La Hunedoara a început „Târgul European al Castelelor”

Astăzi a debutat cea de-a IX-a ediţie a „Târgului European al Castelelor”, la Hunedoara. Anul acesta, Sala Cavalerilor din Castelul Corvinilor este locul în care au fost amenajate standurile celor 19 expozanţi prezenţi la manifestare, reprezentând obiective turistice din România, Polonia şi Bulgaria.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

 „Suntem bucuroşi să găzduim cea de-a IX-a ediţie a Târgului European al Castelelor, o manifestare care a devenit o tradiţie. Sunt, de asemenea bucuros, că am reuşit să finalizăm prima etapă de restaurare a Castelului Corvinilor, iar această ediţie a „târgului” să poată fi desfăşurată în Sala Cavalerilor, loc în care organizarea se poate face mult mai bine. Ca de obicei, Castelul Corvinilor este onorat de rolul de gazdă a unei manifestări care îşi doreşte să promoveze unitar, coerent şi eficient obiective culturale şi istorice importante din România şi din alte ţări ale Europei. Cu ani în urmă, ne-am asumat această postură fiind încrezători în ideea că, doar prin cooperare, obiectivele turistice importante pot îmbogăţi cu adevărat cunoştinţele simplului vizitator şi îi pot oferi experienţe de vizitare deosebite, care să-i rămână în memorie şi în suflet ca amintiri extrem de plăcute. Promovarea este extrem de importantă, mai ales în acest domeniu. În aceste zile speciale, vizitatorii Castelului Corvinilor, pe lângă aventura cunoaşterii unuia dintre cele mai spectaculoase edificii medievale din Europa, vor avea parte de momente interesante organizate în cadrul târgului nostru și de oportunitatea cunoașterii altor obiective cultural-istorice cu totul speciale, prin intermediul standurilor amenajate.  Sunt sigur că vor fi două zile extrem de plăcute şi cu realizări importante pentru noi toţi: organizatori, expozanţi şi, mai ales, pentru cele câteva mii de vizitatori care se anunţă pentru acest sfârşit de săptămână” a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

Prezent la deschiderea oficială a târgului, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, domnul Lucian Rus, a avansat ideea dezvoltării unei „rute a castelelor” care să fie promovată în ţară dar, mai ales, în străinătate şi care să contribuie la creşterea numărului de turişti în Hunedoara şi în întreaga zonă. „Ţin să felicit organizatorii, pe domnul primar Dan Bobouţanu pentru iniţiativă şi pentru faptul că se străduie ca acest târg să fie an de an mai bun, mai prezent pe pieţele internaţionale. Este un element extrem de important pentru dezvoltarea turismului atât în Hunedoara cât şi în judeţ şi în întreaga Românie.  Există o „rută a castelelor” pe care şi noi, ca Minister al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului ne dorim să o promovăm la toate târgurile internaţionale la care România participă, pentru că reprezintă o destinaţie extraordinară. Este un potenţial fantastic al României pentru a se promova peste graniţe şi a atrage şi mai mulţi turişti străini”, a declarat domnul secretar de stat, Lucian Rus.

Momentul deschiderii celei de-a IX-a ediţii a „Târgului European al Castelelor” a beneficiat şi de prezenţa Ministrului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, doamna Natalia Intotero, care a remarcat impactul pe care manifestarea îl are în rândul turiştilor. „Castelul Corvinilor nu este doar «perla judeţului Hunedoara» ci aş îndrăzni să spun că este «perla României», mai ales că a şi câştigat recent titlul de «Destinaţia anului 2024». E o destinaţie apreciată pentru că, de la an la an, acest castel minunat este şi mai bine pus în valoare prin implicarea priceputului primar Dan Bobouţanu şi a colegilor din cadrul Primăriei Hunedoara, a Consiliului Local dar şi a conducerii de aici de la Castel. Nu pot decât să îi felicit. Cu asemenea oameni minunaţi, sunt mândră că sunt hunedoreancă. M-am bucurat să întâlnesc aici foarte mulţi turişti din străinătate care ştiau de acest eveniment şi au venit cu mare bucurie şi mare nerăbdare” a declarat doamna Natalia Intotero.

Pe lângă standurile expozanților, care vor putea fi vizitate astăzi şi mâine (sâmbătă) între orele 09.00 – 17.00, programul târgului va mai cuprinde demonstraţii de lupte medievale, lecţii de tir cu arcul şi lecţii de spadă oferite de Ordinul Cavalerilor de Hunedoara şi Asociaţia „Castelul din Carpaţi” (între orele 10.00–20.00) în ambele zile ale evenimentului.

La ediţia din acest an participă: Cetatea Neamţ, Castelul Bran, Castelul Karoly, Castelul Magna Curia, Cetatea Medievală Mălăieşti, Muzeul Naţional Brukenthal, Cetatea Feldioara – Marienburg, Cetatea Medievală a Severinului – Castelul de Apă, Complexul Naţional Muzeal Curtea Domnească – Târgovişte, Cetatea Făgăraş, Cetatea Deva, Direcţia Generală de Administrare Monumente şi Promovare Turistică a Judeţului Hunedoara, Castelul Książ  din Wałbrzych (Polonia), Institutul Cultural de Stat – Centrul Cultural Castelul Balcik (Bulgaria), Cetatea de Scaun a Sucevei, Castelul Sturdza – Miclăuşeni, Cetatea Abrud, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa şi Muzeul Castelul Corvinilor.

Ioana Pop