fbpx
21.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BRAȘOVTârg de Sânziene cu meșteșugari locali la Râșnov

Târg de Sânziene cu meșteșugari locali la Râșnov

Publicat în

spot_img
spot_img

După succesul Târgului de Florii, 21 de meșteșugari iscusiți din Râșnov și Țara Bârsei vor fi prezenți în Piața Unirii din Râșnov la Târgul de Sânziene, sâmbătă 22 iunie în intervalul 10:00 – 20:00, cu produse diverse precum îmbrăcăminte, accesorii, piese de decor, bunătăți dulci și sărate.

Solstițiul de vară în jurul datei de 21 iunie marchează începutul verii astronomice sau mijlocul verii în tradiția populară românească, fiind cea mai lungă zi din an, denumită și Ziua Soarelui, în jurul căreia bunicii și străbunicii noștri au conturat numeroase povești și obiceiuri. Evenimentul este imediat urmat pe 24 iunie de nașterea Sf. Proroc Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută în popor și sub denumirea de Sânziene.

Sânzienele sunt percepute de către români încă din vremuri îndepărtate ca fiind ființe de gen feminin, zâne blânde și generoase cu cei care le respectă, purtate de adierea vântului prin poienile cu plante de leac pentru a le spori efectul tămăduitor în Noaptea de Sânziene.

Sunt multe de spus despre aceste făpturi și obiceiurile acestei sărbători, așadar, am pus la cale un târg de Sânziene unde vă invităm să aflați povești despre tradițiile de Sânziene, despre plante de leac, iar pentru că suntem atât de aproape de ziua iei, despre portul popular de Râșnov printr-o prezentare a costumelor păstrate cu sfințenie de câteva doamne din Râșnov, un atelier de cusut motive tradiționale pentru adulți și un atelier de opincuțe pentru copii. Povești de Sânziene despre flori și plante vom afla de la Roha Silva iar la venirea serii, tinerii muzicieni de la Carabi, Tudor Moldoveanu și Cristian Medrea, ne poartă pe ritmuri visătoare de început de vară.

PROGRAM

10:00 – 20:00 // Târg de Sânziene cu meșteșugari locali

11:00 – 12:00 // Atelier de mini opincuțe pentru copii

11:00 – 12:30 // Atelier de cusut motive tradiționale pentru adulți

16:00 – 16:40 // Prezentarea portului popular de Râșnov

17:00 – 17:40 // Povești de Sânziene despre flori și plante cu Roha Silva

18:00 – 18:40 // Concert Carabi

Accesul este gratuit!

Eveniment organizat de Asociația Mioritics în colaborare cu Primăria Râșnov și Asociația Adoptă un țăran. Proiect finanțat de Consiliul Județean Brașov.

Parteneri: Zizin și Asociația Rosenau Turism

Ioana Pop

Articole recente

Goluri multe și două intervenții VAR în meciul dintre U Cluj și FC Hermannstadt

În fața a aproximativ 5 mii de spectatori, U Cluj a învins cu 3-1...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Cod galben de viituri pe râuri din 24 de judeţe, până luni

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de inundaţii şi viituri pe râuri din 24 de judeţe, valabilă în următoarele 22 de ore.

Mai multe articole de același fel