fbpx
23.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂOctavian Saiu şi Matei Visniec intră în dialog cu mari personalităţi ale...

Octavian Saiu şi Matei Visniec intră în dialog cu mari personalităţi ale lumii artistice în cadrul conferinţelor de la FITS 2024

Publicat în

spot_img
spot_img

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu aduce în faţa publicului zeci de personalităţi marcante ale vieţii culturale, în cadrul seriei de conferinţe speciale.

Un număr de 21 de conferinţe speciale vor avea loc pe parcursul celor 10 zile de FITS, cele mai multe dintre evenimente fiind moderate de criticul de teatru Octavian Saiu şi de dramaturgul Matei Visniec.

Timp de 10 zile, Octavian Saiu va intra în dialog cu Mikhail Baryshnikov, Jan Fabre, Tim Robbins, John Malkovich sau Neil Lăbuţe, în timp ce dramaturgul Matei Visniec va modera conferinţele speciale cu Pippo Delbono, Lukasz Twarkowski, Joachim Umlauf sau Herve Koubi.

Accesul la conferinţele speciale din cadrul FITS este gratuit, în limita locurilor disponibile.

„Invităm publicul să ia parte la aceste întâlniri unice pe care le oferim fără bilet, dar cu eforturi foarte mari pe care le facem în fiecare an. Este extraordinar să putem dialoga cu nume precum Mikhail Baryshnikov, Jan Fabre, Tim Robbins, John Malkovich, Pippo Delbono, Herve Koubi sau Neil Labute.

Sunt personalităţi uriaşe pe care nu doar că le invităm să îşi prezinte spectacolele, dar iată că le invităm şi la conferinţe, astfel încât să primim cu toţii cât mai mult din bogăţia cunoaşterii lor”, declară Constantin Chiriac, preşedintele FITS.

Tim Robbins, Mikhail Baryshnikov şi John Malkovich printre invitaţii speciali

Vineri, 21 iunie, seria conferinţelor speciale este deschisă la ora 10:30 de o întâlnire cu Mikhail Baryshnikov şi Jan Fabre, prilejuită de inaugurarea oficială a instalaţiei video „Not once”.

De la ora 15:00, părintele Constantin Necula, care va vorbi „Despre prietenie. Pur şi simplu” la Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime” din Sibiu.

Tot vineri, de la ora 16:00, la Sala Oglinzilor de la Forumul Democrat al Germanilor, Octavian Saiu moderează conferinţa cu Mikhail Baryshnikov şi Jan Fabre.

Sâmbătă, 22 iunie, sunt programate conferinţele cu Pippo Delbono (de la ora 12:00) şi Tim Robbins (de la ora 14:00), tot la Sala Oglinzilor de la Forumul Democrat al Germanilor.

Duminică, 23 iunie, Matei Visniec intră în dialog cu artistul polonez Lukasz Twarkowski, în cadrul unui eveniment ce face parte din Sezonul Cultural Polonia-România 2024-2025.

Tot duminică, Octavian Saiu va dialoga cu ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu şi cu Emanuel Tăvală pe tema cărţii „Români de seamă din Viena de altădată” semnată de profesorul Nicolae Dura. Seria conferinţelor din 23 iunie se încheie cu o discuţie între artistul Dan Perjovschi, Matei Câlţia şi Monica Dănilă despre rezidenţa Şona AIR.

Ziua de luni, 24 iunie, aduce două conferinţe speciale moderate de Matei Visniec cu Joachim Umlauf, directorul Institutului Goethe în România şi cu coregrafa de origine spaniolă Rafaela Carrasco.

Marţi, 25 iunie, Octavian Saiu discută cu Gildă Lazăr, Po-Cheng Tsai şi Gigi Căciuleanu în cadrul întâlnirilor JTI, în timp ce miercuri, 26 iunie, Matei Vişniec îl are invitat pe coregraful spaniol David Gutierrez.

