fbpx
spot_img
14.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIINȚĂ, INOVAȚIE ȘI CERCETARECercetători ai Universității Babeș-Bolyai au dezvoltat un nanosistem cu potențial în tratamentul...

Cercetători ai Universității Babeș-Bolyai au dezvoltat un nanosistem cu potențial în tratamentul cancerului

Publicat în

spot_img
spot_img

O echipă de tineri cercetătorii ai Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca au dezvoltat un nanosistem cu potenţial dual în tratamentul cancerului.

Cercetătorii lucrează în cadrul Centrului de Nanobiofotonică şi Microspectroscopie Laser (CNML) al Institutului de Cercetări Interdisciplinare în BioNanoŞtiinţe (ICI-BNS), unitate de excelență a Institutului STAR UBB.

Cercetarea lor despre un nou nanosistem hibrid cu proprietăți opto-termo-plasmonice deosebite și potențial dual în tratamentul cancerului, bazat pe nanobipiramide de aur încărcate cu molecule de indocianină verde, a fost publicată în revista Colloids and Surfaces B: Biointerfaces.

“Dezvoltarea de terapii versatile și eficiente pentru tratamentul cancerului reprezintă una dintre principalele provocări ale comunității științifice. În acest context, în domeniul nanomedicinei există două abordări terapeutice de mare interes: terapia fototermică (PTT) și respectiv fotodinamică (PDT). În timp ce PTT se bazează pe conversia luminii absorbite de o nanoparticulă în căldură inducând astfel hipertermie la nivelul celulelor/ţesutului, PDT se bazează pe generarea de specii de oxigen reactive toxice, ca urmare a unor reacții fotochimice inițiate prin expunerea la lumină a unor molecule sau nanoparticule fotosensibilizatoare. Totuși, există relativ puține nanoparticule și molecule fotosensibilizatoare  cu activitatea terapeutică în domeniul infraroșu apropiat (NIR, 700-1200 nm), așa numita „fereastră spectrală biologică”. Având în vedere faptul că lumina din domeniul NIR poate pătrunde în țesut la adâncimi mult mai mari decât lumina din domeniul vizibil, dezvoltarea de astfel de nanosisteme fotoactive în această fereastră spectrală biologică este de mare interes pentru tratamente PTT şi PDT în adâncimea țesutului.

În acest context, nanoparticulele de aur reprezintă de departe o categorie de nanostructuri foarte atrăgătoare datorită atât proprietăților lor optice unice, cât şi gradului ridicat de biocompatibilitate. Înglobarea și operarea simultană a două principii terapeutice PTT-PDT într-un nanoconstruct având la baza nanoparticule de aur reprezintă o adevărată provocare. Deși numeroase forme de nanoparticule de aur (nanosfere, nanobastonașe, nanostele, etc) au fost implementate cu succes în dezvoltarea de nanosisteme terapeutice, în acest studiu, o geometrie mai puțin cunoscută în literatură este propusă, și anume nanoparticulele bipiramidale. Într-un studiu anterior publicat de aceeași echipa, s-a demonstrat că nanoparticulele bipiramidale pot fi sintetizate în mod controlat și au activitate PTT  în domeniul  NIR cu randamente de conversie de până la 97%. În studiul prezent, s-a demonstrat că aceste nanoparticule prezintă în plus și activitate PDT intrinsecă generând specii de oxigen singlet pe baza unui mecanism de transfer de energie/electroni.

Pentru dezvoltarea acestui nanosistem hibrid cu potențial terapeutic dual PTT-PDT, s-a reușit încărcarea nanoparticulelor bipiramidale cu molecule de indocianină verde (ICG), un fotosensibilizator cu absorbanță în NIR care prezintă atât proprietăți fototermice, cât şi fotodinamice. Activitatea PTT și PDT a nanosistemului hibrid a fost testată în soluție apoasă, demonstrându-se că printr-o fotoactivitate simultană a componentelor integrate, conversia termică a luminii se dublează, în timp ce activitatea fotodinamică este amplificată de 8 ori”, a transmis UBB.

Rezultatele acestui studiu au fost validate in vitro pe celule de melanom epitelial. Studiul a fost efectuat în colaborare cu cercetători de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca şi Ecole Normale Supérieure din Lyon, Franţa.

Articolul complet poate fi accesat AICI.

Ioana Pop

Articole recente

România a învins Ungaria, scor 2-1, la Campionatul Mondial de Hochei de la Bolzano

Tricolorii, care veneau după două eşecuri cu acelaşi scor, 1-6, în faţa celor mai puternice echipe din grupă, Italia şi Slovenia, s-au impus dramatic, prin golul lui Otto Sandor Szekely (59:09).

Drumarii au început deszăpezirea pe Transfăgărășan și anunță că vor deschide circulația mai devreme decât de obicei

Circulaţia în judeţul Sibiu, pe Transfăgărăşan, este oprită pe porţiunea dintre Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac. Accesul în zona turistică Bâlea Lac se poate face doar cu telecabina. Stratul de zăpadă este de 69 de centimetri, la staţia meteo de la Bâlea Lac

Doi poliţişti de frontieră au fost înjunghiaţi de traficanţii de migranţi

După aproape 12 ore de căutări, a fost depistat bărbatul care călăuzea grupul de migranţi să iasă ilegal din România. Acesta este cetăţean afgan şi are drept de şedere în România

Mai multe articole de același fel

Csoma Botond: Noi, maghiarii din Transilvania, ne dorim o Uniune Europeană care ascultă şi nevoile fermierilor est-europeni

Csoma Botond, preşedintele organizaţiei judeţene Cluj a UDMR, a fost prezent, sâmbătă, la sărbătoarea de sfinţire a grâului în satul Buza, ocazie cu care a declarat că doar maghiarii din Transilvania îi pot reprezenta pe maghiarii transilvăneni la Bruxelles, Strasbourg, Cluj-Napoca şi Bucureşti.