov, Adrian Scriminț este un poliglot. Scriitor, jurnalist, moderator de emisiuni la RadioProDiaspora, Știrile Transilvaniei, dar și la revista central europeană Ballet Magazine. Alături de soția sa, în 2017, a fost desemnat la Gala Uniunii Patronatelor drept cuplul de balerini ai anului.

Prozatorul are în pregătire și alte romane: „Răpănoșii”, „Cartierul proletarilor”, „Nuvele și povestiri de secol 21”.

Lansarea romanului „Balet la Kosovo” va avea loc în foaierul Operei Brașov în data de 21.06.24 ora 18.30. La eveniment vor ține cuvântul scriitorul de însemnătate central europeană Leonard Oprea, profesorul universitar și poetul Tiberiu Foriș, conferențiarul universitar, doctor în filologie Virgil Borcan, dar și managerul editurii Creator, Petru Irinel Merlușcă.

Prefața cărții este întocmită de președintele Uniunii Scriitorilor Români filiala Brașov – Adrian Lesenciuc și postfața de poetul Tiberiu Foriș.

Coloristica lansării va fi dată de artiști precum „Cvartetul Impressione”, balerinii Operei Brașov – Daria Nicoară și Teodor Pătrașcu, va cânta și tânăra artistă Otilia Scriminț – elevă a Liceului de Muzică Tudor Ciortea din Brașov, secția canto clasic și a Școlii de Artă Tiberiu Brediceanu din Brașov secția muzică ușoară. Regia artistică aparține balerinei de la Opera Brașov – Alexandra Scriminț.

Evenimentul va fi prezentat de omul de radio Bianca Bucă.    

Ioana Pop

Articole recente

Gabriel Zetea: „Sărbătorim astăzi victoria oamenilor de bun simț din Partidul Social Democrat”

Gabriel Zetea a precizat că această victorie este una istorică pentru PSD

La Târgu Mureş s-a inaugurat o Clinică de monitorizare şi recuperare cardiovasculară, cu componente unice în România

Cardiologie sportivă şi cardiooncologie, printre serviciile unicat de recuperare cardiovasculară

Iuliu Winkler, despre votul de încredere acordat UDMR în alegerile din 9 iunie: Este un rezultat pe care noi nu l-am mai avut în...

Președintele Organizației Județene Hunedoara a UDMR, europarlamentarul Iuliu Winkler, a mulțumit pentru votul de încredere pe care Uniunea l-a primit din partea cetățenilor

Şase filme de succes internaţional, incluse în competiţia Festivalului Ceau, Cinema! de la Timișoara

Juriul va fi format din actriţele Ilinca Manolache şi Olga Torok şi regizorul Adrian Sitaru.

Mai multe articole de același fel