fbpx
21.8 C
Cluj-Napoca
AcasăJUSTIȚIEPercheziții ale Parchetului European în județul Hunedoara

Percheziții ale Parchetului European în județul Hunedoara

Publicat în

spot_img
spot_img

Vineri, 7 iunie 2024, în cadrul unei anchete conduse de Parchetul European (EPPO) din București (România), au fost efectuate mai multe percheziții în România și în Spania, ca parte a unei investigații privind o fraudă de 10 milioane de euro în domeniul achizițiilor publice care implică fonduri UE pentru modernizarea infrastructurii de apă și îmbunătățirea eficienței energetice, potrivit unui comunicat.

EPPO din București și ofițerii de poliție au efectuat șase percheziții în județul Hunedoara (România). De asemenea, au fost obținute documente de la un spital și de la o companie publică – beneficiarii fondurilor. O percheziție a fost efectuată și în Andaluzia (Spania), de către EPPO din Madrid.

În atenția EPPO se află două proiecte: unul de modernizare a infrastructurii de apă în județul Hunedoara, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare al Fondului de Coeziune, și altul de îmbunătățire a eficienței energetice la un spital, finanțat prin Programul Operațional Regional al Fondului de Dezvoltare Regională.

Dovezile colectate arată că, în timpul procedurilor de achiziții publice, un grup de societăți care au aplicat pentru a executa lucrările au prezentat documente și declarații false, pentru a obține contractul. În special, acestea au atestat că grupul de societăți ar include o societate cu sediul în Spania, care deținea cunoștințele tehnice și capacitatea profesională de a executa proiectul – ceea ce era esențial pentru a îndeplini cerințele procedurii publice. Cu toate acestea, conform anchetei, societatea din Spania nu îndeplinea de fapt aceste cerințe.

Trei persoane fizice și două societăți sunt investigate în legătură cu acest caz. Ancheta este în curs de desfășurare, pentru a stabili natura și amploarea activităților infracționale suspectate.

Pentru a compensa prejudiciul adus bugetului UE, EPPO a dispus, de asemenea, confiscarea unor bunuri în valoare de până la 10 milioane de euro.

Ancheta și perchezițiile au contat pe sprijinul: în România, a Structurii de sprijin a procurorilor europeni delegați din București; Inspectoratul de Poliție al Județului Hunedoara – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice; Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Hunedoara; Inspectoratul General al Poliției Române – Unitatea de Analiză a Informațiilor și Gruparea Mobilă de Jandarmi Timișoara, iar în Spania, Guardia Civil; Unitatea Tehnică Poliție Criminală UTPJ; UOPJ Cadiz; Echipa de combatere a spălării banilor și Echipa PJ Barbate.

Ioana Pop

Articole recente

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Cod galben de viituri pe râuri din 24 de judeţe, până luni

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de inundaţii şi viituri pe râuri din 24 de judeţe, valabilă în următoarele 22 de ore.

ANM: Atenţionare meteo Cod galben de instabilitate atmosferică ce vizează 20 de judeţe

Vor fi averse torenţiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină, descărcări electrice şi, pe arii restrânse, vijelii.

Mai multe articole de același fel