fbpx
17 C
Cluj-Napoca
AcasăJUSTIȚIEAfacere cu trafic de migranţi în mai multe județe | Un...

Afacere cu trafic de migranţi în mai multe județe | Un fost angajat al MAI, implicat

Publicat în

spot_img
spot_img

67 de mandate de percheziţie domiciliară sunt puse în aplicare, marţi, în şapte judeţe, de către poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate şi procurorii DIICOT Caraş-Severin.

Mandatele de percheziţie domiciliară sunt puse în aplicare într-un dosar penal care vizează constituirea unui grup infracţional organizat şi traficul de migranţi, trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României, facilitarea şederii ilegale în România şi spălarea banilor, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Caraş-Severin, percheziţiile sunt efectuate în judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Argeş, Sibiu şi municipiul Bucureşti, din cercetările efectuate până în prezent stabilindu-se că gruparea ar fi obţinut ilegal avize de muncă pentru 1.181 de cetăţeni străini, majoritatea din Pakistan şi Bangladesh.

Acţiunile procurorilor DIICOT se desfăşoară în coordonare cu cele ale procurorilor DNA, care efectuează cercetări într-o cauză penală ce are ca obiect comiterea unor infracţiuni de corupţie aflate în legătură directă cu infracţiunile cercetate de procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Caraş-Severin.

„Din cercetările efectuate a reieşit că, în cursul anului 2022, pe fondul apariţiei unui nou mod de operare vizând traficul de migranţi (introducerea acestora în România cu vize de muncă, dar în scopul real de a le facilita trecerea către ţări din spaţiul Schengen), un bărbat, fost angajat al MAI, ar fi iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, prin intermediul a 7 societăţi comerciale (dintre care cinci cu acelaşi domiciliu fiscal), la care ar fi aderat şi alte societăţi comerciale, parte dintre acestea controlate de un alt bărbat (colonel în rezervă), care, ulterior pensionării, ar fi dezvoltat o metodă de obţinere a unor beneficii materiale substanţiale, prin intermediul unei firme înfiinţate în scopul recrutării forţei de muncă din străinătate”, se arată în comunicatul IPJ Caraş-Severin.

Probatoriul administrat a relevat că, în perioada 2022 – iunie 2024, gruparea, formată din peste 37 de persoane, cetăţeni români şi străini şi şapte grupuri de firme, însumând 31 de societăţi comerciale cu sediile în Caraş-Severin, Timiş şi Arad, ar fi acţionat pe teritoriul României, în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi.

Activitatea infracţională s-ar fi desfăşurat pe şase paliere, între care unul era format din foste şi actuale cadre ale MAI.

„Astfel, unul ar fi fost format din liderii grupurilor de firme, urmat de persoanele din imediata apropiere a acestora şi care îndeplineau diferite funcţii în cadrul societăţilor, un altul format din foste şi actuale cadre ale MAI, un palier constituit din reprezentanţii de drept şi de fapt ai unor firme din judeţul Caraş-Severin, racolate în acelaşi scop infracţional, iar ultimele două paliere formate din alţi membri ai grupului, unii având sarcina de a permite folosirea imobilelor din proprietatea lor ca locaţie, pentru stabilirea domiciliului persoanelor ce primeau aviz de muncă în România, iar ceilalţi ocupându-se de transportarea şi transferarea migranţilor sosiţi în România, cu intenţia de a pătrunde ulterior pe teritoriul altor state membre UE”, precizează sursa citată.

Din actele de urmărire penală a rezultat că administratorii sau asociaţii societăţilor comerciale ar fi stabilit legături cu recrutorii din plan extern, iar angajaţii cetăţeni români, membri ai grupului infracţional, ar fi avut sarcina obţinerii pentru persoanele recrutate a avizelor de muncă şi a vizelor pentru dreptul de şedere în România.

„În acest scop, ar fi racolat angajaţi cu putere de decizie sau foşti angajaţi cu influenţă asupra funcţionarilor din cadrul birourilor Caraş-Severin, Timiş, Arad şi Hunedoara ale Inspectoratului General pentru Imigrări, generând astfel o stare de pericol la adresa securităţii naţionale, ca urmare a favorizării pătrunderii pe teritoriul României a unor cetăţeni străini, cu potenţial risc terorist”, se menţionează în comunicat.

Până la acest moment, s-a stabilit că grupul infracţional ar fi obţinut eliberarea de avize de muncă cu încălcarea procedurilor legale pentru 1.181 de cetăţeni străini, majoritatea din Pakistan şi Bangladesh (peste 80%), dar şi din Sri Lanka, India, Nepal şi Sudan, parte dintre aceştia părăsind România pentru a se îndrepta spre state europene mai dezvoltate economic, fără a avea vreun contact cu firma care i-a recrutat.

De asemenea, s-a stabilit că membrii grupului infracţional organizat, utilizând relaţii cu lucrători ai Biroului pentru Imigrări Caraş-Severin bazate pe acte de corupţie, ar fi facilitat şederea pe teritoriul României a unor cetăţeni străini ale căror vize expiraseră şi trebuiau returnaţi în ţara de origine.

Din investigaţiile efectuate a rezultat că, pentru un aviz de muncă, migranţii ar fi plătit între 500 – 1.000 de euro, iar cu cât termenul pentru obţinerea acestuia era mai scurt, cu atât preţul solicitat devenea mai mare, ajungând chiar şi la 5.000 – 6.000 de euro pentru o persoană.

În cursul zilei de marţi sunt puse în executare aproximativ 40 de mandate de aducere, cei în cauză urmând să fie conduşi pentru audieri la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Caraş-Severin.

Acţiunea a beneficiază de sprijinul poliţiştilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Timişoara, Oradea, Alba-Iulia, Cluj, Craiova, Piteşti, Bucureşti şi serviciilor de combatere a criminalităţii Arad şi Sibiu.

Acţiunea este realizată cu sprijinul poliţiştilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, ITPF Timişoara, jandarmilor din Caraş-Severin şi Timiş, Grupării de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” Timişoara şi specialiştilor din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Timişoara.

Suportul de specialitate este asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din IGPR şi Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul DIICOT. 

Ioana Pop

Articole recente

Concert caritabil pentru fondatorul SIMFEST, singurul festival-competiţie de film şi televiziune din România

Ioan Ceauşescu - fondatorul SIMFEST, singurul festival-competiţie de film şi televiziune din România și unul dintre puţinele de acest gen din Europa - trece printr-o grea încercare

Autoritatea Națională pentru Resurse Minerale nu a mai prelungit licența de concesiune pentru Roșia Montană Gold Corporation

ANRM susține că a analizat documentația depusă și că în urma evaluării a decis să ”nu prelungească valabilitatea licenței de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană

Horváth Tamás, Korda György és Balázs Klári sau Ştefan Bănică jr, printre cei care vor concerta la Zilele Târgumureșene

La evenimentele din cele patru zile vor participa şi delegaţiile oraşelor înfrăţite din Ungaria, Germania, Bulgaria și Republica Moldova.

CNAIR anunță restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri din cauza caniculei

În perioada 21-24.06.2024, în intervalul orar 10.00 -20.00, se vor institui restricţii de tonaj pe sectoarele de autostrăzi, drumuri expres şi drumuri naţionale din cauza temperaturilor extreme

Mai multe articole de același fel