fbpx
16.7 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂUDMR consideră că trebuie să aibă loc o revizuire a măsurilor incluse...

UDMR consideră că trebuie să aibă loc o revizuire a măsurilor incluse în Pactul verde (PE)

Publicat în

spot_img
spot_img
  • UE este o uniune bazată pe valori și interese;
  • UE nu este un ONG, este răspunzătoare pentru 450 de milioane de oameni.

UDMR consideră că, în noul mandat al Parlamentului European (PE), trebuie să aibă loc o revizuire a măsurilor incluse în Pactul verde, a arătat europarlamentarul Iuliu Winkler în cadrul emisiunii ”Studio electoral” .

”Eu nu obiectez la adresa Pactului verde, ci prezint aici opinia, reacția cetățenilor cu privire la ce se întâmplă în politicile europene. Cred că trebuie să reflectăm la realitățile din centrul și estul Europei, pentru că nu doar în România, ci și în Polonia și în Ungaria și în Bulgaria, lucrurile stau la fel, ba mai mult lucrurile stau la fel și în vestul UE, acolo unde ați văzut reacții virulente și pe plan politic, dar și cetățenesc. Atunci când fermierii obiectează și blochează străzile Bruxellesului, interesant, cu tractoare cumpărate din fonduri europene în general, atunci cumva lucrurile nu sunt ok. Atunci când economia Germaniei slăbește, Germania fiind locomotiva economică a UE, atunci lucrurile nu sunt ok”, a precizat Winkler.

Europarlamentarul UDMR a amintit faptul că, în 2019, alegerile pentru PE au fost marcate de ”protestele ecologiste de vineri”, conduse de Greta Thunberg, care au reușit să creeze un val de opinie care a propulsat foarte mulți politicieni verzi și progresiști în legislativul european. Potrivit acestuia, în Parlamentul European s-a format, astfel, o majoritate care pe acest val ecologist a adoptat legile Pactului verde și tot Pachetul ”Fit for 55” care are ca țintă reducerea cu 55 de procente a emisiilor la nivelul UE”.  

Europarlamentarul UDMR a spus că viteza accelerată de implementare a acestor măsuri a stârnit nemulțumiri masive care au culminat cu protestele fermierilor. ”Există un prag de acceptabilitate a societății, poate că el este diferit în vestul Europei față de est, poate că structura economică, structura socială diferită impune un anume prag de suportabilitate diferit, dar cert este că azi pendulul a trecut frumos și azi este la 180 de grade, în cealaltă extremă, în care tonul politic al campaniei electorale pentru Parlamentul European este dat de protestele agricultorilor. Aceste proteste s-au întâmplat peste tot și nu au fost provocate de produsele agricole din Ucraina, această criză a fost doar un pretext declanșator, de fapt, protestele sunt cauzate de exagerările din Pactul verde și din cauza vitezei prin care acest Pact verde vrea să impună și o schimbare socială. Pentru că au venit verzii, au venit tot soiul de militanți în Parlamentul European, și au încărcat Pactul verde cu diverse obiective care nu mai țin cont de oameni, de societate, sunt obiective politice ale lor. Ce anume să facem? Ei au avut majoritate, asta este situația, trebuie să o recunoaștem, dar această majoritate a decis într-o direcție care este greșită, această direcție trebuie schimbată, iar tot ceea ce este exagerat, din punctul nostru de vedere al UDMR, inclusiv pachetele de măsuri din Pactul verde trebuie revizuite”, a adăugat Iuliu Winkler.

UE este o uniune bazată pe valori și interese

Europarlamentarul UDMR este de părere că este foarte bine ca UE să fie în avangarda acțiunilor menite să stopeze schimbările climatice, însă, în același timp toate măsurile luate la nivel european trebuie să fie realiste și să nu ducă la scăderea competitivității. ”Avem o singură planetă, avem un singur mediu, distrugerea mediului nu ține cont de hotarele dintre țări, nici de cele dintre continente. În același timp, trebuie să ținem cont de realități. Cifrele spun că UE este răspunzătoare de 7-8% din emisiile globale, din poluarea globală. Dacă răspundem de 8 procente din ceea ce se întâmplă rău pe glob, atunci nu putem să ne sinucidem economic, să ne sinucidem social de dragul de a fi modele. UE este o uniune bazată pe valori și interese”, consideră Iuliu Winkler. În opinia sa, acțiunile climatice trebuie făcute în comun cel puțin cu partenerii globali ai UE cu societăți democratice consolidate cum sunt SUA, Canada sau Australia. ”Dacă americanii au rețineri, dacă australienii, canadienii au rețineri, atunci noi mergând înainte rezolvăm sigur distrugerea economiei europene, distrugerea competitivității europene și nu știu dacă îi convingem prin asta pe americani, australieni, pe canadieni. Deci trebuie să fim cu picioarele pe pământ și de aceea, printre altele, UDMR spune că UE trebuie să-și recâștige influența. Dar noi, prin predici și prin afirmarea superiorității morale a UE, nu vom convinge pe nimeni. Trebuie să convingem prin faptul că se poate îndeplini obiectivul Pactului verde într-un mod care să nu distrugă economia, pentru că dacă noi îndeplinim Pactul verde, îndeplinim obiectivele climatice, dar între timp devenim o economie în recesiune îi vom speria pe toți, iar ei vor spune: nu faceți ca europenii, uite, ei au înnebunit și s-au împușcat singuri în picior”, a precizat europarlamentarul UDMR.

