fbpx
23.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI SIBIUUniversitatea "Lucian Blaga" din Sibiu a inaugurat noua Fermă Didactică de la...

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a inaugurat noua Fermă Didactică de la Rusciori

Publicat în

spot_img
spot_img

Proiectul Lucrări de reabilitare modernizare extindere şi echipare infrastructură educaţională a Fermei didactice din localitatea Rusciori, Comuna Şura Mică, judeţul Sibiu este finanţat prin POR 2014-2020, prioritatea de investiţie 13.3.

La evenimentul prilejuit de finalizarea lucrărilor au participat ministrul Raluca Turcan, reprezentantul guvernului în teritoriu, prof. Univ. Dr. Sorin Radu, rectorul ULBS, domnul Simion Creţu, directorul ADR Centru, prof. Univ. Dr. ing. Camelia Sava, decanul Facultăţii de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului, în calitate de manager de proiect, domnul Valentin Ristea, primarul comunei Şura Mică şi domnul Ionuţ Diaconeasa, consilier al ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Valoarea totală a investiţiei este de 18.726916, 83 lei, iar valoarea finanţării nerambursabile de 17.129 963, 48 lei. În plus, ULBS a investit din venituri proprii încă 4 milioane de lei pentru lucrări complementare.

Clădirea, construită pe o suprafaţă de aproximativ 2400 mp, cuprinde laboratoare didactice şi de cercetare, săli de seminar, un amfiteatru cu 120 de locuri şi o staţie pilot de procesare legume şi fructe.

Laboratoarele specializate – Analize apă, aer, sol; Tehnologii agricole; Protecţia culturilor agricole; Genetică şi biodiversitate; Management şi econometrie, GIS şi GPS; Tehnologii alimentare, panificaţie – morărit; Tehnologii alimentare fermentative; Analize senzoriale şi agroalimentare – sunt dotate cu aparatură de ultimă generaţie, totalizând un număr de 281 de echipamente de laborator cu accesorii şi consumabile.

Acest proiect este prima investiţie de mare anvengură pe care o inaugurăm, iar faptul că vorbim astăzi, la Sibiu, despre o infrastructură didactică şi de cercetare dotată la cele mai noi standarde în domeniul agroalimentar este confirmarea faptului că Universitatea „Lucian Blaga” din Sibu se află pe un drum al excelenţei şi al inovaţiei, care ne poziţionează ca pe o universitate a viitorului”, a spus prof. Univ. Dr. habil. Sorin Radu, rectorul ULBS.

„Cu ajutorul aparaturii destinate agriculturii de precizie (receptori GPS, ghidaje uniplot, drone cu softuri speciale, senzori pentru evaluarea în timp real a indicilor de calitate ai fiecărei lucrări, etc.) instruim studenţii în aplicarea la nivel de fermă a unor tehnici moderne privind diagnosticarea stării de vegetaţie a culturilor agricole şi executarea de lucrări rezultate din această diagnoză de precizie.

În felul acesta sunt îndeplinite două obiective ale agriculturii contemporane, respectiv eficienţa utilizării resurselor şi protecţia mediului prin transformarea sistemelor de agricultură convenţională în sisteme de agricultură durabilă. Aceasta este o cerinţă importantă a prezentului în economia bazată pe cunoaştere şi oferă soluţii la ceea ce înseamnă creşterea producţiei agricole în condiţiile protecţiei mediului pentru generaţiile viitoare.” a spus decanul Facultăţii de ŞAIAPM, prof. Univ. Dr. ing. Camelia Sava.

Activităţile de dezvoltare-inovare derulate în cooperare cu personalul didactic şi studenţii, vor permite viitorilor fermieri să capitalizeze în comun produsele obţinute, să îşi adapteze producţia la cerinţele pieţei, să aibă un acces mai bun la inputuri, echipamente, credite şi piaţă, să-şi optimizeze costurile de producţie, să creeze lanţuri scurte de aprovizionare şi să facă faţă diferitelor provocări ale economiei.

Investiţia cu finanţare europeană de la Rusciori a avut ca obiectiv creşterea gradului de participare la procesul de învăţământ şi angajabilitate a studenţilor ULBS din cadul Facultăţii de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului, grupul ţintă fiind format din cei peste 800 de studenţi ai facultăţii.

Semnarea contractului de finanţare pentru această investiţie a avut loc pe 12 mai 2020, chiar de ziua ULBS.

Ioana Pop

Articole recente

La Târgu Mureş s-a inaugurat o Clinică de monitorizare şi recuperare cardiovasculară, cu componente unice în România

Cardiologie sportivă şi cardiooncologie, printre serviciile unicat de recuperare cardiovasculară

Iuliu Winkler, despre votul de încredere acordat UDMR în alegerile din 9 iunie: Este un rezultat pe care noi nu l-am mai avut în...

Președintele Organizației Județene Hunedoara a UDMR, europarlamentarul Iuliu Winkler, a mulțumit pentru votul de încredere pe care Uniunea l-a primit din partea cetățenilor

Şase filme de succes internaţional, incluse în competiţia Festivalului Ceau, Cinema! de la Timișoara

Juriul va fi format din actriţele Ilinca Manolache şi Olga Torok şi regizorul Adrian Sitaru.

UDMR şi-a consolidat prezenţa în administraţiile locale din Ţinutul Secuiesc

În majoritatea oraşelor, primarii realeşi au câştigat detaşat, iar formaţiunea se aşteaptă să obţină mai multe mandate de consilier.

Mai multe articole de același fel

Sute de iubitori de animale şi tatuaje, prezenți la prima paradă a căţeilor din Sibiu

Instructoarea canină Deborah Farao, invitată la această ediţie de către organizatorul Transilvania Tattoo Expo, artistul tatuator Ovidiu Popârţan, a pus la punct nu doar antrenamentele gratuite, dar a avut şi ideea acestei parade în premieră pentru Sibiu.