fbpx
23.7 C
Cluj-Napoca
AcasăECONOMIES-a semnat contractul de finanţare pentru alimentarea cu gaz a Centralei Mintia

S-a semnat contractul de finanţare pentru alimentarea cu gaz a Centralei Mintia

Publicat în

spot_img
spot_img

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, şi directorul general al Transgaz, Ion Sterian, au semnat un contract de finanţare pentru construirea conductei de transport gaze naturale în vederea alimentării Centralei Mintia, din judeţul Hunedoara, un proiect în valoare totală de 300,69 milioane de lei (60,43 milioane de euro).

Potrivit unui comunicat al Transgaz, din total, 33,97 milioane de lei (6,83 milioane de euro) reprezintă finanţarea din Fondul pentru modernizare.

„Este un pas înainte pentru ca în 2026 această centrală să fie pusă în funcţiune. Asigurăm, practic, materia primă, gazul, pentru centrală. Este un proiect grandios, cea mai mare centrală pe gaz din Europa – 1.700 MW putere instalată. Acest proiect înseamnă pentru români locuri de muncă, vorbim de peste 1.200 de locuri de muncă pe perioada construcţiei centralei, vorbim de o energie sigură produsă în bandă, vorbim de cea mai eficientă centrală din Europa, cu un randament de 64% şi, deci, de un sprijin substanţial pe care România îl primeşte pe traiectoria de tranziţie verde şi de înlocuire a cărbunelui din mixul energetic cu gaze naturale, o resursă strategică la care România are acces. Acest demers se subscrie angajamentului meu pentru salvarea locurilor de muncă din Valea Jiului şi pentru renaşterea sectorului energetic în zonă. Am mai spus şi reiterez, nu vom lăsa pe nimeni în urmă”, a declarat Sebastian Burduja.

Conducta va alimenta şi alţi consumatori industriali şi, de asemenea, consumatori casnici. Astfel, amplasarea lucrărilor pentru conducta de transport gaze naturale pentru alimentarea Centralei Mintia este în extravilanul şi în intravilanul comunelor Sântămăria Orlea, Bretea Română, Băcia, Cârjiţi, Veţel şi oraşele Călan, Hunedoara, Deva, pe o distanţă totală de 56,5 km.

„Prin semnarea contractului de finanţare din Fondul pentru modernizare, respectiv proiectul de investiţii ‘Conductă de transport gaze naturale pentru alimentarea Centralei Mintia’ (cuprinzând alţi consumatori industriali şi casnici), cu toate că asigură doar 11% din valoarea investiţională, Transgaz îşi reafirmă angajamentul ferm de a continua demersurile pentru obţinerea de finanţări nerambursabile în scopul implementării programului strategic de investiţii în dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii de transport gaze naturale. La o capacitate de 1700 MW, cu un consum anual de 2,5 miliarde metri cubi de gaz, Centrala de la Mintia devine, practic, cel mai mare consumator de gaze naturale din ţara noastră şi va contribui semnificativ la creşterea
consumului de gaze naturale al României”, a susţinut, la rândul său, Ion Sterian.

El a precizat că la acest gazoduct se vor racorda toate unităţile administrativ-teritoriale traversate de acesta, contribuind astfel la dezvoltarea economică a regiunii şi la creşterea standardului de viaţă al comunităţii.

„Şi prin această investiţie, Transgaz continuă să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a economiei naţionale, prin valorificarea superioară, în interiorul ţării, a gazului care urmează să fie extras din perimetrele offshore din Marea Neagră, la creşterea şi consolidarea securităţii energetice naţionale, regionale şi europene”, a adăugat directorul Transgaz.

Proiectul „Conductă de transport gaze naturale pentru alimentare Centrala Mintia”, cu sprijinul Ministerului Energiei, a fost declarat proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale, prin HG nr. 129/2023. SNTGN Transgaz a depus, prin Ministerul Energiei, 12 proiecte pentru extinderea şi modernizarea infrastructurii de transport gaze naturale fiind aprobate, până în prezent, patru proiecte pentru a fi finanţate din Fondul pentru modernizare.

Fondul pentru modernizare (FM) este constituit din veniturile obţinute prin licitarea pe piaţă a 2% din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (GES) la nivelul UE, pentru perioada 2021-2030, România având alocat un procent de 11,98%, ce reprezintă un buget de peste 15 miliarde euro, care poate fi utilizat până în anul 2030. 

Ioana Pop

Articole recente

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Cod galben de viituri pe râuri din 24 de judeţe, până luni

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de inundaţii şi viituri pe râuri din 24 de judeţe, valabilă în următoarele 22 de ore.

ANM: Atenţionare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică ce vizează 20 de judeţe

Vor fi averse torenţiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină, descărcări electrice şi, pe arii restrânse, vijelii.

Mai multe articole de același fel

Urs brun filmat la bălăceală în Parcul Naţional Retezat

Un urs brun a fost surprins la o scăldătoare de o cameră de supraveghere amplasată de rangeri în Parcul Naţional Retezat, specialiştii afirmând că prezenţa animalului sălbatic de mari dimensiuni în zonă este dovada că habitatele acestuia sunt într-o stare bună de conservare,