Joi, 27 iunie, este programată conferinţa specială cu John Malkovich şi Ingeborga Dapkunaite, care vor discuta cu Octavian Saiu despre spectacolul „În singurătatea câmpurilor de bumbac” şi despre multe altele la Sala Oglinzilor, de la ora 12:00.

Tot joi, Matei Visniec va discuta de la ora 14:00 cu coregraful francez Herve Koubi, despre spectacolul pe care compania să îl aduce în FITS anul acesta.

Vineri, 28 iunie, este programată o conferinţă specială ce marchează Centenarul Institutului Francez în România.

Sâmbătă, 29 iunie, Octavian Saiu moderează 3 conferinţe speciale: de la ora 12:00 cu Emil Hurezeanu şi Rudolf Graf, de la ora 14:00 cu dramaturgul Neil Labute şi de la ora 16:00 cu antreprenorul cultural de origine germană Jochen Sandig.

Tot sâmbătă, 29 iunie, Constantin Necula susţine o conferinţă pe tema „Frăţietatea – Dialogul cu aproapele” la Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime”.

Seria de conferinţe speciale se încheie duminică, 30 iunie, cu acelaşi Octavian Saiu. De la ora 12:00, criticul de teatru va dialoga cu Anne Teresa de Keersmaeker, iar de la ora 13:00 va susţine o conferinţă în care va trage concluziile acestei ediţii de Festival.

Conferinţele Bursei Internaţionale de Spectacole – un prilej de întâlnire cu mari profesionişti din domeniul artistic

O altă serie importantă de conferinţe este cea din cadrul Bursei Internaţionale de Spectacole de la Sibiu. În perioada 24 – 27 iunie, publicul sibian va putea să asiste la discuţii cu mari nume ale lumii artistice mondiale, printre care îi amintim pe Alicia Adams, vice-preşedinte Internaţional Programming and Dance la John F. Kennedy Center for Performing Arts, Lisa Richards Toney, preşedinte şi director executiv al Asociaţiei Profesioniştilor din Artele Spectacolului (APAP), Lee Hong Low, director de creaţie al Factory Internaţional şi al Festivalului Internaţional de la Manchester (MIF), Shona McCarthy, director executiv al Edinburgh Festival Frânge din Scoţia sau Harold David, co-presedinte al Festivalului Off Avignon din Franţa.

Evenimentele din cadrul Bursei Internaţionale de Spectacole se desfăşoară la Sala Faust a hotelului MyContinental.

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu – cu tema PRIETENIE – se desfăşoară între 21 şi 30 iunie şi programează peste 830 de evenimente indoor, outdoor şi online.

Mai multe detalii privind spectacolele indoor, outdoor şi online din cadrul FITS 2024 sunt disponibile pe site-ul sibfest.ro şi prin intermediul aplicaţiei mobile FITS.

Ioana Pop

Articole recente

Gabriel Zetea: „Sărbătorim astăzi victoria oamenilor de bun simț din Partidul Social Democrat”

Gabriel Zetea a precizat că această victorie este una istorică pentru PSD

La Târgu Mureş s-a inaugurat o Clinică de monitorizare şi recuperare cardiovasculară, cu componente unice în România

Cardiologie sportivă şi cardiooncologie, printre serviciile unicat de recuperare cardiovasculară

Iuliu Winkler, despre votul de încredere acordat UDMR în alegerile din 9 iunie: Este un rezultat pe care noi nu l-am mai avut în...

Președintele Organizației Județene Hunedoara a UDMR, europarlamentarul Iuliu Winkler, a mulțumit pentru votul de încredere pe care Uniunea l-a primit din partea cetățenilor

Şase filme de succes internaţional, incluse în competiţia Festivalului Ceau, Cinema! de la Timișoara

Juriul va fi format din actriţele Ilinca Manolache şi Olga Torok şi regizorul Adrian Sitaru.

Mai multe articole de același fel