fbpx
23.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂKuriozum Music Festival, eveniment unic în țară, în această vară la castelul...

Kuriozum Music Festival, eveniment unic în țară, în această vară la castelul Mikes din Zăbala

Publicat în

spot_img
spot_img

Prima ediţie a Kuriozum Music Festival, eveniment în cadrul căruia muzica, arta vizuală şi gastronomia se vor împleti pentru a celebra diversitatea şi multiculturalitatea, va avea loc în perioada 9-11 august, la castelul Mikes din Zăbala. 

Kuriozum Music Festival este un concept dezvoltat de Asociaţia „Oamenii inspiră”, menit să aducă în conştiinţa publică şi a tinerilor deopotrivă, drept model, performanţe ale oamenilor din diverse domenii, au precizat organizatorii, conform Agerpres.

„Este o formă de a petrece timp de calitate, a experimenta şi a împărtăşi preocupări şi valori comune între oameni. Proiectul urmăreşte crearea unei democraţii culturale printr-un mediu care încurajează atitudini creative de exprimare şi gândire, precum şi un dialog între arte, cultură şi educaţie, în armonie cu dinamica naţională şi internaţională, pe termen lung”, a menţionat Damian Pal, fondator al Asociaţiei „Oamenii Inspiră”. 

Conceptul este unic în România şi propune „un eveniment cultural experimental, nonconformist, care are la bază diversitatea, multiculturalitatea şi comunicarea comunitară”.

Festivalul va reuni artişti de talie internaţională, cu un palmares solid şi apreciat de publicul din toată lumea.

„Aceste evenimente au rolul de a aduce muzica în locuri mai puţin convenţionale, dar deosebite şi pline de mister. Festivalul Kuriozum denotă implicare, îmbogăţirea şi împărtăşirea valorilor culturale dintre oameni şi comunităţi”, a declarat Damian Pal, pentru sursa citată.

Organizatorii precizează că, timp de trei zile, vor avea loc opt concerte, o incursiune muzicală în mai multe genuri, respectiv muzică clasică, muzică lăutărească, folk, muzică de film, pop-classic, classic-gipsy şi balade.

În prima zi a festivalului vor urca pe scenă celebrul violonist Alexandru Tomescu, cu vioara Stradivarius Edler-Voicu, acompaniat de cunoscutul pianist rus Eduard Kunz, urmat de un concert de muzică de film cu voce, în stil pop-classic susţinut de pianista Leyah.

În a doua zi, spectatorii vor avea ocazia să îl asculte pe violonistul maghiar Félix Lajkó, trupa Zerkula Folk Band, de pe Valea Ghimeşului şi vor putea urmări un concert gipsy-classic susţinut de Quartetul violonistului Sárközy Lajos.

În ultima zi a festivalului, vor urca pe scenă pianista Sânziana Mircea, alături de violoncelistul Ştefan Cazacu şi de chitaristul Róbert Sinha, precum şi Trioul muzical al solistei de muzică ţigănească, Lakatos Mónika, din Ungaria.

Festivalul va fi încheiat de un concert susţinut de Taraful Haidouks (Caliu), una dintre cele mai apreciate formaţii de muzică lăutărească din România.  

Potrivit organizatorilor, festivalul se va desfăşura în aer liber, în parcul regal al domeniului Mikes, „în mijlocul naturii, într-un spaţiu istoric, cu o existenţă de peste 600 ani, cu peisaje spectaculoase, oferind astfel experienţe memorabile şi întâlniri unice”.

Kuriozum Music Festival oferă publicului şi o serie de activităţi conexe, cum ar fi expoziţii de instrumente muzicale, interacţiuni între artişti şi public, spectacole gastronomice, degustări de vinuri şi produse locale.

De asemenea, toţi cei care doresc pot avea parte de un tur ghidat al domeniului Mikes, care oferă şi alte activităţi de agrement şi turistice, cum ar fi echitaţie, drumeţie sau ciclism. 

De altfel, în perioada festivalului Kuriozum, Domeniul Mikes din Zăbala îşi deschide porţile pentru public, în fiecare dintre cele trei zile, de la prânz până la miezul nopţii.

Nici perioada aleasă pentru desfăşurarea evenimentului nu este întâmplătoare, între 9 şi 11 august putând fi observate perseidele, „când cerul va fi luminat de ploaia de stele”.

Potrivit informaţiilor furnizate de organizatori, Kuriozum Music Festival, al cărui titlu provine din cuvântul latinesc „curiosum”, care înseamnă curiozitate, este singurul de acest fel din România şi se doreşte să se înscrie în galeria festivalurilor de elită din Europa. 

Biletele sunt disponibile la adresa: https://www.blt.ro/kuriozum-music-festival.html.

Acest festival a fost precedat de o serie de evenimente muzicale lansate de „Oamenii Inspiră”, în anul 2023, la domeniul Mikes, sub denumirea „Concerte la Castel”.

Proiectul a debutat cu un concert susţinut, în noiembrie 2023, de violonistul Alexandru Tomescu, cu celebra vioara Stradivarius Elder-Voicu, acompaniat de pianista Sînziana Mircea.

De asemenea, în anul 2024 au mai avut loc două concerte, susţinute de Dragoş Ilie, unul dintre cei mai talentaţi chitarişti de chitară clasică ai generaţiei sale şi de interpreta de jazz Sorina Rotaru, acompaniată de pianistul Alexandru Olteanu şi basistul Adrian Flautistu. 

Ioana Pop

Articole recente

Gabriel Zetea: „Sărbătorim astăzi victoria oamenilor de bun simț din Partidul Social Democrat”

Gabriel Zetea a precizat că această victorie este una istorică pentru PSD

La Târgu Mureş s-a inaugurat o Clinică de monitorizare şi recuperare cardiovasculară, cu componente unice în România

Cardiologie sportivă şi cardiooncologie, printre serviciile unicat de recuperare cardiovasculară

Iuliu Winkler, despre votul de încredere acordat UDMR în alegerile din 9 iunie: Este un rezultat pe care noi nu l-am mai avut în...

Președintele Organizației Județene Hunedoara a UDMR, europarlamentarul Iuliu Winkler, a mulțumit pentru votul de încredere pe care Uniunea l-a primit din partea cetățenilor

Şase filme de succes internaţional, incluse în competiţia Festivalului Ceau, Cinema! de la Timișoara

Juriul va fi format din actriţele Ilinca Manolache şi Olga Torok şi regizorul Adrian Sitaru.

Mai multe articole de același fel