Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a declarat, luni, că proiectul Primăriei de transformare a Turnului de apă din cartierul Iosefin în centru cultural şi turistic va fi reluat în această lună, după ce a fost semnat un nou contract pentru execuţia investiţiei, care implică renovări interioare şi exterioare, inclusiv amenajarea unei cafenele şi a unei săli de expoziţii.
„Reabilitarea şi deschiderea către comunitate a Turnului de apă din Iosefin face parte din strategia noastră de renaştere a Iosefinului istoric. Această clădire emblematică pentru Timişoara va deveni unul din principalele poluri de atracţie ale cartierului, găzduind evenimente culturale şi educative. Descentralizarea spaţiilor culturale este una din moştenirile Capitalei Culturale. Ambiţia noastră e ca fiecare cartier al Timişoarei să aibă propriul spaţiu pentru cultură şi educaţie”, a afirmat Dominic Fritz, citat într-un comunicat al Primăriei.
Obiectivul „Refuncţionalizare Turnul de apă din Iosefin” constă în transformarea acestuia într-un centru cultural şi turistic remarcabil, oferind comunităţii din cartier acces la o varietate de evenimente culturale. În plus, la 45 de metri înălţime, va fi amenajat un punct de belvedere, oferind atât timişorenilor, cât şi turiştilor o perspectivă panoramică asupra cartierului istoric şi a canalului Bega.
Toamna trecută, contractul cu firma care executa lucrările a fost reziliat, deoarece aceasta nu şi-a îndeplinit obligaţiile. Noul constructor, desemnat prin licitaţie, are termen de şase luni pentru execuţia lucrărilor în valoare de 7,7 milioane lei, fără TVA.
Turnul/castelul de apă a fost construit în anul 1914 şi are o înălţime de 52 de metri.
Cafeneaua culturală care se va deschide în fostul castel de apă va avea şi un mic muzeu dedicat memoriei lui Francesco Illy, care a devenit cetăţean de onoare postmortem al Timişoarei, în 2013. Francesco Illy s-a născut în 1892, la Timişoara şi a trăit în oraşul natal până la 22 de ani, unde a studiat ştiinţele economice, după care s-a mutat la Viena, lucrând pentru două companii mari din Transilvania.
În Timişoara mai există două castele de apă, în cartierele Iosefin şi Fabric, fiind construite între anii 1912 – 1914 de arhitectul Szekely Laszlo, ambele fiind trecute pe lista monumentelor istorice ale oraşului.
Foto: @Petru Cojocaru