fbpx
23.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI SIBIUUn nou incunabul din 1492 poate fi văzut la Muzeul Naţional Brukenthal

Un nou incunabul din 1492 poate fi văzut la Muzeul Naţional Brukenthal

Publicat în

spot_img
spot_img

Un nou incunabul din 1492 poate fi văzut la Muzeul Naţional Brukenthal – Palatul Brukenthal din Piaţa Mare din Sibiu

Proiectul iniţiat de Alexandru Constantin Chituţă şi Alexandru Munteanu, susţinut de Ministerul Culturii şi Institutul Naţional al Patrimoniului INP urmăreşte promovarea celor 422 de incunabule aflate în colecţia Bibliotecii Brukenthal.

Publius Virgilius Maro, Opera cum Seruii Mauri Honorati grammatici, Aelii Donati, Christophoro Landini atque Domiti Calderini Commentariis. Nurnberg, Anton Koberger, 1492, in-4°˝Cultul Antichităţii˝, după cum numea Horst Bredekamp obsesia modernilor (autori din secolele XVI-XVIII) pentru Antichitatea greco-romană, a fost un fenomen cultural european de durată lungă, care s-a concretizat în multiple feluri, în numeroase creaţii literare şi artistice secole la rând.

Printre autorii antici cei mai citiţi în Epoca Modernă se numără Virgiliu (70-19 î.e.n.). De la descrierile idilice, tragice şi didactice ale lumii rurale din ale sale Bucolice şi Georgice la eroismul elogiat în Eneida, operele acestui poet roman au fost mult timp o prezenţă comună pe piaţa europeană a cărţii şi implicit în bibliotecile private din acele vremuri.
Samuel von Brukenthal a avut în biblioteca lui circa 30 de ediţii cu operele anticului. Majoritatea au fost tipărite în secolul al XVIII-lea în oraşe precum Amsterdam (1746), Paris (1760, 1767), Roma (1763), Leipzig (1788, 1789) şi Birmingham (1757), această din urmă ediţie ˝îmbrăcată˝ de Samuel von Brukenthal în coperţi din piele fin prelucrată, pe care baronul a ţinut să-şi ştanţeze şi blazonul.

Însă cea mai veche carte cu opera lui Virgiliu pe care a avut-o Samuel von Brukenthal, încă dinainte de anul 1780, este o ediţie apărută la Nurnberg în 1492. De dimensiuni medii, cu o iniţială iluminată (aurită) colorată în nuanţe roşii, verzi şi albastre puternice, ea a fost tipărită de unul dintre magnaţii pieţei de carte din Germania acelor vremuri, Anton Koberger. Mult mai târziu, în secolul al XVIII-lea, exemplarul lui Brukenthal a căpătat şi o frumoasă copertă din piele marmorată, cu ornamente aurite dispuse pe cotor.

În ceea ce priveşte conţinutul volumului, exemplarul de la Sibiu conţine principalele scrieri ale poetului antic: Eneida, Bucolicele şi Georgicele. Pe lângă acestea, în ediţie au fost incluse şi comentarii la operele lui Virgiliu. Aceste studii critice aparţin unor erudiţi din Antichitatea târzie (secolul V e.n.), Maurus Honoratus Servius şi Aelius Donatus, dar şi din secolul al XV-lea: Christophoro Landino, un contributor din prima linie la renaşterea florentină, şi Domizio Calderini, mult timp un apropiat al papei Sixtus al IV-lea.

Frumoasa ediţie cu opera lui Virgiliu poate fi admirată la etajul al doilea din palatul Brukenthal din Piaţa Mare între 14 iunie şi 14 iulie 2024.

Ioana Pop

Articole recente

Goluri multe și două intervenții VAR în meciul dintre U Cluj și FC Hermannstadt

În fața a aproximativ 5 mii de spectatori, U Cluj a învins cu 3-1...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Cod galben de viituri pe râuri din 24 de judeţe, până luni

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de inundaţii şi viituri pe râuri din 24 de judeţe, valabilă în următoarele 22 de ore.

Mai multe articole de același fel

Începe Festivalulul Internaţional de Teatru de la Sibiu

Festivalul Internaţional de Teatru (FITS), începe vineri cu două premiere mondiale, de la Tim Robbins şi Pippo Delbono, deschiderea instalaţiei video Not Once: Mikhail Baryshnikov şi Jan Fabre şi un concert Holograf în Piaţa Mare,

Primul elev de etnie romă care a absolvit liceul din Tălmaciu, mândria școlii și a părinților

Liceul Tehnologic „Johannes Lebel” din Tălmaciu se mândrește cu Victor Carole, primul elev de etnie romă care a reușit să își atingă visul de a absolvi studiile, în ciuda tuturor obstacolelor ce i-au venit în cale de-a lungul anilor.