UDMR şi-a consolidat prezenţa în administraţiile locale din Ţinutul Secuiesc la alegerile locale de duminică. În majoritatea oraşelor, primarii realeşi au câştigat detaşat, iar formaţiunea se aşteaptă să obţină mai multe mandate de consilier.
În judeţul Harghita, preşedintele consiliului judeţean va fi din toamnă Barna Botond Bíró, originar din zona Odorheiului, care a câştigat detaşat. În această zonă numărul de voturi exprimate pentru preşedintele consiliului judeţean şi lista judeţeană a fost cu 14 000 mai mare, iar pentru primari cu 12 000 mai mare decât acum patru ani.
În Consiliul Judeţean Harghita, care are 31 de membri, UDMR va avea 24 de reprezentanţi, iar în zona Odorheiului îşi păstrează cele 21 posturi de primar.
La Miercurea Ciuc, primarul Attila Korodi a câştigat din nou, cu 73% din voturi, potrivit rezultatelor parţiale. La conferinţa de presă pe care a susţinut-o marţi, Attila Korodi a declarat că UDMR se bucură de încrederea a trei sferturi din populaţie, ceea ce reprezintă o „resursă uriaşă”, şi a mulţumit comunităţii româneşti pentru că şi-a trimis reprezentantul în consiliul local.
Noul consiliu local, care se va forma în toamnă, va avea 16 reprezentanţi ai UDMR, 2 din partea Alianţei Maghiară din Transilvania (AMT) şi unul din partea PSD.
După o pauză de două mandate, Odorheiu Secuiesc va avea din nou un primar din partea UDMR, István Szakács-Paál, care a câştigat cu o mare diferenţă, uniunea obţinând majoritatea în consiliul local.
Zoltán Nagy, primarul oraşului Gheorgheni, va reveni în funcţie în toamnă, ca independent schimbând în funcţie pe primarul din partea UDMR. El a anunţat că va începe deja în zilele următoare discuţiile privind cooperarea cu reprezentanţii partidelor care au intrat în consiliul local.
La Cristuru Secuiesc a fost reales primarul Hunor-János Koncz, din partea AMT, însă UDMR va avea majoritate în consiliu.
UDMR a obţinut o victorie zdrobitoare şi în judeţul Covasna, unde – conform datelor anunţate de organizaţia judeţeană a partidului – Sándor Tamás, preşedintele reales al consiliului judeţean, a obţinut peste 70% din voturi, iar Árpád Antal, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, peste 80%.
Un aspect inedit este componenţa consiliului local al reşedinţei de judeţ, care va avea exclusiv membri UDMR, niciun alt partid maghiar sau românesc nu a obţinut locui în consiliu. Árpád Antal a declarat că va propune celor trei mari partide româneşti crearea unui consiliu al naţionalităţii, cu care se va consulta pe probleme care afectează comunitatea românească.
La Târgu Secuiesc, Covasna şi Baraolt, fotoliile de primar au fost adjudecate din nou de reprezentanţii UDMR, formaţiunea are 34 de primari în judeţ şi se aşteaptă să câştige mai multe mandate în consiliile locale, faţă de cele din prezent.
Consiliul Judeţean Mureş va avea de asemenea un preşedinte maghiar în persoana lui Ferenc Péter, reales în culorile UDMR, în timp ce Zoltán Soós a obţinut un nou mandat de primar la Târgu Mureş, ca independent. În judeţul Mureş, UDMR are 38 de primari, alte 2 mandate fiind obţinute de independenţi susţinuţi de uniune.
Sursa: MTI