UE nu este un ONG, este răspunzătoare pentru 450 de milioane de oameni

Potrivit europarlamentarului UDMR, răbdarea cetățeanului european a fost pusă la grea încercare în ultimii ani de crizele suprapuse, amintind aici criza provocată de pandemia de coronavirus, de războiul din Ucraina, de criza energetică. ”Scade gradul de suportabilitate, de ce, pentru că vedem, din păcate, reducerea nivelului de trai în rândul clasei mijlocii europene. Și aceasta este o tragedie. În momentul în care o familie care, acum 10-15 ani, trăia într-un mod decent (…), iar azi se trezește în situația în care bugetul nu îi permite să-și încălzească apartamentul, bugetul nu-i permite să facă un plin la mașină, atunci și acest grad de suportabilitate scade odată cu răbdarea. Acestea sunt două lucruri care merg mână în mână. Și atunci, sigur, ce e de făcut? În primul rând, trebuie revizuit ceea ce s-a greșit în ultimii patru ani”, a afirmat Winkler, care a amintit că, în ultimii ani, și-a îndemnat colegii europarlamentari să nu imprime viteze accelerate acestor măsuri care pot duce la probleme sociale. ”Eu am tot repetat dictonul festina lente. (… ) Sigur că pentru unii, revoluționari, activiști, ar trebui să închidem industria să nu mai emitem nimic, dar atunci locurile de muncă de unde vor proveni, bunăstarea de unde va proveni. Toți dorim bunăstare și fiecare partid își pune în programul politic ca priorități bunăstarea și securitatea pentru că acestea sunt cele două lucruri fundamentale. (…) Idealurile sunt bune pentru că ele reflectă valorile, dar valorile trebuie să meargă mereu mână în mână cu interesele. UE nu este un ONG, UE răspunde de 450 de milioane de oameni și aici UDMR își asumă aceste lucruri”, a adăugat europarlamentarul UDMR.

Europarlamentarul Iuliu Winkler conduce lista UDMR la alegerile pentru Parlamentul European care vor avea loc în 9 iunie.

CMF: 43440001

Ioana Pop

Articole recente

Concert caritabil pentru fondatorul SIMFEST, singurul festival-competiţie de film şi televiziune din România

Ioan Ceauşescu - fondatorul SIMFEST, singurul festival-competiţie de film şi televiziune din România și unul dintre puţinele de acest gen din Europa - trece printr-o grea încercare

Autoritatea Națională pentru Resurse Minerale nu a mai prelungit licența de concesiune pentru Roșia Montană Gold Corporation

ANRM susține că a analizat documentația depusă și că în urma evaluării a decis să ”nu prelungească valabilitatea licenței de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană

Horváth Tamás, Korda György és Balázs Klári sau Ştefan Bănică jr, printre cei care vor concerta la Zilele Târgumureșene

La evenimentele din cele patru zile vor participa şi delegaţiile oraşelor înfrăţite din Ungaria, Germania, Bulgaria și Republica Moldova.

CNAIR anunță restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri din cauza caniculei

În perioada 21-24.06.2024, în intervalul orar 10.00 -20.00, se vor institui restricţii de tonaj pe sectoarele de autostrăzi, drumuri expres şi drumuri naţionale din cauza temperaturilor extreme

Mai multe articole de același fel

Mircea Geoană, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara

România are nevoie să-şi schimbe clişeele politice, să se lepede de moliciunea liderilor confecţionaţi din combinaţii şi mediocritate, să se smulgă din pasivitate şi obedienţă, consideră Mircea Geoană, care a ţinut un discurs cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara.